УКР РУС
» » Нові податки, штрафи і акцизи: що змінилося в Україні за тиждень
Всі новини

Нові податки, штрафи і акцизи: що змінилося в Україні за тиждень

Уряд обкладе новим податком посилки і сигарети, хоча українці і так стали витрачати більше на послуги. Але є і хороші новини: введені нові правила розмитнення автомобілів, а Україна отримає новий транш МВФ. Читайте головні економічні новини тижня в спеціальному матеріалі сайту "Сегодня".

Нові правила розмитення авто на "євробляхах"

8 листопада Верховна Рада прийняла законопроекти про нові правила розмитнення автомобілів в Україні.

Завдяки новим законам знижується вартість розмитнення старих авто з Європи, яких в народі влучно охрестили "євробляхами". Але власникам "євроблях" рано радіти: справжні клопоти по легалізації свого транспорту у них ще попереду. Щоб розмитнити машину, їм доведеться шукати справжніх власників автомобілів в Польщі і Литві. Для цього є півроку, а потім в силу вступають нові штрафи, причому вельми відчутні - до 170 тис. гривень.

Отже, відтепер громадяни України зможуть ввозити авто на іноземних номерах в режимі транзиту або тимчасового ввезення тільки в тому випадку, якщо вони перебувають на консульському обліку і проживають за межами України. Авто особистого користування в режимі транзиту може перебувати в Україні лише для переміщення через митну територію країни. А все особисті авто, які ввозяться в Україну більш ніж на 30 днів, підлягають державній реєстрації.

Крім того, такі машини не можна використовувати у підприємницькій діяльності або для отримання доходу - наприклад, в таксі, а також розібрати на запчастини або передати у володіння, користування або розпорядження іншим особам. За порушення двох останніх правил передбачений штраф 34 тис грн.

За порушення терміну перебування нерозмитненого автомобіля на території України також передбачені досить відчутні штрафи. Зокрема, від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривень. А якщо більше 30 діб, то штраф обійдеться вже в 170 тис. гривень. Як варіант, авто можуть за рішенням суду конфіскувати.

Штрафи не будуть застосовуватися до авто під час "пільгового" періоду розмитнення, який передбачений законопроектом № 8487. Так, на оформлення нерозмитнених авто законопроектом дається 180 робочих днів. Якщо власник "євробляхи" не захоче розмитнити транспортний засіб, за цей термін машину можна вивезти на межі країни.

Більш докладно про розрахунок акцизу, які тепер штрафи і всі інші подробиці нових правил розмитнення "євроблях" читайте в спеціальному матеріалі сайту "Сегодня".

Зміни до Податкового кодексу вдарять по курцях

Це не єдине законотворче нововведення цього тижня. Ще в уряді придумали, як наповнити держбюджет наступного року за рахунок українців, які замовляють товари з-за кордону, а також курців.

Так, Кабмін пропонує з 2019 року оподатковувати закордонні посилки дорожче певної суми. У законопроекті наголошується, що з 1 січня почнеться перехідний період - ліміт посилки, за яку не потрібно платити ПДВ (20% від вартості) і митний збір (ще 10% від вартості), складе 150 євро (4650 грн плюс податки 1395 грн, разом за посилку доведеться викласти 6045 грн).

З 1 липня правила повинні помінятися ще раз і ліміт опустять вже до 100 євро (3100 грн). Правда, автори документа заклали лазівку для фізичних осіб: визначати ціну товару будуть по його "фактурній" вартості, тобто за сумою, вказаною в рахунку, а значить додаткового оподаткування можна буде уникнути, просто домовившись з продавцем. Ще одне важливе нововведення: операторів поштового зв'язку і компанії експрес-доставки хочуть визнати податковими агентами.

"Це означає, що вони отримають можливість стягувати податки і перераховувати їх безпосередньо до бюджетів, місцевого або центрального, в залежності від того, що це за податок. Але при такому нововведенні подорожчають не тільки посилки, за рахунок нових правил, а й послуги поштового зв'язку. Правда, наскільки, сказати зараз складно - це буде залежати від самих операторів,"- роз'яснив нововведення сайту "Сегодня" глава Комітету економістів України Андрій Новак.

Непрості часи також очікують і курців. Крім того, що з 1 січня розмір тютюнового акцизу підніметься на 20% (в рамках зобов'язань України щодо угоди про асоціацію з ЄС), Кабмін хоче з 1 липня врахувати інфляцію і пропонує підняти акциз ще на 9%. Таким чином, всього за рік сигарети повинні подорожчати більш ніж на 30%. Для прикладу, ціна пачки сигарет вартістю 30 грн до середини наступного року підскочить майже до 40 грн.

Україна все ж отримає мільярд євро

Верховна Рада схвалила угоду з Європейським Союзом щодо макрофінансової допомоги Україні в розмірі 1 мільярда євро. Відповідне рішення підтримали 242 народних депутати.

В угоді зазначається, що цей мільярд буде надано Україні двома траншами по 500 мільйонів. Як заявляв президент Петро Порошенко, перший транш Україна отримає в найближчі тижні. Україна для цього має виконати умови програми Міжнародного валютного фонду і отримати позитивну оцінку прогресу, досягнутого в відношенні макроекономічних і структурних реформ від Єврокомісії.

Фінансова допомога має на увазі, що Україна і далі буде дотримуватися ефективних демократичних механізмів, наприклад, багатопартійної парламентської системи і гарантувати повагу прав людини.

"Загальний розмір кредитної угоди – 1 млрд євро. Він буде надано нам двома траншами. Для першого траншу ми вже виконали всі технічні умови, які викладені в меморандумі", – заявила виконуюча обов'язки міністра фінансів Оксана Маркарова.

За її словами, ставка складе не більше 3% річних, термін – не більше 15 років. Що стосується нового траншу, то його отримання при ратифікації угоди можливо вже в цьому році. 

Держстат: Через безвіз українці стали більше платити за послуги

Держслужба статистики підрахувала, що у 2018 році українці стали витрачати на 10% більше на сервісні полуги, ніж в 2017 році. Йдеться про послуги, якими ми користуємося як щодня - проїзд, телебачення, інтернет, зв'язок. Так і тими послугами, якими користуємося час від часу, звертаючись до юристів і лікарів, ремонтуючи предмети побуту, і так далі. Економісти кажуть, що головні причини збільшення витрат на сервіс - зростання зарплат в найбільш затребуваних сферах послуг, наприклад, в медицині. А ще зростання обсягів споживання самих послуг, перш за все транспортних.

Як видно з інфографіки, найбільш витратна стаття витрат на сферу обслуговування в бюджеті домогосподарств - це транспорт і зв'язок. На них припадає більше половини всіх грошей, витрачених на сервіс, точніше 51,5%. У грошах це приблизно 7 млрд грн щомісяця, тобто на одне домогосподарство припадає 600 грн в місяць на поїздки, телебачення та інтернет.

Очевидно, що ці витрати істотно різняться в залежності від регіону проживання (мегаполіс, невелике місто або село). Так, городяни витрачають набагато більше, наприклад, на проїзд, ніж жителі села. А в провінції, де в основному поширене безкоштовне ефірне телебачення (з вересня – цифрове), а поїздки в райцентр на автобусі нечасті, ця стаття витрат невелика. Та й інші статті витрат, крім витрат на лікування, а також навчання дітей, більше характерні для городян.

Найменше в процентному співвідношенні українці витрачають на поштові послуги, ремонт побутової техніки і предметів побуту – відповідно 1,1% і 0,5% витрат. Але в грошах це теж немало: якщо розділити витрати на одне домогосподарство, то в місяць виходить майже 40 грн на листи, посилки і пресу, і 20 грн / міс. на ремонт предметів побуту.

Остання цифра начебто не вражає, а якщо врахувати, що, наприклад, пральну машину ми ремонтуємо раз в 3-4 року, то один ремонт обходиться в 700-1000 грн.

На думку виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, витрати на транспорт завжди були найбільшими для українців, а тепер ще більше зросли завдяки безвізу.

"Як бачимо, ці витрати зросли за півроку відразу на 16%. У цьому збільшенні 4% припало на інфляцію, решта – на подорожчання поїздок через зростання цін на паливо і за рахунок зрослої мобільності українців. Причому в колишні роки такого сплеску не спостерігалося. Я пов'язую це з наданням в минулому році Україні безвізового режиму з країнами ЄС і, відповідно, зростанням як туризму, так і трудової міграції. З цими цифрами прекрасно корелює зростання витрат домогосподарств як на проживання в готелях, так і на послуги громадського харчування – відразу на 17%. Також ми бачимо підвищення на третину витрат за статтею на професійну діяльність, куди входить в тому числі і плата за оформлення біометричних паспортів. Підняли розцінки за свої послуги і юристи, консалтингові фірми", – зазначив експерт в своєму коментарі для сайту "Сегодня".

Як результат, в найближчі рік-півтора українці будуть витрачати менше на відпочинок. На думку президента Украналітцентру Олександра Охріменка, він стане більш бюджетним через те, що хоча середньостатистичні зарплати показують постійне зростання (+ 23% з початку року), у більшості найманих працівників заробітки не збільшуються або підвищуються мало.

"Люди стануть економити на одних сервіс-послуги на користь інших: менше подорожувати і більше збирати на лікування та навчання", – упевнений експерт.

Зріс товарообіг України з Китаєм

Двостороння торгівля товарами між Україною та Китаєм за січень-серпень 2018 року зросла на 21% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року - до 5,8 млрд доларів. Про це повідомив 5 листопада перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

"Китай для України є стратегічно важливим партнером, наш обсяг торгівлі постійно зростає. За вісім місяців 2018 року україно-китайська двостороння торгівля товарами зросла на 21% – приблизно до 5,8 млрд доларів", - розповів Кубів.

При цьому він зазначив, що в перспективі п'яти років Україна і Китай планують збільшити цей показник до 10 млрд доларів.

"Для цього продовжимо реалізовувати план дій Україна-Китай по реалізації ініціативи Більшого шовкового шляху і Морського шовкового шляху XXI століття", – зазначив Кубів.

Нагадаємо, що українська делегація на чолі з Кубівим перебувала з робочим візитом у Китайській Народній Республіці 5-8 листопада для участі в Китайській міжнародній імпортній виставці (China International Import Expo 2018).

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну