УКР РУС
» » Добровільно-примусова благодійність: у київському ліцеї батьки вирішили протистояти поборам
Всі новини

Добровільно-примусова благодійність: у київському ліцеї батьки вирішили протистояти поборам

Побори в навчальному закладі змусили вийти мітингувати батьків одного з ліцеїв столиці. Вимагають звільнити директора, яка попри заборону столичного департаменту освіти, продовжує збирати кошти з батьків. Керівник ліцею №293 від закидів – відхрещується.


"Щомісяця ми здавали в фонд класу 100 грн і у фонд школи 100 грн. Якщо спочатку, перші півтора року, я особливо не цікавилася, куди йдуть ці гроші, то потім я почала звертати увагу, що в школі нічого не змінюється", – бідкається иати третьокласника Вікторія Тимченко.

Щомісяця адміністрація закладу змушує батьків здавати кошти на фонд класу та ремонти. Збирають на мийні засоби, охорону та навіть ліки. Хоча усім необхідними школу й без цього забезпечує місто. Жінка вирішила покласти край здирництву і написала запити про стан фінансування закладу до міської адміністрації.

Одразу після цього її викликали до директора. Йти на розмову жінка відмовилася. Тоді адміністрація закладу зробила догану класному керівнику дитини. Втім у чому провина вчительки – керівництво не пояснило.


"Якщо це стосується навчального процесу мого сина, я звичайно ж прийду. Пізніше мені дзвонить наш класний керівник у сльозах, говорить що вліпили їй догану і дійшло мало не до переведення в інший клас. Тобто всіх собак повісили на людину, яка взагалі не має до зборів грошей ніякого відношення", – обурюється мати школяра.

Сплати гроші вимагають і під час вступу дитини до навчального закладу. Наталя Кисельова – мати першачка – розповідає: так званий "благодійний внесок" стане батькам школяра від 2,5 тис. грн. Якщо дітей, які вступають до школи, у родині більше, то наче в магазині, – дадуть знижку.

Решта батьків – навпаки усіма руками за внесення пожертв у фонди класів. Стверджують: місто школу зовсім не фінансує, а якщо й виділяє гроші – на усе не вистачає. Приміром, на мийні засоби та туалетний папір. Однак внески називають геть не примусовими. Зізнаються, щомісяця з доброї волі здають від 50 до 100 грн. Гроші спрямовують на нові підручники, охорону території та навіть екскурсії, а кошти, які залишилися, дарують вчителям на свята.

Рушаємо до школи, щоби поговорити із директором закладу. У дверях зустрічає завідувачка. Спершу усередину не пускає. Втім, зрештою, погоджується зателефонувати директорці.


Окрім знімальної групи на директора чекає ще із півсотні розгніваних батьків. За кілька хвилин вона таки спускається у вестибюль. Втім пройти за турнікети не дозволяє, ані нашій знімальній групі, ані батькам. Від звинувачень у поборах відхрещується і розповідає: на початку навчального року видала розпорядження про заборону стягнення грошей на потреби класів. Змусила підписати його всіх учителів.

"Ні, поборів у нас немає. Але якщо батьки добровільно хочуть допомогти, їм це ніхто не забороняє. І в кишені до батьків я не можу лізти", – запевняє Олеся Костіна.

Адміністрації шкіл не мають права вимагати від батьків школярів готівку на ремонт школи чи придбання мийних засобів – укотре наголошують у столичному управлінні юстиції. Якщо ж батьки таки вирішили надати благодійний внесок школі – переказувати гроші радять лише на офіційний рахунок закладу в банку. Згодом варто попрохати звіти, на що ж таки витратили гроші.

"Треба вимагати, щоб вам показали договори із підрядниками, з ким і на які послуги укладали такі угоди. Тобто ви можете прийти просто у бухгалтерію і ознайомитися із цими документами, або будь-який громадянин, батько чи мати дитини, можуть написати запит на надання інформації", – пояснює начальник територіального управління юстиції Києва Станіслав Куценко.

Втрутитися у ситуацію батьки школярів проситимуть Міністерство освіти. Зі здирництвом, твердять, не миритимуться.

Дар'я Цисарук, Олександр Петровський, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну