УКР РУС
» » Обладнання від НАТО і гроші від ЄС: яким був 2-й день візиту Порошенка до Брюсселя
Всі новини

Обладнання від НАТО і гроші від ЄС: яким був 2-й день візиту Порошенка до Брюсселя

Ще до рішення Євросоюзу продовжити санкції проти Росії – до Брюсселя із дводенним робочим візитом прибув Президент Петро Порошенко. Мав низку зустрічей із лідерами країн ЄС та євро-інституцій. Із чільником НАТО домовилися про нове обладнання для українського війська. Із Євросоюзом – про €4 млн допомоги. Зустрічі відбувалися одночасно із самітом ЄС. Репортаж із Брюсселя:


Північноатлантичний альянс продовжить збільшувати свою присутність у Чорному морі. Усе через дії агресора – Росії. Атака минулого місяця на українські кораблі та їхні екіпажі підштовхнула НАТО посилити допомогу Києву.

"Я щойно повідомив Президенту Порошенку, що ми доставимо обладнання для захищеного зв'язку до української армії до кінця року. Також хочу сказати, що Росія має звільнити всіх моряків та забезпечити безперешкодне судноплавство в Азовському морі. Ми засуджуємо дії РФ і не приймаємо такі агресивні кроки проти України. Адже це порушує суверенність та територіальну цілісність України і дестабілізує ситуацію в регіоні", – наголосив генсер Альянсу Єнс Столтенберг.

Під час зустрічі український Президент передає генсеку НАТО так званий "азовський пакет" санкцій. Київ просить Альянс застосувати обмеження до тих росіян, які напали та полонили українські судна і моряків.

"Я передав дані генеральному секретарю щодо конкретних прізвищ російських військових, працівників ФСБ, які були залучені в піратській акції в агресії проти українських кораблів у Чорному морі. це були і офіцери, і ФСБшники, і прокурори, і слідчі, і судді", – зазначив Петро Порошенко.

Після переговорів у штаб-квартирі НАТО українська делегація вирушила до приміщення Єврокомісії. Там саме стартував саміт країн-членів Євросоюзу.

Одне з питань порядку денного саміту – продовження на наступні півроку санкцій проти Російської Федерації. Напередодні Порошенко під час зустрічі з керівництвом ЄС переконував – тільки санкції стримують агресора. Тому їх необхідно не лише продовжити, а й посилити. Вже сьогодні на відкритті саміту до таких дій закликала керівниця зовнішньої політики ЄС.

"Сподіваюся, що Європейська Рада підтвердить нашу неухильну позицію і вимогу до Росії звільнити український екіпаж та кораблі. І підтвердить не лише нашу чітку підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, але й невизнання нелегальної анексії Кримського півострова", – зауважила верховний представник ЄС із закордонних справ Фредеріка Могеріні.

Останні 4 роки санкції проти Кремля Євросоюз продовжував майже автоматично. Але цього року Італія заявила, що питання потребує обговорення. А мету – скасувати санкції проти Росії – навіть ухвалила на законодавчому рівні. Проте, все це було ДО атаки в Керченській протоці та Азовському морі. Після тих дій, пояснюють в кулуарах Єврокомісії, шанси РФ позбутися обмежень чи їх послаблення – знову зменшилися до нуля.

Тож тепер, після морської атаки агресора, про підтримку санкцій заявляють не лише постійні партнери України – такі, як Німеччина. Віддати голос за продовження обмежень готова, наприклад, і Угорщина, з якою у Києва останні 2 роки непрості відносини, натомість Кремль вважає цю країну своїм другом у Євросоюзі.

З Брюсселя, Ірина Герасимова, Сергій Клименко, "5 канал"



Що залишилось за кадром зустрічі Порошенка і канцлера Німеччини Меркель – ФОТО

/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну