УКР РУС
» » Безготівковий розрахунок для всіх: зобов'язання для бізнесу та нові можливості для українців
Всі новини

Безготівковий розрахунок для всіх: зобов'язання для бізнесу та нові можливості для українців

астка безготівкових розрахунків в Україні продовжує зростати з року в рік. Але навіть зараз далеко не всі торговельні точки можуть похвалитися наявністю терміналу, тому там вимагають розраховуватися тільки готівкою. Нещодавно Міністерство економічного розвитку і торгівлі розробило проект постанови, який зобов'яже всі підприємства сфери торгівлі приймати безготівкові платежі. Сайт "Сегодня" розповідає, які нововведення заплановані і коли їх можна чекати.

Зараз в Україні понад 270 тис. терміналів

Українці все частіше розраховуються кредитними картками і мобільними додатками. Так, за даними Національного банку України, за перші шість місяців 2018 року частка обсягу безготівкових операцій в Україні становила 44,1%, тоді як за аналогічний період 2017-го ця цифра становила всього 38,3%.

Трохи більше половини від загальної кількості безготівкових операцій з платіжними картками припадає саме на розрахунки в торговельній мережі – 51,7%.

В Україні активно розвивається інфраструктура для здійснення безготівкових операцій. Наприклад, кількість підприємств торгівлі і сфери послуг, які надають своїм клієнтам можливість безготівкового розрахунку, за перше півріччя зросла на 14 тис. одиниць і становила 187,7 тис.

Також за перше півріччя 2018 року і самих платіжних терміналів в країні стало більше – 270, 5 тис., при цьому з них 190,2 тис. підтримують безконтактний прийом карток. Цікаво відзначити, що, станом на 1 липня 2018 року, на тисячу осіб населення припадало 6,4 тис. платіжних терміналів, а в Києві ця цифра і зовсім досягала 17,1 тис. Серед областей за кількістю платіжних терміналів лідирує Дніпропетровська область (8,7 тис. на тисячу населення), Київська (8,3 тис.) і Одеська області (7,5 тис.). А найнижчі показники спостерігалися в Луганській (1,6 тис.) і Донецькій (2,7 тис.) областях.

Всі підприємства повинні будуть перейти на безготівковий розрахунок вже до 2020 р.

І ось в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) знову заговорили про те, щоб перевести весь бізнес на безготівкові розрахунки. Згідно з постановою, яке діє зараз, перехід повинен був відбутися ще 2011 року наступним чином:

  • до 1 липня 2011 року перейти на безготівкові розрахунки повинні були суб'єкти господарювання (крім суб'єктів малого підприємництва), які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 100 тис. осіб;
  • до 31 грудня 2011 року – суб'єкти малого підприємництва, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 100 тис. осіб;
  • до 31 грудня 2011 року – суб'єкти господарювання, включаючи суб'єкти малого підприємництва, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 25 до 100 тис. осіб.

Однак запланований перехід не відбувся. Після цього в МЕРТ неодноразово поверталися до цього питання, і ось днями був опублікований проект постанови Кабінету міністрів з новим графіком, який буде прив'язаний не до розміру населеного пункту, як було раніше, а до системи оподаткування торгового підприємства.

Новий перехід запланований до 2020 р.Починаючи з літа 2019 року підприємства вже повинні будуть почати встановлювати платіжні термінали:

  • до 1 липня 2019 року безготівкові платежі зобов'язані почати приймати компанії, які продають техніку, що підлягає гарантійному ремонту, підакцизні товари, ювелірні вироби, лікарські препарати, надають житлово-комунальні послуги, медичні та стоматологічні, туристичні агентства, ресторани, готелі;
  • до 1 січня 2020 року безготівкові платежі зайдуть до сегментів продажу автомобілів, мотоциклів і запчастин до них, їх ремонту, оренди транспортних засобів, поштової та кур'єрської діяльності, всіх видів пасажирських і вантажних перевезень, фітнес-центрів, в сфери культури, охорони здоров'я, страхування , перестрахування і приватного пенсійного забезпечення;
  • до 1 липня 2020 року безготівкові платежі зобов'язані приймати всі, хто продає товари і послуги вартістю понад 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн).

Також відомо, що виключно в безготівковій формі необхідно буде проводити всі платежі на суму понад 50 тис. грн.

Нововведення торкнеться навіть інтернет-магазинів

Мабуть, варто уточнити, що перехід на безготівковий розрахунок не означатиме, що люди не зможуть при бажанні розплатитися готівкою. Йдеться про те, що магазини і різні підприємства будуть зобов'язані надати своїм клієнтам можливість провести безготівковий розрахунок. Нова постанова торкнеться також інтернет-магазинів, на своїх сайтах вони повинні будуть додати можливість безготівкової оплати.

У проекті постанови також сказано, що до електронних платіжних сервісів відносяться платіжні онлайн-сервіси, мобільні додатки, системи інтернет-банкінгу та переведення на розрахунковий рахунок суб'єкта господарювання, що працюють цілодобово.

Варто зазначити, що представники бізнесу зможуть користуватися одним POS-терміналом на кілька закладів, щоправда, перед цим кожен суб'єкт господарювання повинен забезпечити окремий облік своїх операцій.

Державна регуляторна служба провела підрахунки про те, скільки доведеться витратити на установку терміналів. Як виявилося, витрати одного підприємства на впровадження безготівкових розрахунків з використанням POS-терміналу для прийому платіжних карт оцінюються в 11,4 -22,2 тис. грн.

Також, у проекті постанови згадується, що ціни на товари і послуги повинні бути однаковими, незалежно від того, розраховується людина готівкою чи карткою, а будь-яка комісія за безготівковий розрахунок – це незаконно.

Тому, вже до 2020 р. українці зможуть розрахуватися за допомогою картки буквально скрізь і не повинні вислуховувати відмови про те, що в магазині приймають тільки готівку. Так, головна мета документа – дати українцям можливість вільно оплачувати свої покупки за допомогою картки і не відчувати незручностей. До того ж, в уряді впевнені, що переведення українського бізнесу на безготівкову систему розрахунку сприятиме детінізації, адже так набагато простіше відстежити всі грошові операції між споживачем і продавцем.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну