УКР РУС
» » Спалах кору та грипу: в Одесі ввели посилені заходи безпеки – подробиці
Всі новини

Спалах кору та грипу: в Одесі ввели посилені заходи безпеки – подробиці

Тепер працювати у лікарні без захисних масок заборонено. Їх рекомендують носити й пацієнтам. Крім того, збільшили кількість санобробок приміщень. Які штами вірусу виявлено в Одесі та як вберегтися взимку – дізнавалася кореспондент "5 каналу" Ольга Дунська.


Медсестра Світлана Федоренко розповідає про заходи безпеки: щогодини протирають столи, відбувається дезінфекція. Якщо хворим роблять певні маніпуляції – поверхня після цього так само обробляється. Далі – кварцування по чотири рази на день.

"Кварцева лампа вбиває мікроорганізми своїм випромінюванням, тому кварцуємо. Вбиває не лише грип, а й інші мікроорганізми", – запевняє працівниця медзакладу.


Такі посилені заходи безпеки запровадили в одеських медзакладах від суботи. Причина – різке підвищення захворюваності на кір, грип та ГРВІ.

"Цей мікс інфекцій обумовлює складність й тяжкість протікання захворювань. Обмежене відвідування хворих, носимо маски та профілактично – вакцинація від грипу", – розповідає начальник відділу охорони материнства і дитинства Департаменту охорони здоров'я Одеської міськради Ганна Луньова.


Передається грип повітряно-крапельним шляхом, отже пацієнтам у лікарнях на час зростання захворюваності рекомендовано ходити у захисних масках. Для медиків це взагалі – обов'язково. Змінювати маску необхідно щодві години. Утім, про нововведення пацієнти дізнаються від знімальної групи.

"Я прийшла і щойно довідалася, що ввели такий режим, тому ще не встигла вдягнути маску", – розповідає пацієнтка Світлана Ліщинська.


Найбільше ризику захворіти у вагітних, дітей, людей похилого віку та морально-виснажених. Через нерви та стрес імунітет знижується чи не найбільше.

Медики зазначають, головна риса цьогорічного грипу – сильний кашель.

"Грип відрізняється від ГРВІ стрімким початком: висока температура, закладеність носа, біль у горлі, кашель. Грип, який в Одесі нині, протікає з кашлем. Якщо кашляєте – не залишайтеся вдома ні секунди, йдіть до лікаря. Не такий страшний грип, як його ускладнення: захворювання серця, міокардити, пневмонія, від яких помирають люди", – наголошує директор КП "Центр первинної медико-санітарної допомоги №14" Ірина Кедик.

Лише протягом тижня з кором до інфекційної лікарні потрапили 35 пацієнтів. У 92 людей в центрі первинної допомоги діагностували грип. У двох із них виявили так звані свинячий та пташиний грип.


"Для профілактики потрібно прищеплюватися від грипу – це найперше. Гуляти на свіжому повітрі, уникати місць скупчення людей", – радить завідувач амбулаторії №1 КП "Центр первинної медико-санітарної допомоги №14" Олена Лазаренко.

Медики застерігають і батьків, чиї діти не пройшли усі необхідні щеплення: якщо захворюваність на кір та грип зростатиме й далі – запровадять загально шкільні карантини або ж обмеження для відвідування занять для нещеплених дітей.

Ольга Дунська, Сергій іщенко, Одеса, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну