УКР РУС
» » Приборкати інфляцію не вдається: НБУ знову погіршив прогноз
Всі новини

Приборкати інфляцію не вдається: НБУ знову погіршив прогноз

Національний банк України в черговий раз погіршив прогноз по інфляції на поточний та наступні роки. В останньому "Інфляційному звіті" НБУ, за III квартал 2018 го, прогнозується, що за результатами року інфляція складе 10,1%. Раніше передбачалося, що її рівень буде на 1,2% нижче - 8,9%.

Причиною погіршення прогнозу інфляції в НБУ називають підвищення світових цін на енергоресурси і пшеницю, а також "більш суттєве, ніж очікувалося", зростання заробітних плат в Україні.

Як погіршувався прогноз

Вперше прогноз інфляції на 2018 рік НБУ представив в "Інфляційному звіті" за II квартал 2016 року. Тоді прогнозувалося, що до кінця 2018 року інфляція в Україні не буде перевищувати 6%. Такий прогноз протримався до осені минулого року. А в "Інфляційному звіті" за III квартал 2017 го Нацбанк визнав, що помилявся, і підвищив прогнозну цифру до 7,3%. На думку регулятора, такий рівень інфляції повинен був встановитися в III кварталі 2018 го.

А вже в наступному "Інфляційному звіті", за IV квартал 2017 го, прогноз інфляції знову був відкорегований в бік збільшення. НБУ припустив, що до кінця 2018 року інфляція знизиться тільки до 8,9% до кінця 2018 року.

Однак за фактом саме такою виявилася інфляція в кінці III кварталу поточного року. Але це не означає, що зниження інфляції йде з випередженням графіка. Навпаки: восени традиційно інфляція зростає.

"Внаслідок очікуваного підвищення адміністративно регульованих цін (зокрема, вартості опалення) в IV кварталі 2018 року прогноз інфляції тимчасово буде відхилятися від цільової траєкторії", – попереджали в НБУ. І як наслідок – в останньому звіті, за III квартал 2018 року, прогноз інфляції знову був змінений.

Тепер в НБУ вважають, що до кінця поточного року інфляція складе 10,1%. Таким чином, можна констатувати, що інфляція знижується майже в два рази повільніше, ніж розраховували в НБУ.

Чому зростання цін не припиняється

Традиційно рівень інфляції визначається двома групами факторів протилежної спрямованості. Одні провокують зростання цін, інші стримують його.

За оцінками НБУ, факторами, що сповільнюють зростання цін і стримуючими інфляцію, в другій половині 2018 року стали хіба що ціни на продукти харчування. Їжа дешевшала або,  принаймні, дорожчала не надто швидко.

Інша група факторів, яка не дозволила інфляції сповільнитися в тій мірі, в якій розраховували прогнозисти, виявилася більш значущою. До цієї групи факторів відносяться зростання цін на адміністративно регульовані товар і послуги, зокрема на бензин. Зростання зарплат і пенсій. Ослаблення курсу гривні і, як наслідок, – подорожчання імпортних товарів. Крім того, знижувалися світові ціни на експортовані українські товари, такі як сталь, соняшникова олія і кукурудза.

"Посилення турбулентності на валютному ринку разом зі стрімким зростанням цін на паливо, повідомленнями про підвищення цін на газ та інших тарифів ЖКГ, а також наближення наступного року подвійних виборів в Україні підігрівали інфляційні очікування. Очікування домогосподарств і банків погіршилися, а очікування професійних аналітиків і підприємств залишалися високими, істотно перевищуючи інфляційні цілі Національного банку", - констатують автори "Інфляційного звіту".

Небезпеки наступного року

Починаючи з весни 2017 року НБУ намагаються прогнозувати інфляцію і на 2019 рік. До січня 2018 го була надія, що в 2019-му інфляція в Україні сповільниться до 5%. Така інфляція тримається в багатьох країнах. Вважається, що вона не призводить до істотного погіршення рівня життя людей, зате сприяє розвитку економіки.

Однак в "Інфляційному звіті" за IV квартал 2017 року, який був опублікований в січні 2018 го, прогноз інфляції на 2019 рік був погіршений до 5,8%. А тепер Нацбанк збільшив прогнозну цифру до 6,3%.

Тобто, навіть якщо нинішній прогноз Нацбанку збудеться, до кінця наступного року інфляція не сповільниться навіть до того рівня, який прогнозувався на 2018 рік (6%). Тобто приборкання інфляції вже зараз йде з відставанням більше ніж на рік. І немає гарантій, що це останнє коригування прогнозу.

Тепер обіцянки 5% -ної інфляції перенесені на 2020 рік. Але в НБУ вже попереджають, що існують ризики того, що і цей прогноз доведеться коригувати.

"Основними ризиками для реалізації окресленого макроекономічного прогнозу, а також зниження інфляції до мети в 2020 році, Національний банк вважає подальше погіршення інфляційних очікувань (на тлі розгортання нового політичного циклу) і погіршення зовнішніх умов. Ризики з боку зовнішнього середовища залежать як від динаміки світових цін на сировинні товари, так і можливого переходу світової економіки у фазу спаду", – підкреслюють в НБУ.

Додати проблем Україні, як і світовій економіці, на думку аналітиків, можуть і торгові війни. "Негативним ефектом таких протистоянь може бути надлишок пропозиції сировинних товарів в окремих регіонах світу з відповідним тиском на ціни в бік зниження. У такому випадку, а також у разі погіршення доступу до окремих ринків збуту, валютні надходження від експорту будуть скорочуватися, тиснути на обмінний курс гривні і, відповідно, інфляцію", - йдеться в останньому "Інфляційному звіті" НБУ.

Для нівелювання негативного впливу зовнішніх умов Нацбанк має намір проводити ще більш жорстку монетарну політику.

Також негативний вплив на економіку України і рівень інфляції в наступному році можуть надавати зростаючі ціни на енергоносії на світових ринках (проте в НБУ не беруться сьогодні прогнозувати, наскільки серйозним буде це зростання цін) і невизначеність з транзитом газу після закінчення договору з Газпромом.

Також істотний ризик для економічного зростання в Україні представляє подальший відтік трудових ресурсів. Зокрема, експерти стурбовані тим, що ряд європейських країн – зокрема, Чехія і Німеччина – вже зараз оголосили про пом'якшення умов для працевлаштування іноземних громадян.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну