УКР РУС
» » Київ заполонили псевдообмінники: аферисти відкривають пункти за 15 хвилин
Всі новини

Київ заполонили псевдообмінники: аферисти відкривають пункти за 15 хвилин

Випадки з обдурюванням клієнтів в пунктах обміну валют стають все більш витонченими. Як розповідають у столичній поліції, шахраї облаштовують таємні ходи для того, щоб втекти, переодягають касирів і навіть можуть відкрити стрілянину. 

З діркою у стіні. У Дарницькому районі поліцейські затримали 23-річного афериста, який намагався втекти з 50 тис. євро. Таку суму на обмін приніс йому клієнт.

"Так званий "обмін валют" був обладнаний в колишній квартирі на першому поверсі будинку по вул. Урлівській. Тут була кабінка для касира, з діркою у стіні, щоб можна було втекти через другий вихід. Охочих обміняти валюту за хорошим курсом шукали через інтернет" , – розповіли в поліції.

Коли шахрай отримав від клієнта на обмін 50 тис. євро, він втік через лазівку в стіні і вийшов через парадне. Розлючений клієнт, який прийшов в обмінник зі своїм сином, вибив двері в касі, але там уже нікого не було. Чоловіки погналися за "касиром", і в цей момент останнього пов'язала поліція.

"У нелегальному обмінному пункті хлопець працював за наймом за 700 гривень на день і їжу. За вчинене йому загрожує до 12 років в'язниці. Зараз встановлюються інші учасники цієї схеми", – розповіли правоохоронці.

 Зі стріляниною. У поліції таку схему "розводу" називають не новою.

"Клієнтів шахраї шукають через інтернет, розміщуючи оголошення про вигідні пропозиції обміну валюти. Як тільки знаходиться "жертва" з великими грошима, шахраї буквально за півгодини відкривають "пункт" з обміну валют, і клієнтові відразу ж повідомляють, куди під'їхати для проведення операції. Отримавши гроші, шахрай втікає з ними через чорний хід, де його може чекати спільник на авто , – зазначили правоохоронці.

Один з таких випадків стався в січні по вул. Голосіївській. Аферист буквально за 15 хвилин облаштував "обмін валют" в приміщенні колишнього ресторану, яке він нібито хотів купити. Все це було зроблено спеціально під клієнта, який приніс для обміну $ 45 тис. Отримавши гроші, аферист утік, бризнувши клієнту в обличчя з газового балончика. "Касира" вдалося затримати.

За даними правоохоронців, тільки за останні два роки було викрито три десятки таких "точок".

"Одна з підозрюваних, яка грала роль касира, навіть одягала перуку, щоб в подальшому потерпілі не змогли її впізнати", – розповів старший слідчий з особливо важливих справ Сергій Руденко, додавши, що одного разу під час затримання підозрювані відкрили стрілянину по поліцейським.

Такий випадок стався в травні по вул. Татарській. Щоб "накрити" фальшивий обмінник, поліцейські влаштували засідку . Подільники, отримавши гроші, спробували втекти через вікно, але коли зрозуміли, що їх переслідують, один з них відкрив стрілянину. Чоловіків затримали. 

Як не попастися. Як пояснює фінаналітик Олексій Кущ, шахрайство процвітає через введення Нацбанком так званої "паспортизації" операцій – обміну валют при пред'явленні паспорта.

"Через це стався різкий перекіс. Якщо раніше 60-70% операцій – це був офіційний ринок, а 30-40% – неофіційний, то зараз ця пропорція змінилася з точністю до навпаки. Зараз навіть сто доларів можна купити без пред'явлення паспорта. Багато людей просто не хочуть світитися, і йдуть на тіньовий ринок", – говорить Кущ.

За його словами, легальних обмінних пунктів в інтернеті немає. Якщо ж говорити про надійні точки з обміну валют, то вони мають банківську ліцензію, з якою може ознайомитися кожен – її копія повинна висіти на виднооці.

"Ну і найголовніше – це курс. У 99% випадків все нелегальні точки заманюють клієнтів саме вигідним курсом, який нижче ринкового", – пояснює аналітик.

Ще переконатися в законності обмінника можна на сайті НБУ (bank.gov.ua), де є і перелік нелегальних пунктів, згідно з останніми перевірок, і реєстр приміщень для валютних операцій, де обмінник можна перевірити за адресою.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну