УКР РУС
» » ДТП на "літній" гумі: експерти розповіли про підступи страховиків
Всі новини

ДТП на "літній" гумі: експерти розповіли про підступи страховиків

В Україні деякі автовласники, які не встигли на своїх машинах змінити гуму з "літньої" на "зимову", і потрапили в ДТП через раптовий снігопад, можуть зіткнутися з випадками, коли страхові компанії відмовлять їм у виплатах по страхових випадках. Це підтвердили сайту "Сьогодні" експерти, коментуючи судові перспективи автолюбителів проти страховиків.

За словами автоексперта Сергія Суховського, незважаючи на спроби деяких страхових компаній уникнути виплат за страховими випадками, для власників авто після ДТП на машинах з літньою гумою є реальні юридичні перспективи в судовому порядку оскаржити дії страховиків.

"Тут все дуже просто: є законодавство, в якому не прописані обов'язкові дати зміни гуми на авто. У деяких європейських країнах це прописано, а у нас – ні. Тому, думаю, що страхові компанії під будь-яким приводом, звичайно ж, уникатимуть цих виплат, але офіційно ви навряд чи отримаєте якийсь чіткий коментар від страховиків, що вони ухиляються від страхових виплат з такої причини. Поки немає чітких дат, будь-яка сторона може корелювати умови договору про страхування в той чи інший бік. Тобто, образно кажучи, може дочекатися, що сніг випаде в кінці вересня і потрапити в ДТП на "літній" гумі, і СК дійсно може відмовити у виплаті у зв'язку з тим, що гума була "літньою". Наприклад, є таке формулювання – "невідповідність дорожньої ситуації/обстановки". А можна в кінці листопада при температурі +10 градусів потрапити в ДТП, і страхова компанія точно також може на цій підставі не виплатити. Але ті автолюбителі, які витратять гроші ще й на тлумачного адвоката, звичайно можуть на свій бік "викрутити" цю ситуацію", – пояснив він.

Він також акцентував увагу, що доти, доки в Україні на законодавчому рівні не буде чітко зафіксованих дат зміни гуми з "літньої" на "зимову" і навпаки, суперечки автовласників зі страховиками після таких ДТП будуть "дуже великою тяганиною для обох сторін" .

"Звичайно ж страхові компанії набагато краще забезпечені юридичними командами, тому СК простіше викручувати у свій бік цю ситуацію. Але, звичайно у автовласників є судові перспективи вигравати тяжби проти страховиків", – додав він.

У свою чергу адвокат Богдан Глядик дотримується дещо іншої думки.

"Якщо в умовах страхового договору передбачена необхідність сезонної зміни гуми, і наскільки я знаю, в договорах КАСКО це точно вказано, тоді так, на цій підставі СК мають право відмовити автовласникам у виплаті. І якщо в договорі чітко прописано, що сезонність шин залежить від того, виплачує СК чи не виплачує по страховому випадку, судові позови автовласників – безперспективні. Але в кожному окремому випадку з ДТП необхідно дивитися на умови договору зі страховою компанією", – зазначив він сайту "Сьогодні".

Як повідомлялося, снігопад в Києві, який почався вранці 14 листопада, став несподіванкою для багатьох автовласників, так і не поміняли "літні" покришки на відповідні погоді "зимові", що призвело до масштабних заторів і десятків аварій на вулицях столиці.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну