УКР РУС
» » Україна, Росія і США на 30% погодили параметри місії ООН на Донбасі – Марчук
Всі новини

Україна, Росія і США на 30% погодили параметри місії ООН на Донбасі – Марчук

Міжнародна переговорна група з розміщення, в тому числі Україна, Росія та США, на 30% прийшли до консенсусу щодо параметрів місії ООН, яка може бути введена на Донбас. Про це розповів представник України в робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук, який раніше вже говорив, що миротворці на Донбасі з'являться не скоро.

Він зазначив, що крім переговорів в Мінську, по Донбасу він бере участь в ще двох міжнародних платформах, одна з яких стосується саме параметрів миротворчої місії.

"Там ми працюємо над двома блоками. Перший – це мандат миротворчої місії, який був компромісний, а беруть участь не тільки Україна і Росія – до речі, ОРДО і ОРЛО не беруть участь – а Сполучені Штати, Великобританія, Німеччина, представники ООН, фахівці з миротворчих місій, Нідерланди, Женева, оскільки один з них знаходиться в Женеві, другий – в Гельсінкі. Ми там прийшли до 30% консенсусу, але це робочий рівень консенсусу, тому що ви знаєте про різницю позицій в Україні і Росії", – розповів Марчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

  • Дипломат пояснив, як змусити Росію погодитись на миротворців на Донбасі

Він пояснив, що другий блок стосується перехідної адміністрації на Донбасі, амністії і виборів (легітимних). Марчук зазначив, що найбільші труднощі в питанні формування перехідних адміністрацій.

"Якщо взяти поетапне введення миротворців, то, наприклад, перший етап – це лінія фронту і налагодження життя в прифронтовій зоні, де проживає понад 200 тисяч осіб, 42 тисячі дітей. Це означає, що повинен бути хтось старший. Є два варіанти: може бути, тимчасовий миротворець, який має досвід в цьому, а може бути, за погодженням, але обов'язково представники і тієї, і тієї сторони – тобто з окупованої частини, і з неокупованої", - сказав він.

Як відомо, російська сторона спочатку домагалася того, що миротворці повинні діяти лише на лінії розмежування; пізніше допустили можливість їх виходу і до українсько-російського кордону, але в якості "охоронців" для спостерігачів ОБСЄ. В лютому президент РФ Володимир Путін пішов на поступки по Донбасу і погодився на розміщення "блакитних касок" на всій території конфлікту, але з умовою, що Київ домовиться про це з бойовиками.

У свою чергу, українська сторона, як і раніше, наполягає на введенні миротворців на всю територію конфлікту, в тому числі на українсько-російський кордон, і заявляє, що не має наміру вести переговори з ватажками бойовиків про розміщення місії ООН.

Також існує і "план Волкера" по Донбасу. Спецпредставник США по Україні під час переговорів з помічником президента РФ Владиславом Сурковим обговорює конкретні варіанти введення миротворців на Донбас. Плани Штайнмаєра і Мореля провалилися, але тепер є надія на американський варіант врегулювання ситуації в Україні.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну