УКР РУС
» » Захист прав та інтересів українців: Наливайченко пояснив, як Києву поводитися з Москвою
Всі новини

Захист прав та інтересів українців: Наливайченко пояснив, як Києву поводитися з Москвою

Україні слід негайно провести інвентаризацію всієї договірно-правової бази з Росією, ретельно проаналізувати її і залишити те, що потрібно нам для захисту наших громадян.

Про це заявив лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко в ефірі програми "Доброго ранку, Країно" на UA: Перший.

Він зазначив, що досі залишаються в силі ще 314 угод між Україною і РФ.

"Владі треба було давно це зробити – перевірити, провести інвентаризацію цих угод, проаналізувати і залишити ті, які захищають політв'язнів, заручників, наших громадян", – сказав дипломат і політик.

При цьому Валентин Наливайченко застеріг від бездумної денонсації всіх без винятку договорів з Росією, оскільки це може зашкодити українським громадянам, які перебувають на території країни-агресора. Серед таких угод він також назвав Консульську конвенцію між Україною і РФ від 1993 року.

"Її треба залишити, тому що вона нам потрібна. Хто зараз відвідує заарештованих в Росії українців, в тому числі захоплених моряків? Українські консули. Я знаю, яка це важка робота, я сам керував консульською службою. І наші консули, які зараз у Москві, в "Лефортово", прориваються до наших громадян і надають правову допомогу. Хто ще це може зараз зробити? ", – пояснив лідер руху "Справедливість", додавши, що в консульському праві навіть стан війни не означає розриву консульських відносин.

Наливайченко зазначив, що в питанні договірно-правової бази з Росією, Україні потрібно діяти виключно з позиції захисту прав та інтересів громадян.

"Все, що потрібно для громадян України, нам треба зберегти. Все, що засуджує агресора і може зупинити агресію, треба не сумніватися – розривати", – резюмував він.

На питання, чи ухвалила б українська влада рішення про припинення дії Договору про дружбу з РФ, якби не майбутні вибори, Наливайченко відповів: "Сумніваюся. Особливо при цій владі і при цих людях у владі".

Він нагадав, що ще в 2014 році СБУ в односторонньому порядку денонсувала всі угоди про співробітництво між Службою безпеки України та Міністерством безпеки РФ, Федеральним агентством урядового зв'язку та інформації при президенті Росії.

"Ми також розірвали угоду між Україною і Росією про співпрацю СБУ і Служби зовнішньої розвідки РФ. Ми не чекали слушного часу, а взяли і зробили це", – сказав він.

При цьому додав, що тоді ж пропонував денонсувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ.

Нагадаємо, 6 грудня 277 голосами Рада припинила дію Договору про дружбу з Росією. Депутати хотіли більше – розриву всіх двосторонніх договорів з країною-агресором, але обійшлося "малою кров'ю".

Причиною для припинення дії Договору стало невиконання Москвою положень документа. Формально дія документа припиняється з 1 квітня 2019 року. 

Нагадаємо, 21 вересня Київ офіційно повідомив Росії про непродовження Договору про дружбу. Міністерство закордонних справ направило до Москви відповідну ноту, в якій МЗС детально аргументував порушення Росії за всіма положеннями документа. 

 Тоді в МЗС РФ лицемірно відреагували на припинення Договору про дружбу. У відомстві вважають, що завдано "колосальної шкоди не тільки російсько-українським відносинам, а й національним інтересам самої України".

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну