УКР РУС
» » Ванілін при депресії: Супрун розповіла про користь прянощів для організму
Всі новини

Ванілін при депресії: Супрун розповіла про користь прянощів для організму

Незважаючи на користь прянощів, вони не є ліками, адже поки що не існує клінічних доказів успішного використання приправ безпосередньо для лікування.

Про це написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

Деякі прянощі впливають на травлення і набір ваги.

"Вони діють на стан кишкової мікрофлори, яка залучена в регуляцію нашої ваги. Наприклад, перець чилі і куркумін чинять позитивний вплив на бактерії кишечника і як наслідок – здатність схуднути", – пояснює Супрун.

Гострі спеції також впливають на відчуття ситості і апетиту. Дослідження показали, що люди споживають менше гострої їжі, а отже і менше калорій. Однак іноді навіть невелика кількість гострої їжі може викликати бажання солодкого або жирного.

Прянощі також діють на мозок і відчуття. Наприклад, ментол м'яти взаємодіє з холодовими та опіатними рецепторами людини, тому м'ята нам здається прохолодною і навіть знеболює.

А капсаїцин чилійського перцю, навпаки, активує теплові рецептори і впливає на больові рецептори шлунково-кишкового тракту.

Гостра їжа може викликати радість і навіть звикання через те, що пекучість деяких прянощів запускає в мозку систему захисту – виділення ендорфінів, нейромедіаторів задоволення. А ванілін – одна з головних солодких спецій, допомагає нам відчувати себе щасливими і розслабленими.

"У деяких дослідженнях виявлено, що ванілін потенційно можна використовувати для лікування депресивних станів", – йдеться в повідомленні.

Деякі спеції можуть мати протизастудну дію. Приміром, чорний перець, розмарин і чебрець здатні стримувати ріст мікроорганізмів, а кориця, гвоздика, насіння коріандру та їх екстракти пригнічують зростання цілого ряду бактерій, вірусів і грибків. Багато прянощів мають антиоксидантну дію через їх здатність нейтралізувати вільні радикали.

"Деякі спеції можуть зробити некорисну їжу менш шкідливою для здоров'я. Дослідження показали, що додавання суміші чорного перцю, орегано, імбиру і розмарину до гамбургерів знижувало у них рівень канцерогенних речовин. Зокрема, тих, які здатні пошкоджувати ДНК, викликати мутації і збільшувати ризик раку", – зазначає Супрун.

Проте, незважаючи на корисні властивості прянощів, з ними слід бути обережними. Не слід вживати їх у великих кількостях, особливо якщо у вас проблеми зі шлунково-кишковим трактом, також слід ретельно підходити до вибору спецій.

"Іноді під виглядом кориці продають кору рослини коричника китайського або касії. Ця спеція має слабкий аромат, однак містить багато кумарину – токсичного для печінки речовини з канцерогенними властивостями. Їсти її багато – шкідливо для здоров'я", – застерігає в. о. міністра охорони здоров'я.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну