УКР РУС
» » Українці на межі смерті: стали відомі подробиці скандального закону про органи
Всі новини

Українці на межі смерті: стали відомі подробиці скандального закону про органи

У наступному 2019 році операцій з трансплантації органів в Україні не буде.

Про це заявила народний депутат України від "Самопомочі", заступник глави в Комітеті ВРУ з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, так вирішив Кабмін, а парламент не зміг захистити людей. Законопроект щодо відтермінування вступу в силу нового закону України про трансплантацію на один рік, щоб уряд зміг підготувати всі необхідні нормативно-правові акти, так і не поставили на голосування.


Як відомо, в червні цього року парламент прийняв новий закон про трансплантацію, який з 1 січня 2019 року повинен вступити в дію, а нині чинний закон втратить свою силу.

"МОЗ повністю провалив реалізацію цього закону. З 29 підзаконних актів, які уряд повинен розробити і затвердити для введення закону в дію, не затверджене жодного! Не створено і Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. Тобто, урядом не сформоване ніяких умов для введення в дію нового Закону про трансплантацію", - заявила вона.

Сисоєнко нагадує, що з 1 січня припиняється дія закону, за яким зараз в Україні відбувається щорічно близько 130 операцій через сімейну трансплантацію.

"Відповідно, всі операції з трансплантації в Україні припиняться. Лікарі, які ухвалять рішення про трансплантацію з 1 січня 2019 року будуть порушувати порядок трансплантації анатомічних матеріалів людини, що тягне за собою кримінальну відповідальність! З 1 січня наступного року в Національному Інституті хірургії та трансплантології ім. А.А. Шалімова НАМН України не запланував жодної операції з трансплантації. При тому, що черга на трансплантацію розписана на чотири місяці вперед! Багато з цих пацієнтів - діти! " - пише нардеп, підкреслюючи, що зараз трансплантації в Україні потребують близько 5000 осіб в рік.


Як повідомляв OBOZREVATEL, 17 травня 2018 року Верховною Радою України був прийнятий у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини.

Документом пропонується дозволити трансплантацію органів після смерті донора за умови, що той заздалегідь надав письмову згоду. Після дачі письмової згоди особі надається карта потенційного донора і інформація про нього вноситься в Єдину державну інформаційну систему трансплантації.


Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну