УКР РУС
» » МОЗ спростувало фейк від Тимошенко: це відверта брехня і антинаукові твердження
Всі новини

МОЗ спростувало фейк від Тимошенко: це відверта брехня і антинаукові твердження

У Міністерстві охорони здоров'я спростували чергову передвиборчу брехню Юлії Тимошенко. У відомстві наголошують: автори бюлетеня "Київське слово" (випуск від 18 листопада) розповсюджують відверту брехню та антинаукові твердження про вакцини. Це може зашкодити українцям та ввести їх в оману.


У МОЗ наводять твердження з бюлетеня, а потім пояснюють, де саме збрехали його творці. 

Фейк 1: "До нашої редакції звернулася киянка Олександра, яка відмовилась вакцинувати свою дитину через власний негативний досвід. Жінка переконана: Україна закуповує неякісні препарати сумнівного походження, які в розвинених країнах ніколи не кололи б людям”.

Факт 1:  Якість і безпека – понад усе. Вакцини для України за бюджетні кошти закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Якість вакцин підтверджена масштабним досвідом використання у різних країнах світу. Виробники тестують кожну серію вакцин і дають сертифікат якості (лот-реліз). Окрім того, вакцини мають прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я – гарантію якості найавторитетнішої організації у галузі охорони здоров’я у світі.

Фейк 2: "За даними МОЗ, АКДП Україна отримала в межах гуманітарної допомоги".

Факт 2:  АКДП (вакцина від кашлюка, правцю та дифтерії), як і інші вакцини за Календарем щеплень, Україна закуповує за кошти Державного бюджету. Нині всі області країни достатньо забезпечені вакцинами, щоби усі діти і дорослі могли отримати безоплатне щеплення за національним Календарем.

Фейк 3: "Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закупив вакцину в індійського виробника та передав Україні. Здавалося б, нічого поганого. Але тут є нюанси, які змушують замислитися. Зокрема, спливав термін придатності препарату".

Факт 3: Україна ніколи не закуповувала, не закуповує і не закуповуватиме вакцини з закінченим терміном придатності. Ще одне принципове рішення – за державні кошти закуповуються вакцини у найкращих виробників світу, які мають потужні виробництва, що відповідають найвищим стандартам якості й постійно проходять контроль якості, зокрема - в лабораторіях ВООЗ.

Найпотужнішим виробником вакцин у світі сьогодні є Serum Institute of India Pvt, Ltd. (SIIPL). Вакцини, виготовлені Serum Institute of India, рятують дітей від небезпечних захворювань у близько 170  країнах світу. Якість вакцин цього виробника підтверджена прекваліфікацією ВООЗ. 

Фейк 4: "Індійські та корейські виробники вакцин намагаються знайти ринок збуту в Україні, адже в Європі та США ці препарати заборонені. Унаслідок їх використання частота ускладнень від щеплень у нас перевищує норму в 17 разів".

Факт 4:  Україна закуповує тільки ті вакцини, які ефективно і широко використовуються в інших країнах світу. На сьогоднішній день Україна закуповує вакцини в таких країнах: Франція, США, Індія, Болгарія, Бельгія та Республіка Корея.

Частота можливих реакцій на АКДП в Україні не перевищує норму, а відповідає даним спостережень ВООЗ у всіх країнах, де використовується вакцина з цільноклітинним компонентом кашлюку. Саме така вакцина забезпечує найкращий захист і рекомендована для використання в країнах з низьким рівнем охоплення щепленнями (в 2017 році лише половина українських дітей були повністю щеплені від дифтерії, правця та кашлюка за графіком) та для країн, де, як в Україні, спостерігаються спалахи кашлюка.

Фейк 5: "Нині в київських лікарнях безплатної вакцини для дітей немає – держава не виділила грошей. Батькам пропонують купувати її власним коштом".

Факт 5: В Україні наявні абсолютно всі вакцини за Національним календарем щеплень. Це вакцини від 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції.

Якщо у вашому медзакладі немає вакцини, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну