УКР РУС
Всі новини

Тарифи, пенсії, курси валют і ціни: що змінилося за тиждень

Яким буде курс долара в наступному році, на скільки саме зростуть пенсії та як не платити за розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією - читайте в спеціальному матеріалі сайту "Сегодня".



 У скільки обійдеться святкування Нового року

Експерти Асоціації індустрії гостинності з'ясували, скільки українці готові витратити на Новий рік. Як виявилося, багато хто намагається заощадити, вирішивши нікуди не йти з дому на свята.

Третина опитаних на частування, алкоголь і подарунки заклали менше 600 гривень. Приблизно стільки ж заявили, що віддадуть 1700 гривень.

Кожен п'ятий готовий викласти на святкування до 2000 тисяч гривень. А тих, хто планує повеселитися на суму от 2000 до 8000 тисяч - більше 8%.

При цьому дві третини українців, щоб скоротити витрати, готуються зустрічати 2019 вдома.

Нагадаємо, що ціни на традиційні новорічні частування з минулого року зросли на 20%. Делікатеси в розрахунку враховувалися окремо від основних страв, а алкоголь увійшов в "чек". При цьому в Києві новорічний стіл дорожче, ніж в середньому по Україні.



Скільки будемо платити за новими тарифами за тепло

Як стало відомо 11 грудня, в Україні підвищили тарифи на опалення. Найсерйозніше подорожчання чекає одеситів.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), затвердила підвищення тарифів на тепло з 1 січня.

Подорожчання складе від 12 до 30% залежно від регіону і підприємства-постачальника:

Вінницька область - 17,9-20,1%;

Дніпропетровська область - 16-18%;

Донецька область - 12%;

Запорізька область - 19-20%;

Івано-Франківська область - на 18%;

Кам'янець-Подільський - 19,3-19,4%;

Київська область - 19%;

Львівська область - 17-19%

Миколаївська область - 19-21%

Одеса - 30%

Полтавська область - 19%

Рівненська область - 18%

Рівне - 28,1%

Сумська область - 17-24%

Харківська область - 18%

Хмельницька область - 18-19%

Черкаська область - 14,6-21%;

Чернігівська область - 16%.

На скільки саме зростуть тарифи на опалення для українців, читайте в спеціальному матеріалі сайту "Сегодня".



Як будуть підвищувати пенсії в 2019 році

Втім, є і хороші новини. Як повідомив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, зростання українських пенсій складе до 40%. Він нагадав, що пенсії в Україні будуть щорічно підвищуватися в автоматичному режимі.

"В середньому від 17% до 40% будуть рости пенсійні виплати. Це буде робитися незалежно від будь-якої влади", - заявив Розенко в ефірі одного з українських телеканалів.

Він підкреслив, що з 1 січня 2019 року перерахована пенсія військовим пенсіонерам. Це підвищення стосуватиметься приблизно півмільйона осіб.

Наступний етап – це підвищення пенсій з 1 березня 2019 року, т.зв. "осучаснення" з урахуванням інфляції. За розрахунками уряду, ця індексація торкнеться приблизно 10 млн осіб.

"Потім у березні щорічно буде проводитися автоматичне осучаснення всіх пенсій", – зазначив Розенко.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман пояснив, як виростуть "мінімалка" і пенсії в 2019 році. Індексація буде проводитися за новою формулою – пенсії повинні бути проіндексовані "на коефіцієнт, який відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік і 50% показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески". Також глава уряду пообіцяв провести монетизацію субсидій.



 Яким буде курс долара в Новому році

Відповідь на животрепетне питання: якого курсу долара чекати в 2019 році, в коментарі сайту "Сегодня" дав економіст Олег Пендзин. Під Новий рік українцям варто очікувати традиційного падіння курсу гривні і зміцнення долара, а ось в 2019 році ситуація буде не такою передбачуваною.

"Під Новий рік ми будемо мати курс долара приблизно 28,4 - 28,5. І пов'язано це з тим, що, як правило, щороку в грудні здійснюється досить великий обсяг виплат з державного бюджету за виконаними договорами протягом року. З одного боку, за господарськими бюджетними договорами, з іншого - в листопаді ми мали рекордні погашення податку на додану вартість, в грудні буде те ж саме. У зв'язку з цим гривня подешевшає", - говорить Пендзин.

Ослаблення гривні продовжиться і в січні, вважає експерт. Це буде обумовлено тим, що експортери отримають першу валютну виручку 2019 року в останній декаді січня, а то і на початку лютого.

Таким чином, до лютого гривня продовжить падати, а долар - зміцнюватися. У лютому курс стабілізується.

"До лютого ми будемо мати курс 28,7 або 28,8. І потім він стабілізується на цьому рівні і буде утримуватися до травня-червня. Але вибори-2019 трохи змінять цю ситуацію. І гривня може посилюватися трохи раніше. Учасники передвиборного процесу будуть завозити сюди долар і витрачати велику кількість грошей, щоб виконати завдання передвиборних кампанії. Я думаю, що гривня може посилюватися в травні або навіть в квітні. А далі, восени, почнуться ті ж процеси, які повторюються вже років п'ять-шість. Така динаміка повторюється з року в рік", – підсумовує Пендзин.



  Як не платити за розмитнення автомобіля на "бляхах"

"Євробляхери" знайшли новий спосіб не платити за розмитнення. Фокус простий: власники автомобілів з іноземною реєстрацією масово стають на тимчасовий консульський облік при Генконсульстві України за кордоном. Про це повідомила керівника консульського відділу посольства України у Варшаві Світлана Криса.

За її словами, це результат введення в дію з 25 листопада законів, якими змінені правила оподаткування та ввезення на територію України транспортних засобів.

Стати на тимчасовий консульський облік за кордоном можуть власники річних віз, а також ті, хто має дозвіл на тимчасове та постійне проживання в Польщі. Це дозволяє українцям здійснювати багаторазовий (кожні п'ять днів), а також транзитний (до 10 днів) перетин кордону, а також право на перебування такого автомобіля в Україні без виїзду за кордон до 60 днів.

Інше питання, що масовий наплив "євробляхерів" дуже ускладнює роботу генконсульств, відволікаючи їх від більш важливих консульських дій. Дипломат зазначила, що зараз щодня з ночі під консульським відділом у Варшаві збирається до 300 осіб, бажаючи негайно стати на консульський облік, в той час як за день відділ максимально може прийняти приблизно 150-160 осіб.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну