УКР РУС
» » "Наполовину вагітні": експерт розповіла про неоднозначність закону про "євробляхи"
Всі новини

"Наполовину вагітні": експерт розповіла про неоднозначність закону про "євробляхи"

Законопроект № 8487 про розмитнення автомобілів в Україні, прийнятий Верховною Радою 8 листопада, цілком очікуваний, але неоднозначний. Про це в коментарі сайту "Сегодня" розповіла віце-президент УСПП Юлія Дроговоз.

На її думку, Рада зробила крок до вирішення проблеми з "євробляхами", але остаточно законопроект питання з цими транспортними засобами не знімає.

"Цей законопроект був очікуваний. В кінцевому підсумку – ставки досить високі, особливо для тих людей, які вже завезли автомобілі. У нас держава завжди робить такі половинчасті кроки, але бути наполовину вагітними не виходить – тому або проблема вирішується, або не вирішується. Є можливість завезти автомобіль під такі помірні податки, для багатьох це буде по кишені і багато будуть раді цьому закону, але для бідних верств населення, можливо, це не зовсім задовольняє їхні потреби. Вони, можливо, будуть шукати інші шляхи. Для когось вирішить, для когось ні ", – говорить Дроговоз.

Пов'язані законопроекти № 8487 і № 8488, прийняті Радою в другому читанні 8 листопада, встановлюють правила тимчасового перебування в Україні автомобілів з іноземною реєстрацією.

Так, законом № 8488 передбачені штрафи за порушення умов тимчасового ввезення та транзиту авто. Також в законі прописані штрафи за порушення терміну перебування нерозмитненого автомобіля на території України – від 170 гривень до 170 тисяч гривень або конфіскації авто.

Законопроект № 8487 встановлює базові ставки акцизного податку для нового автомобіля залежно від типу палива та об'єму двигуна:

  • для авто з бензиновим двигуном об'ємом 1000 куб. см – 50 євро; від 3000 куб. см – 100 євро;
  • для "дизеля" з двигуном 1500 куб. см – 75 євро; від 3500 куб. см – до 150 євро.

Щоб визначити розмір акцизу для конкретного авто, до базової ставки будуть застосовувати коефіцієнти. Формула буде такою:

"Ставка = Ставка базова × Коефіцієнт двигуна × Вік двигуна".

  • Коефіцієнт двигуна визначається діленням об'єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння автомобіля на 1000.
  • Коефіцієнт віку – це кількість повних календарних років з року, наступного за роком виробництва автомобіля, до року визначення ставки податку. Граничний коефіцієнт – для віку в 15 років, після цього даний параметр не росте.

На оформлення нерозмитнених авто законопроектом № 8487 дається 180 робочих днів. При цьому акцизний податок зменшується на 50% для авто, які будуть розмитнені протягом перших 90 днів після вступу закону в силу. В останні 90 днів "пільгового" періоду ставки стануть повними, але штрафи за порушення термінів перебування накладатися не будуть.

Обидва законопроекти про розмитнення автомобілів на єврономерах у першому читанні Рада схвалила ще 13 липня 2018 року. При цьому генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко відзначав, що закони про розмитнення авто не допоможуть "євробляхерам" через те, що останні, на думку експерта, не зможуть переоформити на себе автомобілі, які належать іноземним фірмам.

До вступу в силу прийнятих Радою 8 листопада законів, при розмитненні автомобіля потрібно заплатити такі збори і податки:

  • Ввізне мито. Згідно із законом "Митний тариф України" ввізне мито становить 10% від вартості автомобіля, а для машини з ЄС – 5-7,3%.
  • Акцизний збір. Його ставка залежить від типу автомобіля, об'єму двигуна, палива, яким він заправляється, і віку.
  • ПДВ. Становить 20% від суми митної вартості автомобіля, акцизного збору і ввізного мита.

Відзначимо, запропонована раніше поправка до законопроекту № 8487 про податок на старі автомобілі в Україні не знайшла підтримки у профільному комітеті та сесійній залі. Згідно з поправкою, за автомобіль, якому більше п'яти років, пропонувалося ввести щорічний податок, причому його сума, відповідно до запропонованої формули, росла б з року в рік.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну