УКР РУС
» » "Потім буде пізно": в ЄС закликали Київ терміново ратифікувати Римський статут
Всі новини

"Потім буде пізно": в ЄС закликали Київ терміново ратифікувати Римський статут

Посол Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі закликав Київ уже в 2019 році ратифікувати Римський статут, щоб Міжнародний кримінальний суд міг почати розгляд кримінальних справ, переданих Україною. Про це він сказав під час 40-го щорічного форуму транснаціональної Мережі членів парламентів "Парламентарії за глобальні дії" (Parliamentarians for Global Action) і 10-ї Консультативної асамблеї парламентарів за Міжнародний кримінальний суд і верховенство права, які проходять у Верховній Раді.

Дипломат нагадав, що ратифікація Римського статуту України була прописана в Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Також він нагадав, що Україна передавала кримінальні провадження щодо злочинів, здійснених в Україні, отже, було б логічно вирішити питання з прийняттям Римського статуту, без якого неможливий розгляд тих справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

  • Ратифікація Римського статуту допоможе Україні в Міжнародному суді проти Росії – ГПУ

"Я хотів би підкреслити, що це є абсолютно важливим і навіть критичним – змінити національне (кримінальне – ред.) законодавство таким чином, щоб в наступному 2019 року вже почався трирічний період ратифікації Римського статуту. Якщо ми не зробимо це в 2019 році, буде пізно зробити це потім. Тому давайте будемо дуже обережними і зробимо це в наступному році", – сказав Мінгареллі.

Довідка

  • Римський статут (1998), яким засновано Міжнародний кримінальний суд (МКС), Україна підписала, але поки так і не ратифікувала. Відповідно, зараз Міжнародний кримінальний суд не поширює свою юрисдикцію щодо злочинів, скоєних на території України. Не ратифікувала статут і Росія.

Ще в 2016 році генеральний прокурор Юрій Луценко розповідав, за яких умов Україна ратифікує Римський статут і "поставив умову" самому Міжнародного суду. Він нагадав, що український парламент прийняв два рішення, якими визнав юрисдикцію МКС в двох конкретних ситуаціях: події на Майдані, події в Криму і на окупованому Донбасі.

Два роки тому Рада міністрів ЄС із закордонних справ у своїй постанові заявив про важливість прискорення в Україні ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду, як це передбачено Угодою про асоціацію з Євросоюзом. У січні нинішнього року вже в ПАРЄ висунули ряд вимог для України, в тому числі одне з них стосувалося Римського статуту.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну