УКР РУС
» » "Ми втручаємося, бо це наш обов'язок": Вселенський Патріарх Варфоломій звернувся до українців
Всі новини

"Ми втручаємося, бо це наш обов'язок": Вселенський Патріарх Варфоломій звернувся до українців

Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що Українській Церкві надається автокефалія на засадах достовірно-церковних і заради істини, традицій Церкви, захисту канонічного порядку та ідентичності православ'я. Про це йдеться у розміщеному на сайті Української православної церкви в США зверненні Вселенського Патріарха у 85-ті роковини Голодомору.

У зверненні Вселенський Патріарх сказав: "Як і кожного року, історична та страждаюча Константинопольська Церква-Матір спілкується з усіма вами з тягарем на серці, у молитві згадуючи Голодомор українського народу, трагічну та нелюдську подію 1932-1933 років, коли безліч людей загинули від навмисного та жорстокого голоду... Ця трагедія говорить сама за себе, серед інших жорстоких вчинків проти людства та Божого творіння, здійснених у двадцятому столітті, як найбільш насильницька трагедія в історія досі відома".

Він продовжив: "Молячись за упокій душ померлих та за загоєння цієї болючої рани у свідомості вашої благословенної нації, ми нагадуємо всім людям доброї волі, що Церква не толерує несправедливість чи будь-яку силу, спрямовану підривати суспільну згуртованість". 

Вселенський Патріарх заявив, що престол не може залишатися байдужим, коли український народ страждає й шукає вирішення церковних проблем, "які мучать протягом століть".

"Ми втручаємося тому, що це є наш обов'язок – виключно на засадах достовірно-церковних, всесвітніх та виключно з наднаціональних критерій – заради істини і традицій Церкви, захисту канонічного порядку та ідентичності православ'я, завжди для розбудови тіла Христового, а не для себе і не для демонстрування світової сили чи влади. Залишаючись байдужими, ми залишилися б без виправдання перед Богом та історією... Ця велика відповідальність Матері-Церкви, тому, так само, як ми надали автокефалію всім помісним церквам, Священний синод вирішив надати автокефалію багатостраждальній Православній церкві в Україні, щоб вона також приєдналася до повноти православ'я в єдності та внутрішньому мирі", – підкреслив Вселенський Патріарх Варфоломій.

Він зауважив, що лише перший престол православ'я, Константинопольська Церква, має цю велику відповідальність згідно зі святими канонами.

Нагадаємо, напередодні більшість ієрархів Московського Патріархату заплановану зустріч проігнорували. В офіційній заяві заявили, що церковні питання мають обговорюватися на церковній же території. Окрім цього, заявили про остаточний розрив євхаристійного спілкування зі Вселенським Патріархатом.

Нагадаємо, 11 жовтня в Константинополі Вселенський Патріархат, по завершенні Синоду, оголосив своє рішення щодо України. Він продовжує процедуру надання Томосу про автокефалію Українській Православній Церкві. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Саме після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томосу як документа.

Дивіться також фотогалерею за темою:

/ Ірина Герасимова/5 канал
/ Ірина Герасимова/5 канал
/ Ірина Герасимова/5 канал
/ Ірина Герасимова/5 канал
/ Ірина Герасимова/5 канал Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну