УКР РУС
Всі новини

Де знайти гроші, щоб заощадити на комуналці

Тарифи на житлово-комунальні послуги зростатимуть і в найближчі два роки будуть залишатися в числі тих чинників, які підтримують високий рівень інфляції. Зокрема, якщо за підсумками 2018 року загальна інфляція, як очікується, складе 10,1%, то інфляція товарів і послуг з адміністративно регульованими цінами (де основне місце займають послуги ЖКГ) - 18,4%. Причому в останньому інфляційному звіті Нацбанк погіршив загальний прогноз по інфляції на поточний рік на 1,2% (з 8,9 до 10,1%), а прогноз зростання адміністративно регульованих цін - на 1,8% (з 16,6 до 18 , 4%).

Як будуть рости тарифи на тепло

"Оголошене підвищення тарифів на газ для населення і виробників теплової енергії (23,5%) зумовить відповідний перегляд тарифів на централізоване опалення і гарячу воду", - йдеться, зокрема, в інфляційному звіті НБУ щодо 2018 року.

"У 2019-2020 роках зростання адміністративно регульованих цін сповільниться до 11,7 і 10,8% відповідно, однак все ще буде перевищувати рівень зростання цін на інші компоненти споживчого кошика. Тарифи на газ (а разом з ними і на опалення і гарячу воду ) продовжать рости відповідно до прийнятих рішень уряду щодо поступового їх доведенні до імпортного паритету. Крім того, подальше підвищення зарплат, зокрема для працівників в сфері ЖКГ і муніципального транспорту, також зробить свій істотний внесок у збільшення адміністративно регульованих цін в середньостроковій перспективі", – роблять прогноз в Нацбанку.

З початком опалювального сезону прогнози щодо підвищення цін на житлово-комунальні послуги почали збуватися. Зокрема, Національна комісія з регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг на своєму засіданні 23 листопада підвищила тарифи на теплову енергію для 20 теплокомуненерго, на засіданні 28 листопада - ще в 5 регіонах, 30 листопада - для 12 компаній ...

Міністр соціальної політики Андрій Рева прогнозував, що з грудня вартість послуг за опалення і гарячу воду підвищиться в середньому на 16%. Але в кожному регіоні свої умови, і тарифи на місцях змінюються неоднаково. Так, в Одесі подорожчання в будинках без приладів обліку складе більш ніж 70% (з 30,76 до 52,92 грн за кв. м), з приладами обліку - 54% (з 1,2 до 1,9 тис. грн за 1 Гкал). У Києві та Черкасах з нового року тариф на опалення планують підвищити на 22%. Якимось регіонах зараз пощастить більше, і подорожчання там виявиться незначним.

Питання економії стає ще більш актуальним

Після того, як Кабмін дозволив жителям старих багатоповерхівок встановлювати індивідуальні лічильники на тепло, у більшості українців з'явилася можливість заощаджувати. Однак це можливо тільки за умови, що будинок досить утеплений і дорогоцінне тепло гріє дійсно квартири, а не повітря навколо будинку. На жаль, серед старих будинків дуже мало таких, які не потребують додаткових заходи з енергозбереження. У більшості житлових будинків гостро стоїть необхідність проведення робіт для енергозбереження та підвищення енергоефективності. Енергетична модернізація будинків вимагає витрат, і не малих, в деяких випадках до декількох мільйонів гривень на один будинок.

Втім, існують способи, як профінансувати термомодернізацію багатоповерхівок без вкладень з боку самих мешканців. Наприклад, за рахунок бюджетних коштів, кредитів і інвестицій спеціалізірованнх компаній.

По-перше, в Україні діє державна цільова програма енергоефективності, в рамках якої жителі багатоповерхівок можуть взяти "теплий кредит" - гроші на компенсацію частини кредиту для модернізації будинкових тепломереж, на зовнішнє утеплення будинку та інших робіт з підвищення енергоефективності. В держбюджеті-2019 на ці цілі буде передбачено близько 400 млн грн. Але, як показала практика останніх двох років, гроші на теплі кредити для ОСББ закінчуються вже до літа.

У наступному році свої фінансові програми з підтримки термомодернізації житлових будинків, повинен запустити Фонд енергоефективності. Для цих цілей статутний капітал Фонду в цьому році було збільшено до 1,6 млрд грн. У Однак на сьогоднішній день Фонд ще не повністю приступив до роботи. В уряді обіцяли, що повноцінна робота Фонду енергоефективності буде налагоджена до кінця 2018 року. Однак 23 листопада прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що Фонд запрацює лише у другому кварталі 2019 року. Тобто, на гроші Фонду краще розраховувати тим, хто планує проводити термомодернізацію свого будинку до наступного опалювального сезону. До того ж, як очікується, Фонд буде проводити досить жорсткий відбір претендентів на отримання фінансування. Як мінімум, мешканцям необхідно буде замовити проведення енергоаудиту та оформлення енергетичного сертифіката, який буде обов'язковий для житлових будівель, які претендують на держпідтримку.

У багатьох регіонах діють муніципальні програми спільного фінансування капітальних ремонтів житлових будинків "70/30", за кошти яких також можна провести роботи з утеплення багатоповерхівок. Програмою передбачено, що 70% необхідних коштів виділятиме бюджет, а 30% витрат повинні будуть покрити мешканці. У Києві, наприклад, до програми можуть приєднатися всі будинки старше 10 років. Причому за деякими видами робіт з 2019 року уряд обіцяє фінансувати до 90% вартості робіт. Наприклад, по ремонтам ліфта або капітального ремонту даху. Однак на сьогоднішній день бажаючих провести ремонт свого будинку за цією програмою набагато більше, ніж передбачено коштів. У 2018 року черга в столиці становила приблизно 200 будинків. Щоб потрапити в програму на 2019 рік, органи самоврядування або керуючі компанії повинні подати документи до 14 грудня. І претендентів на бюджетні кошти також чекає досить жорсткий конкурсний відбір. За весь період дії програми 70/30 в ній змогли взяти участь і отримати фінансування від міста понад 300 ОСББ з декількох тисяч таких організацій.

Приватні інвестори – розумна альтернатива бюджетним програмам

Для тих будинків, які з тих чи інших причин не зможуть отримати для утеплення своїх будинків гроші з державного або місцевого бюджетів, залишається два виходи. Перший – почекати рік і спробувати потрапити в "теплі" бюджетні програми-2020. За цей час можна буде встигнути виконати умови конкурсу і підготувати свій будинок до утеплення. Але є і другий вихід – звернутися до приватних енергосервісних компаній (ЕСКО). Такі компанії успішно працюють у багатьох країнах світу вже майже півсотні років. В Україні їх робота стала можливою після прийняття в 2015 році Закону "Про впровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації".

"Енергосервісні компанії можуть не тільки профінансувати енергоефективні заходи, але і виконати їх під ключ, а також забезпечувати сервісне обслуговування встановленого обладнання, щорічно готувати його до нового опалювального сезону. Але найголовніше, ЕСКО гарантують певний рівень економії енергоресурсів і комфорт для мешканців", - розповів директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Наприклад, ЕСКО можуть профінансувати і автоматизувати індивідуальний тепловий пункт, що дозволить економити 20-40% витрат на опалення. Також, ЕСКО можуть виконати балансування стояків, щоб забезпечити однаково комфортну температуру в усіх квартирах на рівні 18-21 градусів, утеплити інженерні комунікації, щоб тепло доходило до квартир, а не втрачалося в підвалі. Корисно, що за участю в програмах 70/30 ті самі 30% від жителів можна покрити інвестиціями від ЕСКО.

"Якщо грамотно комбінувати різні джерела фінансування енергоефективних заходів (гранти, "теплі кредити", енергосервісні інвестиції), то мешканці можуть без власних вкладень модернізувати свою багатоповерхівку, поліпшити в ній комфорт, зменшити платіжки за опалення і підвищити капіталізацію (вартість) своєї нерухомості. Адже квартири в комплексно утепленому будинку будуть коштувати дорожче, ніж в аналогічному, але не утепленому. Розібратися, які заходи необхідно виконати в будинку, щоб знизити втрати енергії, скільки такі заходи будуть коштувати, і як саме розпорядитися фінансуванням, допоможе енергоаудит – комплексне енергетичне обстеження будівлі", – говорить експерт з енергоефективності Антон Ковалишин.

Механізм енергосервісу зараз активно розвивається в сфері модернізації бюджетних будівель. За даними Держенергоефективності, в 20 містах України вже укладені 184 ЕСКО-контракти на загальну суму 200 млн грн.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну