УКР РУС
» » З квітня – не друзі: як Рада припиняла дію Договору про дружбу з Росією
Всі новини

З квітня – не друзі: як Рада припиняла дію Договору про дружбу з Росією

Більше не друзі. З 1 квітня 2019-го Україна припиняє дружбу з Росією. Вже офіційно. Верховна Рада підтримала президентський законопроект про непродовження дії угоди про дружбу і партнерство. У парламенті зчинилися з цього приводу палкі дискусії. Головний аргумент, який звучав у залі – чому так довго думали над припиненням дії угоди. Були й альтернативні пропозиції – розірвати всі дипломатичні відносини з країною агресором. Про буремний день у парламенті – Анна Мірошниченко.


Договір про дружбу і співробітництво з РФ Україна уклала ще у 1997-му, він вступив в дію у 1999-му. Мав продовжуватися кожні 10 років. Цей період спливає у квітні 19-го і Україна вирішила припинити надалі дію угоди.

У вересні вітчизняне МЗС повідомило про це Росію. Кілька останніх місяців тривали процедурні питання в оформленні президентського законопроекту про припинення договору з агресором. Зрештою – документ побачив Комітет. Рекомендував підтримати в сесійній залі.

"Я б хотіла закликати цей зал об'єднатися у захисті національних інтересів і я вже наголосила на тому, що деякі кроки ми робимо запізніло, але вони є стратегічними рішеннями", – закликала парламент голова комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко.

Депутати відразу закидали дипломатів питаннями – чому дію договору припиняють лише на 5-й рік війни і чому МЗС так довго готувало цей документ до розгляду.

"Чому сьогодні міжнародне співробітництво України і Росії регулюється 4-ма сотнями актів. Чому лише один розриває сьогодні Рада?", – запитував нардеп від "Самопомочі" Роман Семенуха.

"Чому 4 місяці треба було на підготовку цього простенького документу", – додав депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.

У МЗС пояснили, чому не робили це раніше. Увесь цей час Київ використовував договір про дружбу в міжнародних судах, коли готував позови проти РФ. Тому припинення його дії раніше було неможливим.

"Нам був потрібен час, щоб використати дію цього договору для розгляду деяких справ, зокрема тих, що стосуються 3 млрд боргу президента-втікача, а також для деяких позовів, які стосуються воєнно-морського права", – пояснив заступник глави МЗС Сергій Кислиця.

Але автори альтернативного законопроекту не зважають на такі аргументи дипломатів. Наполягають: Україна мала розірвати взагалі усі дипломатичні відносини з Росією. Ще з самого початку російської агресії.

"Це смішно. Якщо це держава агресор, вона веде проти нас війну, які стосунки ми можемо знати, вони порушили всі договори, всі домовленості", – наголошував позафракційний парламентар Андрій Іллєнко.

Нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко вбачає у затягуванні припинення договору "склад державної зради".

Але навіть ті, хто розкритикував дипломатів за неквапливість у розірванні договору з Росією - все одно запевнили – зелені кнопки натиснуть.

"Жодних підстав зберігати ці відносини немає. Перерізаємо останні нитки, які нас пов'язують з "більшим братом". Немає в нас братів, є лише вороги на Сході і є наші партнери на заході. Давайте підтримаємо і "Народний фронт" буде голосувати за президентський законопроект", – запевнив голова фракції "Народного фронту" Максим Бурбак.

Опозиційний блок – категорично проти.

"Цим рішенням ви в угоду політичним амбіціям, у вирі президентської кампанії, ви робите гірше тим українцям, які зараз знаходяться на території РФ. А всі ваші ці фейкові кампанії з розірванням договорів – це вже невдалі спроби "піарнутися" перед виборами президента", – заявляв опоблоківець Олександр Долженков.

277 – за. Депутати ухвалили рішення. А у президентській фракції вкотре розтлумачили: Україна не розірвала договір про дружбу з Росією. А припинила його дію і не подовжує на наступні 10 років.

"Припиниться ця дія в квітні 2019-го. Але це не вплине жодним чином на зміну договору про українсько-російський кордон. Це означає, що Україна залишається в своїх міжнародно визнаних кордонах. Це не означає, що Україна не вимагає повернення Криму", – наголосила Ірина Луценко.

Надалі Україна готова розпрощатися з іншими договорами. Обіцяють у президентській фракції. І додають – розриватимуть або припинятимуть дію тих угод, які вже не є актуальними і які не використовуються у міжнародних судах. А в МЗС порахували: між Києвом та Москвою нині продовжує діяти понад три сотні договорів.

Анна Мірошниченко, Юрій Усік, Олексій Тищенко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну