УКР РУС
» » Грип в Україні: розлого про ситуацію в регіонах, групи ризику та вакцинацію
Всі новини

Грип в Україні: розлого про ситуацію в регіонах, групи ризику та вакцинацію

"Грипують здебільшого" у 9 областях: найбільше – на Сумщині та Хмельниччині. Лікарі повідомляють про п'ять летальних випадків. Чи йдеться про епідемію та як вберегтися від хвороби цієї зими – розповість наш кореспондент Евеліна Михайленко.


З діагнозом грип та пневмонія харків'янин Олександр Воронін потрапив на лікарняне ліжко десять днів тому. За медичною допомогою чоловік звернувся не одразу, оскільки думав, що слабкість та занепад сил – це звичайна застуда.

"Слабкість, занепад сил, апетиту не було, а температура – навпаки. Спершу я її не вимірював, а потім було +39,8 С, майже +40С. У понеділок вийшов на роботу, але працювати вже не зміг", – пригадує пацієнт Олександр.


На початку грудня на Харківщині жертвами грипу стали троє – шестимісячне немовля, 9-річна дівчинка та 62-річна жінка.

"Ми так думаємо, що зростання захворюваності і перевищення показника більш ніж на 25%, цього вже не відбудеться. Однак, не можна заспокоюватися, оскільки на сьогодні (за підсумками 50-го тижня) ми маємо перевищення епідпорогу у місті Ізюм і майже у восьми районах області. Тобто, активність епідемічного процесу не знижується", – повідомляє заввіділу організації епіддосліджень обласного лабораторного центру Тетяна Карлова.


Окрім Харкова, два летальних випадки і в Києві: від грипу померли 86- та 47-річні жінки з групи ризику. В обох був діабет.

Загалом, підвищені пороги захворюваності на грип та ГРВІ фіксують в дев'яти регіонах України. Найбільша кількість недужих у Хмельницькій та Сумській областях. В останній майже півтисячі шпиталізованих із ускладненнями середньої тяжкості – ангіною, менінгітом та пневмонією.


"У нашій лікарні додатково розгорнуто 30 ліжок. Загалом на лікуванні перебуває 145 дітей з інфекційними патологіями", – розповідає міський дитячий інфекціоніст Марина Корнієнко.

Загалом минулого тижня в Україні занедужали понад 200 тисяч людей. Епідеміологи нарікають на низький відсоток щеплень. Водночас, заспокоюють: поки що про епідемію не йдеться. Ситуація "типова і очікувана".


Саме для того, щоб убезпечити себе від грипу, фахівці рекомендують робити щеплення. Вакцину можна придбати у великих мережевих аптеках. Її ціна коливається від 250 до 350 гривень.

Цього року українцям доступні дві вакцини проти грипу – французького та південнокорейського виробництва. Вже завезли 350 тисяч доз.

"Якість цих вакцин перевірена Державним експертним центром, про що є відповідний висновок, що ці вакцини безпечні та якісні, та можуть бути застосовані в медичній практиці. Вакцина зберігається при температурі +4+8С. Тобто, її потрібно зберігати в холодовій сумці. Вам її дадуть в аптеці під заставу невеличку, 200 грн, або вона може бути ваша особиста. Або ви можете зробити її самі – це вода, лід, обкласти серветками і цього буде достатньо", – пояснює заввідділу грипу та ГРВІ Центру громадського здоров'я МОЗ України Оксана Артемчук.


Однак, варто пам'ятати: перед вакцинуванням необхідна обов'язкова консультація з лікарем.

"Ті люди, які не хочуть йти до лікаря і десь купують цю вакцину і самі там один одного прищеплюють, – це абсолютно неправильний підхід, тому що можуть бути різні протипоказання. Людина може бути хвора і не знати, що вона хвора. Це тільки лікар може визначити, чи можна тобі у цей час прищеплюватися, чи ні", – зазначає фармацевт Олександр Ломака.


Для утворення захисного імунітету потрібно близько двох тижнів. Саме тому медики радять вакцинуватися ще перед початком сезону холодів. Водночас, і зараз це зробити не пізно, бо може бути й друга хвиля захворюваності. Окрім того, лікарі традиційно нагадують про групи ризику – це немовлята, вагітні, хворі на діабет та літні люди. За перших симптомів недуги їм треба одразу звернутися до лікаря.

Евеліна Михайленко, Оксана Нечепоренко, Оксана Боровик, Ігор Селянинов, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну