УКР РУС
» » Парубій закликав НАТО збільшити присутність кораблів і повітряного контролю в Чорному морі
Всі новини

Парубій закликав НАТО збільшити присутність кораблів і повітряного контролю в Чорному морі

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав країни-члени НАТО збільшити присутність кораблів у Чорному морі. Про таке він сказав під час зустрічі з Генеральним секретарем Організації Північно-атлантичного договору Єнсом Столтенбергом у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі.

Голова Верховної Ради України поінформував Єнса Столтенберга про напад, вчинений російськими військовими кораблями на українські кораблі у Керченській протоці.

"Якщо у попередні роки Росія приховувала злочинні дії своїх військових під час анексії Криму та на Донбасі, постійно маскуючи своїх військових, то під так звану "кримську самооборону", то під ніби "місцевих шахтарів", то напад на українські кораблі у Керченській протоці Росія здійснила відкрито, не ховаючись, під російськими прапорами. Путін випробовує на силу і весь вільний світ та чекає, чи дасть цивілізований світ реакцію на його злочини", – наголосив Парубій.

Парубій також наголосив, що Путін розуміє тільки мову сили, тому "нам усім потрібна активна реакція вільного світу на злочини Росії".

"Тож я закликаю країни-члени НАТО збільшити в акваторії Чорного моря присутність своїх кораблів і повітряного контролю", – сказав Парубій, звертаючись до Генерального секретаря НАТО.

/ rada.gov.ua
/ rada.gov.ua

Голова Верховної Ради поінформував також Єнса Столтенберга про те, що Верховна Рада України розпочала процес закріплення у Конституції України положення про зобов'язання щодо вступу України до НАТО та ЄС. Відтак, Голова Верховної Ради України закликав Генерального секретаря Столтенберга надати Україні чіткий сигнал щодо перспективності членства у НАТО, зокрема у формі плану дій для отримання членства в Організації Північноатлантичного договору.

Згадав Парубій і про проект "Північного потоку-2", вкотре підкресливши, що будівництво газогону "Північний потік -2" – це не економічний, а політичний проект Російської Федерації: "Північний потік-2" – це спосіб прямого шантажу і розбалансування Європейського Союзу і України, який використовує Путін. Тому "Північний потік -2" має бути зупинено. Це має бути солідарна позиція всіх союзників-членів НАТО"

Своєю чергою Генеральний секретар НАТО висловив занепокоєння діями Російської Федерації у Чорному і Азовському морях. Також Столтенберг зазначив, що НАТО ніколи не визнає незаконну анексію Криму. Він запевнив, що НАТО і надалі буде допомагати Україні у реформуванні Збройних сил України і гармонізації стандартів ЗСУ зі стандартами НАТО, а країни-союзники будуть продовжувати надавати України двосторонню військову допомогу.

На завершення зустрічі Голова Верховної Ради Андрій Парубій передав Генсекретарю НАТО Єнсу Столтенбергу Звернення Верховної Ради України у зв'язку з актом агресії Російської Федерації, яку учора підтримав своїм голосуванням український парламент.

Нагадаємо, ранком неділі, 25 листопада, в районі Керченської протоки корабель РФ протаранив український буксир. Унаслідок зіткнення в українського судна були пошкоджені головний двигун та обшивка. Згодом стало відомо: РФ перекрила Керченську протоку та підняла в небо вертольоти.

Надвечір неділі з'ясувалося, що РФ застосувала зброю проти корабля ВМС ЗС України, було поранено українського моряка. Малі броньовані артилерійські катери, вражені вогнем противника, втратили хід. Українські судна були захоплені Росією.

Пізніше омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що 23 захоплених українських моряків доправили до Керчі. Трьох із них з пораненнями поклали до міської лікарні. На Росії заявили, що військовослужбовці ВМС ЗСУ арештовані та будуть притягнуті до суду.

ФСБ РФ оприлюднила відео "допитів" трьох захоплених українських моряків. На ньому армійці свідчать, що начебто свідомо ігнорували попередження російських моряків. У ВМС ЗСУ зазначили, що з розумінням ставляться до таких "свідчень", враховуючи тиск російських спецслужб.

Дивіться також фотогалерею за темою:

/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну