УКР РУС
» » До арешту глави Nissan привів бізнес-конфлікт: ЗМІ розкрили підгрунтя ситуації
Всі новини

До арешту глави Nissan привів бізнес-конфлікт: ЗМІ розкрили підгрунтя ситуації

Екс-глава Renault, Mitsubishi і Nissan Карлос Гон, заарештований в Японії 19 листопада, планував злиття двох компаній, а рада директорів японського автовиробника була проти угоди і шукала способи її заблокувати. Про це пише Financial Times з посиланням на власні джерела.

Видання повідомляє, що члени ради директорів Nissan чекали, що пропозиція буде зроблена в найближчі місяці.

Майже 20 років тому в рамках формування альянсу Renault і Nissan була придумана структура перехресного володіння акціями компаній, пізніше до них додалася Mitsubishi. Зараз Nissan і уряд Франції володіють приблизно по 15% акцій Renault, якій належать 43% акцій Nissan. При цьому Nissan також контролює 34% акцій Mitsubishi. У Renault є значні права контролю щодо Nissan, включаючи можливість прямо впливати на призначення вищого керівництва. Частка Nissan не дає японській компанії прав голосу і контролю за господарською діяльністю французького партнера.

Уряд Франції останнім часом наполягав на більшому зближенні автоконцернів, щоб зберегти альянс після відходу Гона, очікуваного в 2022 році. Однак у японської сторони були певні заперечення.

"Рада директорів Nissan завжди говорила, що буде жорстко боротися з будь-якою реорганізацією, яка закріпить статус Nissan як компанії другого ешелону", - заявило одне з джерел.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

  • ЗМІ з'ясували, на що заарештований глава Nissan витрачав чужі гроші

За його словами, Nissan також вважала бізнес Renault слабшим і побоювалася надавати французької компанії доступ до своїх запасів ліквідності, що складали 1,2 трлн ієн (10,7 млрд доларів) на кінець першого фінансового півріччя 2018 року.

У міру обговорення варіанту повного злиття росла напруженість у відносинах Гона і Хірото Саікави, який у 2017 році змінив його в якості CEO Nissan, стверджують люди, які близько знають їх особисто. У тому числі Гон був незадоволений результатами японської групи, прибуток і рентабельність якої знижувалися через ослаблення зростання в США і Китаї.

Крім того, репутація Nissan постраждала через скандали, пов'язані з порушеннями контролю якості і фальсифікацією даних про економію палива.

Арешт став несподіванкою і для самого Гона, стверджують джерела: він прилетів в японську столицю в понеділок, щоб у середу зустрітися з губернатором Токіо. Коли ж його рейс приземлився в токійському аеропорту, топ-менеджера вже чекали представники прокуратури та журналісти газети Asahi, яка першою написала про цей скандал.

Нагадаємо, Гона звинувачують в порушенні фінансового законодавства. Як стверджують в поліції, Гон ухилявся від податків, спотворюючи інформацію про власні виплати. У період з 2011 по 2015 рік він занизив інформацію про свої виплати майже на 5 млрд ієн (близько 44,4 млн доларів за поточним курсом). В  Nissan порушення, інкриміновані директору концерну, вже визнали. Внутрішнє розслідування показало, що начальник роками применшував розмір грошових виплат і витрачав кошти компанії у власних цілях.

Скандал вже призвів до наслідків для обох автомобільних гігантів: ринкова вартість Renault "просіла" на 2 млрд євро до 17 млрд, а акції компанії подешевшали на 11%; вартість цінних паперів Nissan також обвалилась.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну