УКР РУС
» » Перше видання легендарного "Щедрика" показали на виставці особистих речей композитора Леонтовича: що ще можна побачити в музеї
Всі новини

Перше видання легендарного "Щедрика" показали на виставці особистих речей композитора Леонтовича: що ще можна побачити в музеї

"Маестро Різдва", геній української поліфонії, саме він подарував світу найвідомішу мелодію Різдва – Щедрик. Усе це про композитора Миколу Леонтовича. До річниці його народження у Національному музеї історії України, презентували виставку особистих речей. Серед експонатів і перше видання "Щедрика". Усе бачила і розповість кореспондент "5 канал" Ірина Сисак.


Так, у традиційному виконанні, звучить всесвітньовідомий український Щедрик, над яким Микола Леонтович працював упродовж 6-ти років. Уперше твір пролунав у Києві у 1916-му. А вже за 5 років його виконали на концерті в Нью-Йорку, а ще через 15 років переклали на англійську, і тепер твір більш відомий як "Колядка дзвонів". Відтоді його переспівали сотні виконавців.

Один із них – гурт "Шпилясті кобзарі". З Щедриком під бандуру вони виступають по всьому світу. Розповідають, ця пісня – у власному аранжуванні – стала однією з перших у репертуарі колективу.

"В ці маленькі, коротенькі, прості і наївні мелодії, закладено багато сенсу, наша така українськість, колорит української пісні, мелодики, і через його (Щедрика – 5.UA) простоту його можна по-різному цікаво аранжувати", – пояснив художній керівник гурту Ярослав Джусь.

Попри шалену популярність Щедрика, у тіні залишається його геніальний автор – Микола Леонтович, який за 43 роки життя пройшов шлях від семінариста до відомого у Європі композитора. На піку слави його вбила радянська влада.

"Його вбив агент ЧК Афанасій Грищенко, не якийсь злодій, не бандити, а, як ми розбирали цю справу, це була цілком продумана акція. Вбивство було не тому, що композитора національного вбили, само собою, але Микола Дмитрович Леонтович входив в Синод української автокефальної церкви, і всі хто туди входили, вони були у списках ЧК на знищення фізичне", – розповіла дослідник творчості композитора Валентина Кузик.

Микола Леонтович залишив у творчий спадок понад дві сотні хорових обробок народних пісень, літургій та авторських поезій. Відчути атмосферу його творчості можна на виставці у Національному музеї історії України.

Частину експонатів привезли з Покровського історичного та Тульчинського краєзнавчого музеїв. Ще кілька речей для виставки передала дочка композитора.

"Ця от вишуканість, шляхетність виставки, її одночасно скромність, але в лаконічності багатство символів, це, власне, виховання внутрішньої культури, яке так необхідно і не треба слухати годинні лекції, а достатньо прийти на виставку", – зазначає директор музею Тетяна Сосновська.

Експозиція "Маестро Різдва" у стінах музею триватиме до 20 січня.

Ірина Сисак, Орест Пона, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну