УКР РУС
Всі новини

Фактор виборів: ЄБРР озвучив ризики для економіки України

У 2019 виборчий цикл буде сповільнювати зростання ВВП України. Поки що зростання економіки країни забезпечується в основному за рахунок підвищення внутрішнього попиту. До такого висновку прийшли аналітики Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в щорічному звіті Work in Transition.

Навіть за рік до виборів темпи проведення реформ в Україні не особливо підстьобували економічне зростання, вважають в ЄБРР. Банк побоюється, що через вибори умови для реформ стануть ще гірше, і зростання економіки в 2019 році складе лише 3%.

"Парламент прийняв ряд важливих законів, в тому числі про створення Антикорупційного суду, приватизацію, валюту та валютні операції, корпоративне управління в державних банках і захист прав кредиторів. Проте ці законодавчі зміни ще не принесли відчутних результатів", - відзначають аналітики.

Експерти впевнені: Україні, незважаючи на позитивні тенденції, все ще необхідна фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду (МВФ). Без цього зберегти макроекономічну стабільність буде складно, вважають в ЄБРР. Згідно зі звітом, перспективи економіки України покращилися завдяки відновленню співробітництва з Міжнародним валютним фондом.

"Співпраця з МВФ залишається життєво важливим. Країна потребує продовження підтримки МВФ та [інших] донорів і доступу до міжнародних ринків капіталу для оплати боргових зобов'язань в іноземній валюті, що підлягають погашенню в 2018-20 роках", - підкреслюють в ЄБРР.

У 2018 році, за даними банку, українці стали отримувати більшу зарплату, а внутрішнє споживання підвищилося на 8,4%. Але все ж багато громадян працездатного віку виїжджають за кордон і це створює проблеми на ринку праці в Україні та уповільнює зростання обсягів промислового виробництва. Трудові мігранти при цьому підтримують українську економіку, переказуючи гроші додому, додають в ЄБРР.

Нагадаємо, ЄБРР є найбільшим зовнішнім інвестором в Україні. В цілому банк вклав в українські проекти більше 12,5 млрд євро.

Раніше ЄБРР покращив прогноз зростання ВВП України в 2018 році до 3,5% з 3%, прогнозованих раніше.

Також Міжнародний валютний фонд (МВФ) розповів, якими в найближчі два роки буде курс гривні, інфляція і зростання української економіки. "Сегодня" розібрався в прогнозі МВФ і з'ясував, якими будуть курс, ВВП і ціни в найближчі два роки.Так, в наступному році НБУ обіцяє зростання ВВП на 2,5%. У квітні аналітики МВФ обіцяли зростання української економіки на 3,3%, але зараз переглянули прогноз і говорять уже про 2,7%.


Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну