УКР РУС
» » Не треба лякати українців: у Кабміні розкрили подробиці нового мовного закону
Всі новини

Не треба лякати українців: у Кабміні розкрили подробиці нового мовного закону

На початку нового року ВР голосуватиме за законопроект про державну мову. Документ передбачає низку кроків з популяризації української мови, зокрема – створення комісії з питань української мови, посади уповноваженого з питань мови, а також відкриття безкоштовних курсів для її вивчення.

Про таке розповів віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко, передає "Обозреватель".

Кириленко констатує: наразі в Україні немає жодного закону, крім Конституції, що регулював би застосування української мови.

"У першому читанні парламент схвалив відповідний законопроект у жовтні...Наприкінці січня і в першій половині лютого, я розраховую, що парламент розглядатиме у другому читанні цей закон, а в лютому Україна отримає нове повноцінне мовне законодавство", – сподівається віце-прем'єр.

Він зазначає: законопроект регулює використання української мови в усіх сферах суспільного життя – на телебаченні, радіо, в друкованих ЗМІ, судочинстві, діяльності установ і органів влади, рекламі тощо.

"Там, де вже все врегульоване, як наприклад квоти на радіо і телебаченні, в основному збережуться чинні норми. Там, де передбачені якісь нові норми, будуть перехідні періоди", – зазначив Кириленко.

Він запевнив:

"Не буде того, чим намагаються лякати українців, що хтось когось буде змушувати говорити якоюсь мовою. В особистому спілкуванні кожен обирає мову, яка йому підходить, але державні органи, установи, органи самоврядування і все, що працює від імені держави, буде користуватися українською мовою. Будуть захищені права споживачів на отримання інформації та обслуговування українською мовою".

Водночас, віце-прем'єр додав: якщо людина хоче стати державним службовцем або отримати українське громадянство, вона має засвідчити рівень володіння мовою і отримати відповідний сертифікат.

"Буде державна комісія із питань стандартів української мови, яка розроблятиме програмні завдання. Також буде створений інститут уповноваженого з питань державної мови, який розглядатиме можливі скарги, випадки невиконання закону про мову, здійснюватиме моніторинг виконання. Крім того, передбачені спеціальні безкоштовні курси для охочих і тих, кому буде потрібно отримати сертифікат. Держава всіляко сприятиме, щоб люди мали безперешкодну можливість опанувати мову", – запевнив посадовець.

Крім того, документ передбачає низку випадків, коли можна використовувати інші мови, крім української. 

"Щодо лікарів, службовців, вчителів – це прямі норми закону, що вони повинні володіти мовою... Але що стосується судових засідань, медичного обслуговування – якщо медику і пацієнту, на прохання пацієнта, легше використовувати якусь іншу мову, крім державної, вони зможуть її використовувати у своєму спілкуванні. Те ж саме може бути використане в суді, якщо підозрюваний чи підсудний не володіє державною мовою з якихось об'єктивних причин", – пояснив віце-прем'єр.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну