УКР РУС
» » Випробування крилатої ракети "Нептун: українська "гра м'язами" чи сигнал Кремлю
Всі новини

Випробування крилатої ракети "Нептун: українська "гра м'язами" чи сигнал Кремлю

Випробування Україною берегового протикорабельного ракетного комплексу "Нептун" з крилатими ракетами, здатного вражати ціль на відстані до 300 кілометрів, з одного боку є плановим тестуванням наших військових можливостей, а з іншого – носить політичний характер як фактор впливу на Кремль у зв'язку з Азовською кризою.

Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

"З одного боку це відбувається планово, тому що "Нептун" випробовується не вперше. І взагалі, це правильно, коли зброя випробовується за різних обставин, по кілька разів, в різних погодних умовах, при різних цілях і т.д. Випробування "Нептуна" дійсно було плановим, тому що це вже не перше тестування. в принципі, дана технологія не є новою, але добре, що її освоїли в "Укроборонпромі ". Сподіваюся, що після успішних випробувань вона надійде в серійне виробництво. З іншого боку, звичайно ж, в контексті того, що нині відбувається і в Азовському, і Чорному морях, коли були агресивні дії РФ, ракетні випробування це – свого роду сигнал для Росії, мовляв, подивіться, ми відчуваємо зброю, не зупиняємося і готові в будь-який момент дати гідну відповідь. З цієї точки зору випробування є абсолютно правильним кроком, щоб показати, що країна не зупиняється, не здається і що Україна постійно вживає заходів для закупівлі нового озброєння або модернізації старого", – підкреслив він.

 Як додав експерт, інше питання, скільки таких ракет необхідно буде виготовити з урахуванням фінансових можливостей України і бюджету Міноборони, а також, коли вже безпосередньо після всіх випробувань такі ракети будуть прийняті на озброєння і надійдуть безпосередньо у війська, де вони будуть дислоковані".

"Звичайно ж, у випробуваннях ракет "присутня політика". На мою думку, в зв'язку з воєнним станом і візитами президента на військові полігони, частини і т.д. з інспекціями боєготовності військ ми почуємо багато подібних повідомлень про оновлення/модернізацію боєприпасів, про випробування ще якихось ракет і т.д. у даній же ситуації (у зв'язку з Азовською кризою, – Авт.), звичайно, політично заявити про те, що тестується така ракета, її успішно пускають, і в разі агресії або наступу РФ у нас є чим відповісти, це – правильний крок", – сказав експерт.

Проте, за його словами, в контексті тільки ракетного потенціалу України як фактора стримування морської і сухопутної агресії РФ, а також інших військових загроз Кремля, говорити поки рано.

"Тому що ми, на жаль, не маємо паритету у військовій силі з Російською Федерацією. Все-таки після анексії Криму росіяни в рази збільшили свій військовий потенціал, сформували додаткові військові частини і посилили Чорноморський флот РФ. Зокрема, наприклад, підводними кораблями типу "Варшав'янка" з новими дизельний двигунами, які на озброєнні мають серйозні ракети "Калібр" та інші види зброї. Тобто РФ істотно посилилася, і тільки одних наших ракет буде мало (для порівняння співвідношення сил в морських акваторіях, – Авт.). Наприклад, ті ж "Нептун" ще не надійшли в армію, вони тільки пройшли випробування. Ще рано говорити, скільки їх буде і в якій кількості. Подивимося, наскільки їх випуск профінансує Міноборони. Якщо ж вони дійсно надійдуть в ЗСУ , то для зміцнення оборони берегової лінії (для берегової охорони), їх в перспективі може бути і достатньо. Але знову ж таки, в залежності від поставленої кількості. Але для забезпечення паритету військової сили домінування на море, звичайно, цього абсолютно недостатньо. Це дуже різні величини. Для урівнювання сил треба розвивати і створювати свої Військово-морські сили, свій флот", – пояснив Мусієнко.

При цьому керівник Центру військово-правових досліджень додав, що в контексті розмов про захист Азовського і Чорного морів нерідко зміщуються акценти тільки в бік захисту берега, зміцнення берегової охорони, "але чомусь ми не говоримо про морську складову, де у нас, на жаль, зараз найбільше проблем".

 Як повідомлялося, раніше сьогодні міністр оборони України Степан Полторак заявляв, що крім випробувань "Нептуна" ще один ракетний комплекс ППО був перероблений для ураження кораблів. Модернізований ЗРК С-125 також пройшов успішні випробування.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну