УКР РУС
» » "Щорічно роблять шоу": експерт про голосування і коаліцію в Раді
Всі новини

"Щорічно роблять шоу": експерт про голосування і коаліцію в Раді

У Верховній Раді України на сьогоднішній день фактично сформувалася і працює ситуативна депутатська більшість, і такий стан речей в депутатському корпусі буде зберігатися до наступних виборів до парламенту.

Про це сайту "Сегодня" розповіла політконсультант, кандидат юридичних наук Ірина Сєрова, коментуючи затверждення у другому читанні бюджету-2019, незважаючи на не підтримку документа деякими проєвропейськими фракціями і політсилами.

"Наше коаліційний співтовариство в Раді можна назвати "союзом жаби з гадюкою. Тобто коли депутатам необхідно, в принципі, то можливо їх об'єднання при голосуваннях. Наприклад, коли є "закопані" бюджетні інтереси, то з року в рік ми спостерігаємо абсолютну консолідацію голосування. Причому, якщо звернути увагу, консолідується все як завжди за рахунок депутатських груп, а голосування всередині самих коаліційних фракцій не таке вже й дисципліноване. Відповідно, нічого нового не відбулося і в цей бюджетний процес, тому що в бю джет завжди "закопується" дуже багато обіцянок на мажоритарні округи, представники яких формують більшість депутатських груп. В тому числі є ряд мажоритарників і у фракціях більшості. Тому мотивація явно була проведена спочатку, були узгоджені позиції, а потім вже вийшло консолідоване голосування за бюджет. Чомусь у нас завжди подається бюджетне голосування як велике досягнення парламенту, на цьому щорічно роблять шоу, обов'язково нагнітають нервозність і т.д. Але нервозність складається лише в тому, що йде "торг" за умови ціни голосування за даний документ. Ось і все", – пояснила вона.

За прогнозами Сєрової, немає ніяких передумов говорити про те, що питання з ситуативною більшістю або її стабілізацією може змінитися до наступних парламентських виборів. Більш того, градус напруги в стінах ВРУ буде підвищуватися в міру наближення дати голосування на виборах в Раду.

"І ми побачимо, що не тільки опозиція друг на друга буде нападати, а й умовно сама коаліція буде робити те саме. Зараз же - чисто ситуативні обставини з парламентською коаліцією", - резюмувала експерт.

Раніше керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи позитивні підсумки "нічного" бюджетного голосування в Раді відзначав, що в парламенті провладна депутатська більшість знову продемонструвала свою ефективнвсть при прийнятті важливих системних рішень.

"Голосування в парламенті показали, що формальна і неформальна парламентська більшість продовжує функціонувати досить ефективно. Навіть кадрові питання (призначення двох міністрів) проголосували. Можливо, це було частиною домовленостей по бюджету", - ділився враженнями від "бюджетної ночі" політолог у себе в Facebook.

У свою чергу в коментарі сайту "Сегодня" політолог Олександр Палій відзначав, що в потрібні моменти парламентська більшість здатна мобілізуватися для прийняття тих чи інших важливих або системних рішень, але ситуація з життєздатністю коаліції виглядає двоякою.

Як повідомлялося, пленарне засідання, на якому приймався головний фінансовий документ країни, тривало загалом 20 годин. Ще вчора вранці Верховна Рада проголосувала (хоча і з третьої спроби) за пропозицію глави парламенту Андрія Парубія не закривати вечірнє засідання, поки не буде прийнятий бюджет. У підсумку депутати прийняли його о шостій ранку сьогодні. Читайте детальніше, як приймався бюджет України на 2019 рік.

Також стало відомо, як голосували народні депутати. Виявилося, що Радикальна партія Ляшка, "Самопоміч", "Батьківщина" і "Опозиційний блок" не дали жодного голосу на підтримку бюджету.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну