УКР РУС
» » Газопровід в обхід: експерт пояснив, як нова ділянка "Турецького потоку" вплине на Україну
Всі новини

Газопровід в обхід: експерт пояснив, як нова ділянка "Турецького потоку" вплине на Україну

На сьогодні завершення будівництва морської ділянки газопроводу "Турецький потік" для постачання газу в Європу в обхід України має більшою мірою політичне значення для самої Росії і Кремля, ніж представляє економічну важливість для Києва.

Про це в коментарі сайту "Сегодня" розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

"На Україну це не дуже вплине, тому що безпосередньо до нас ця подія відношення ніякого не має, оскільки там і раніше газ поставляється не через українську територію. Йдеться про Туреччину, Грецію, Італію тощо. Ми трохи далекі від цього. З політичної ж точки зору це вплине. Було показано, мовляв, дивіться, не звертаючи уваги на санкції проти РФ, ізоляцію тощо водночас Туреччина підтримує і стоїть на тому, що вміє заробляти гроші, вважаючи, що потрібно дружити з усіма, в тому числі і з Росією", – пояснив експерт.

При цьому Охріменко підтвердив, що "Південним потоком" до Європи буде поставлятися не суто російський газ.

"Але сама ця ситуація зустрічі Путіна з Ердоганом (урочистості та ін.) ще раз показує, що це має політичну вагу. Для України з точки зору економіки така подія стоїть трохи осторонь, а з політичної точки зору має велике значення. Зараз же поки важко говорити про те, чи досягне РФ завантаження "Турецького потоку" своїм газом. Наприклад, теоретично, можливо, вдасться дійсно Середній Азії побудувати газопровід по Каспійському морю для постачання газу відповідно до Туреччини. Якщо це станеться, така подія буде великим проривом (але на шкоду РФ. – Авт.). Такі розмови ведуться, дійсно, це було б успіхом. Якщо ні, залишиться так, як є. У світі зараз популярна диверсифікація. Подивимося, чим завершиться ідея будівництва такого газопроводу по дну Каспійського моря. Цю ідею ініціює низка країн Середньої Азії, а Росія саме виступає проти, оскільки туркменський і узбецький газ буде йти безпосередньо до Європи", – пояснив він.

Як повідомлялося, російський "Газпром" завершив будівництво морської ділянки газопроводу "Турецький потік". У церемонії закінчення цього етапу в режимі відеоконференції взяли участь президенти Росії і Туреччини Володимир Путін і Реджеп Тайіп Ердоган.

"Газпром" почав будівництво морської ділянки газопроводу "Турецький потік" в травні 2017 року. Трубопровід протяжністю 930 км проходить по дну Чорного моря до узбережжя Туреччини. Далі планується будівництво сухопутної транзитної нитки до кордону Туреччини із суміжними країнами протяжністю 180 км. В якості потенційних ринків "Газпром" розглядає Грецію, Італію, Болгарію, Сербію і Угорщину. До речі, президент Сербії вже підтримав російський газопровід в обхід України.

Загальний бюджет будівництва газопроводу "Турецький потік" російська компанія оцінює в 7 млрд євро. Втім, за словами фахівців, "Турецький потік" коштуватиме Кремлю не менше 11,5 млрд євро.

За даними "Нафтогазу", запуск газопроводу "Турецький потік" позбавить Україну 0,5 млрд доларів щорічних доходів від транзиту газу.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну