УКР РУС
Всі новини

Фокуси біткоіна: чому популярна криптовалюта "здулася"

Цими днями рік тому весь світ обговорював рекордно високий курс найпершої і найпопулярнішої криптовалюти – біткоіна. 17 грудня його вартість на низці бірж подолала позначку в 20 тисяч доларів. Біткоіну пророкували велике майбутнє. У багатьох країнах обговорювалася можливість визнання криптовалюти грошима нового покоління. На жаль, як виявилося, той пік грудня 2017 року був найвищим досягненням курсу біткоіна. Відтоді протягом усього року курс падав, хоча і стрибкоподібно, з короткими списами зростання. Та й не так швидко, як злітав рік тому (тоді він зростав практично в геометричній прогресії).

Рівно через рік після цінового піку біткоін вже коштував 3300 доларів. Тобто за цей час він втратив в ціні близько 85%. Такою ж, як 17 грудня 2018 року, була його ціна влітку 2017-го, до початку стрімкого подорожчання. Падіння курсу за цей рік не уникли і інші криптовалюти.

Експерти, які коментують те, що відбувається, здебільшого пов'язували падіння курсу з реакцією на "негативні новини". А таких було хоч відбавляй. Шахраї, хакери і просто люди, які іноді помиляються, здавалося, спільними зусиллями вирішили розвінчати міф про непробивний захист криптовалюти. Одні різними методами – від простого обману до використання шкідливого програмного забезпечення – виманювали величезні суми у власників криптовалюти. Тепер зломи криптовалютних бірж вже не рідкість. Наприклад, як писав сайт "Сегодня", група хакерів з Північної Кореї "Lazarus" за два роки вкрала понад півмільярда доларів в криптовалютах.

Тим часом, і позитивні новини, якими раніше пояснювали зростання крипто-курсу, не могли припинити падіння біткоіна, принаймні надовго. І наприкінці року стали все голосніше звучати голоси песимістів: "Біткоін мертвий""Біткоін впаде до нуля".

Старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб вважає, що біткоін вже не варто розглядати як варіант інвестицій..

"Бульбашка біткоіна остаточно лопнула, здулася вп’ятеро з максимумів річної давності. Якісь руху ціни вгору і вниз, як і раніше, будуть. Вниз – з більшою ймовірністю. Але чекати зростання його ціни в рази і розглядати його як інвестицію я не рекомендую", – говорить він.

Експерт в галузі криптовалют, засновник проекту REMME Олександр Момот вважає падіння курсу закономірним.

"Як всі вже зрозуміли, кінець минулого року і початок нинішнього – це був пік. Потім протягом усього року ціна знижувалася. Тому що здувається чергова бульбашка. Але в результаті він здувся дуже сильно. Зараз є значна кількість транзакцій в мережі, і це відповідає прогнозам того, що масове прийняття біткоіна зростає. Тобто досить велика кількість людей використовують біткоін, кількість транзакцій висока. Але ціна, як зазвичай в пікових значеннях – як вгорі, так і внизу, – падає сильніше, ніж вона фундаментально могла б бути", – говорить Олександр Момот.

Криптовалютні тренди-2018, які визначать майбутнє

Головним провалом року, що минає, Олександр Момот вважає розкол біткоіна, відділення від нього форка – біткоін-кеша (Bitcoin-cash, BCH), який тепер має статус окремої валюти. Розкол стався ще 2017 року, а 2018-го біткоін-кеш сам розділився на дві мережі: Bitcoin ABC і Bitcoin SV.

Саме цими розколами багато експертів пояснюють різке падіння курсу біткоіна протягом останнього року. Однак Олександр Момот налаштований оптимістично.

"Поява Bitcoin-cash, а потім розподіл його на дві мережі завдав певної репутаційної шкоди біткоіни, кинув тінь на нього. Хоча сам біткоін не постраждав. Тобто це не завдало йому шкоди, крім ціни. Навіть незважаючи на те, що ціна на біткоін знизилася після цього вдвічі, всі розуміють, що технології це нічим не загрожує. А ціна, скажімо так, не вважається серйозною шкодою. Ми в черговий раз побачили, що, якщо люди хочуть розділити, маніпулювати громадською думкою, на самій технології це ніяк не позначається. Хоча сам біткоін-кеш постраждав дуже сильно", – говорить він.

У числі головних позитивних нововведень 2018 року експерт називає початок роботи Lightning Network – нового платіжного протоколу, який знаходиться "над біткоіном", надбудови. "Він дозволяє відправляти невеликі суми набагато швидше і дешевше", – говорить Олександр Момот.

Другим досягненням експерт вважає зростання хешрейта – одиниці потужності майнінгу. У жовтні цього року він досяг рекордної величини – понад 60 квінтильйони хешів на секунду

Графік хешрейта з сайту .blockchain.com

"Це, звісно, як палиця з двома кінцями. З одного боку, прибутковість майнінгу знижується, коли хешрейт зростає. І, природно, майнер не надто цим задоволені. Але, з іншого боку, це робить мережу ще безпечнішою. Тому з точки зору загальної безпеки мережі це дуже добре", – каже він.

Багато аналітиків прогнозували, що зростання хешрейта приведе до зростання курсу біткоіна. Але цього не сталося.

Старший аналітик ГК FOREX CLUB Андрій Шевчишин, кажучи про основні тренди 2018 року на ринку криптовалют, називає гармонізацію світового законодавства, вихід на ринок криптовалют інституційних учасників і розвиток позабіржової торгівлі криптовалютами.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну