УКР РУС
» » У яких випадках представники військкоматів можуть затримати людину на вулиці – юрист
Всі новини

У яких випадках представники військкоматів можуть затримати людину на вулиці – юрист

Одразу зазначимо, що ухилення від призову на строкову військову службу – це злочин, який карається статтею 335 Кримінального кодексу України. Якщо людина переховується від військкоматів, змінює місце життя і роботу, то її при затриманні заберуть не до військкомату, а одразу до поліції.

"Це кримінальна відповідальність. Якщо він ухилявся,то має бути досудове розслідування у кримінальному провадженні. Людина має бути в розшуку. Якщо призовник переховується, то його забирають до поліції. Про це має бути складений протокол про затримання людини. Цей протокол працівники військкомату не мають права складати, лише працівники поліції", – зазначив керуючий партнер юридичної компанії "Максименко і партнери" Ярослав Максименко.

Він зауважив, що повістки можуть бути вручені лише через житлово-експлуатаційні організації або домовласників, через виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, де немає військових комісаріатів і через керівників підприємств, установ, організацій, навчальних закладів. Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України №352 від 21.03.2002 року "Про затвердження положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на службу за контрактом".

"Тобто зупинити на вулиці, або якщо повістка прийшла поштою на домашню адресу, або її отримала інша людина (мама, тато, брат і т. д.) – це все незаконно. Це значить, що людина не отримала повістки. Повістка вручається особисто під її підпис. І якщо працівники військкомату будуть без працівників поліції, то вони взагалі не можуть взяти документи для перевірки", – сказав Ярослав Максименко.


В повістці має писатися прізвище, ім'я, по-батькові особи, її місце проживання і тільки після цього її адреса. Також у ній має бути вказані дата, час та місце, куди потрібно прибути призовнику.

"Саме для заповнення цієї повістки в людей і просять документи, а не для того, щоб визначити їхню особу і чи немає в неї якогось правопорушення", – розповів юрист.

У поліції заявили, що не мають стосунку до "відлову" призовників біля станцій метро в Києві. Про це сказала речник поліції Києва Оксана Блищик, передає "Обозреватель".

"Поліція має право на перевірку документів у громадян. Поліція завжди була біля станцій метро, нічого нового не відбувається. Ми ж не можемо відігнати представників військкоматів, вони там просто стоять. А ми виконуємо свою роботу, нічого незаконного не відбувається. Ми маємо право на поверховий огляд", – сказала Блищик.

Якщо поліція не причетна до перевірки документів представниками військкоматів, відповідно, такі дії не законні, впевнений Ярослав Максименко. Втім, каже, що й поліція не має права просто так затримати людину для перевірки документів. На це мають бути відповідні причини згідно зі статтею 32 Закону України "Про національну поліцію", а саме:



Якщо особа зовні схожа на особу, яка перебуває в розшуку, або зниклу безвісти. У поліції на цей випадок має бути фоторобот, або фото особи, яка є в розшуку. Якщо цієї розпорядки немає, вимагати від вас документів не можуть.



Якщо існує достатньо підстав сказати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення. Наприклад, людина з цеглиною підійшла до вітрини магазину і так далі.



Якщо особа перебуває на території чи об'єкті під спеціальним режимом, або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю, наприклад, на режимних об'єктах.



Якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, якщо поліція їх побачила.



Якщо особа перебуває у місці вчинення правопорушення або ДТП, або іншої НП.



Якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу водія дають підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення. Транспортний засіб може бути знаряддям чи об'єктом вчинення правопорушення. Наприклад, коли автомобіль у розшуку, сталося ДТП і розшукують авто за певними ознаками.


У всіх інших випадках вимога працівників поліції, навіть якщо вони покажуть свої документи, буде незаконною, зазначив юрист.

Що робити, якщо проти вас вчиняють неправомірні дії:



Не панікувати.



Запитати людей у військовій формі, хто вони такі і вимагати показати свої документи.



Якщо вас просять показати документи або пройти кудись з ним чи сісти в авто, тоді потрібно викликати поліцію, навіть якщо поліція вже стоїть поруч. Найкращий варіант – це подзвонити адвокату, якщо він є.



Якщо можливості такої немає, працівники військкомату та працівники поліції починають уже фізичною силою якось змусити особу поїхати або показати щось, то можна кликати про допомогу перехожих і просити, щоб вони вам викликали поліцію.

"За Конституцією людина має на правову допомогу. Вам потрібно мати на швидкому наборі адвоката і дзвонити йому, бо адвоката до вас ніхто не має права не допустити", – зауважив Ярослав Максименко.

Від редакції сайту "5 каналу". Просимо поважати роботу поліції та представників військоматів, поводитися коректно і ввічливо спілкуватися, коли знімаєте на відео дії відповідних служб.  

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що в Україні на місяць подовжили осінній призов-2018.

Також дивіться фотогалерею:

/ Facebook / Поліція Києва
/ Facebook / Поліція Києва
/ Facebook / Поліція Києва
/ Facebook / Поліція Києва
/ Еспресо ТВ
/ Facebook / Поліція Києва
/ Еспресо ТВ Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну