УКР РУС
» » "Чорні точки" на українських дорогах: як зменшити число жертв на автомагістралях
Всі новини

"Чорні точки" на українських дорогах: як зменшити число жертв на автомагістралях

Відсутність єдиної бази "чорних точок" українських автомагістралей негативно впливає на ситуацію зі смертністю на дорогах. Сьогодні ні в законодавчій сфері, ні на практиці немає чіткого розуміння, що таке "чорні точки" або "місця концентрації ДТП", а також навіщо потрібно вести облік "чорних точок" і як це допоможе вирішити питання зі смертністю на дорогах.

Про це в коментарі сайту "Сегодня" розповіла керівник проекту Traffic Challenge Ольга Дробишева.

"У нас в законодавстві навіть немає визначення, що таке "чорна точка". У Європі вже давно є розуміння, що "чорна точка" або "black spot" – це ділянка, де постійно гинуть або травмуються люди. Більш знайомий для нас термін "місце концентрації ДТП" прописаний лише у внутрішньому стандарті Укравтодору і застосовується лише до доріг загального користування, які перебувають у віданні Укравтодору. А, як відомо, велика частина ДТП відбувається саме на вулицях населених пунктів, які знаходяться у віданні керівництва цих населених пунктів, які в житті не чули і не знають нічого про цей стандарт. Крім того, ці "місця концентрації ДТП" вираховуються дуже складно. Наприклад, при визначенні небезпечної ділянки повинен бути врахований коефіцієнт події, розрахунок якого включає в себе чотири показники – середньорічна денна інтенсивність руху за останній рік, кількість років спостереження, довжина ділянки і кількість ДТП на ділянці концентрації ДТП. Займатися визначенням цих "місць концентрації ДТП" – це дуже складно і трудомістким.

Але, незважаючи на це, в Європі серйозно ставляться до відстеження та боротьбі з "чорними точками", тоді як у нас "місцями концентрації ДТП" займаються мало. За кордоном експерти визначають і вносять в базу ці "чорні точки". Потім їх вивчають на предмет того, що в тому чи іншому місці викликає аварійність. Наприклад, немає розмітки, підземного чи надземного пішохідного переходу, лежачого поліцейського, некоректні знаки. Пізніше ці чинники по можливості усуваються, коригуються або ж біля них вішається попередження, що водій в'їжджає в потенційно небезпечну зону. Знання небезпечних місць і їх вивчення допомагає запобігти виникненню більшості трагедій", – говорить Ольга Дробишева.

Але, крім того, що в Україні немає загальноприйнятого визначення поняття "чорна точка, сьогодні ніхто не працює над створенням бази "місць концентрації ДТП". За словами Ольги Дробишево, раніше була подібна база, яка складалася з статистики по смертності і травматизму на певних ділянках автодоріг і правоохоронці щороку робили звіти, надаючи таку інформацію.

"Сьогодні ми зіткнулися з тим, що ніхто не може дати таку інформацію по Україні. Частину інформації дає Укравтодор, але тільки по дорогах державного значення. Але більшість – 8 з 10 аварій – трапляються в межах населених пунктів. А у муніципальних органів такої інформації немає. Я робила запити в ГУНП, в регіональні відділення, але потрібної інформації так не отримала. Ні поліція, ні МОЗ сьогодні не збирають інформацію по тому, де і від чого загинула людина. Наприклад, вона отримала смертельні травми під час ДТП або пізніше померла в лікарні, тому у нас немає реальної картини", – продовжує експерт.

При цьому, за її словами, є реальна можливість боротися з "чорними точками", адже на це виділяються гроші. Потрібно лише створити базу небезпечних місць.

"В Україні повинен реалізуватися проект в рамках угоди між урядом України та Європейським інвестиційним банком, метою якого є підвищення безпеки автомобільних доріг. А ще у нас є державна програма уряду до 2020 року, яка передбачає ліквідацію 100 "чорних точок" по Україні. Це обов'язково вимагає створення бази небезпечних місць", - пояснює Дробишева.

Як вважає експерт, починати роботу по роботі з "чорними точками" на дорогах потрібно саме з створення бази. З цим може впорається Агентство з безпеки дорожнього руху.

"Це повинен бути незалежний орган, наділений повноваженнями і владою. Цей орган не повинен знаходиться в підпорядкуванні МОЗ, Нацполіції або Міністерства інфраструктури. Він повинен бути під президентським або прем'єрським управлінням. Він повинен збирати однотипну статистичну інформацію у поліції, МОЗ, Міністерства інфраструктури, страховиків з приводу аварій, їх причин і наслідків, а потім формувати єдину базу і завдання – вимірні, єдині і зрозумілі для всіх з чіткими виконавцями і відповідальністю. Після виявлення небезпечних місць, їх можна буде додатково вивчити, проаналізувати, і на основі цього ефективно і послідовно усувати реальні проблеми, які забирають життя людей", – підсумовує експерт.

Нагадаємо, поліція нещодавно озвучила жахливу статистику ДТП на українських дорогах. Так, з 1 січня по 1 жовтня 2018 року на автодорогах України сталося 108 070 аварій. У ДТП загинули 2 266 осіб, а 22 394 - отримали травми. При цьому найпоширенішими причинами аварій стали порушення правил маневрування, перевищення швидкості.

Крім того, експерт назвав головні причини аварійності на українських дорогах.Юрист пов'язує цю проблему з відсутністю єдиного професійного підходу до боротьби з аварійністю.


Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну