УКР РУС
» » Замість маршруток і автобусів – електробуси: як в Україні розвивається новий вид транспорту
Всі новини

Замість маршруток і автобусів – електробуси: як в Україні розвивається новий вид транспорту

лектричні автобуси замінять маршрутки на дизельному паливі. До 2030 року весь громадський транспорт в Україні буде електричним. Такі плани Міністерство інфраструктури прописало в Транспортній стратегії.

Наразі в Україні тільки зароджується виробництво електробусів. Однак, цілком можливо, такі назви електричних автобусів, як "Мурмуресла", "Богдан" і "Електрон" скоро впізнаватимуть в світі.

"Електрон", "Богдан" і "Мурмуресла"

"Мурмуресла". Так називається електромаршрутка, яку розробили в Кривому Розі. "Мурмур-" – через характерне дзижчання машини при русі, і "-есла" – від назви всім відомого електрокара. Усе електрообладнання, включаючи електродвигун, група ентузіастів розробила сама. У даній моделі "Мурмуресли" наразі стоїть акумулятор невеликої потужності. У порожній маршрутці на одній зарядці можна проїхати 200 км, а з вантажем – 100 км.

"Цього замало, і ми зараз розробляємо системи з великими акумуляторами, на 200 км (з вантажем – Ред.) на одному заряді – це буде вже практичніша модель", – розповідає Віталій Бризгалов, головний розробник електромаршрутки.

Команда також працює над дистанційним управлінням мікроавтобусом. Вже зараз можна на відстані увімкнути освітлення салону або фари, регулювати швидкість руху, проте за кермом все одно повинен перебувати водій.

"Мурмуресла" цілком підійде для перевезень містом, зазначає Бризгалов. Електромаршруткою вже цікавляться підприємства для перевезень співробітників. У планах хлопців зробити ще невеликі комерційні машини для доставки товарів і поштових посилок.

"Мурмуресла". Фото: facebook.com/MurmurTech/

За підрахунками Віталія Бризгалова, проїзд 100 км на "Мурмуреслі" коштує 88 грн; для порівняння, MERCEDES Sprinter на таку ж відстань споживає бензину на 480 грн. Крім того, "Мурмуреслі" не треба міняти масло, а техсервіс зводиться до обслуговування тільки ходової частини.

"Автобус можна зарядити за 2-3 години. Наша розробка з тими ж характеристиками, що пропонують європейські та китайські виробники, може вкластися в суму 150 тис. грн, тобто вдвічі дешевше. За два роки "Мурмуресла" повністю окупається", – говорить Віталій Бризгалов.

Поки "Мурмуреслу" тестують, Львовом вже три роки їздить перший український автобус на електротязі "Електрон". На одному заряді він може подолати 200-225 км. Цього цілком вистачає, щоб курсувати містом весь день. Електробус на маршруті цілий рік, і в мороз при -20 °C, і в спеку під +40 °C. Заряджається він вночі і, порівняно з дизельними, вдесятеро економніше.

Це єдиний електробус корпорації "Електрон".

Електробус "Богдан А70100". Фото: bogdan.ua

Свій електробус є і у "Богдана". Однак він не зовсім український – корпорація зробила його спільно з двома польськими фірмами. Всю електричну частину "Богдану" поставили польські партнери. Але цей електробус слабкіше "Електрону" – запас ходу на одному заряді становить до 100 км. При цьому у нього є своя фішка – автобус підживлюється енергією на зупинках, де є тролейбусна мережа, за допомогою підйомних пантографів. Також він цілком може зарядитися за 15-20 хвилин на кінцевих зупинках. Електробус з 2015-го їздить в Любліні.

"Попит на електричні автобуси в Україні – мізерний, хоча в Європі такий вид транспорту розвивається семимильними кроками. Особливо досяг успіху на цьому фронті Китай, де експлуатують уже сотні тисяч таких машин. Головним стримуючим фактором поширення електробусів на наших дорогах є їх висока ціна. Однак ситуація поступово змінюється, і деякі міста вже виявили бажання в майбутньому купувати електробуси", – пояснює Сергій Красуля, прес-секретар корпорації "Богдан".

Електробуси можуть замінити автобуси на бензині і навіть тролейбуси

Электробус дороже, чем любой другой вид общественного транспорта. Например, , хотя троллейбус обошелся б

Електробус дорожче, ніж будь-який інший вид громадського транспорту. Наприклад, Львів купив "Електрон" за 9 млн грн, хоча тролейбус обійшовся б на 30-40% дешевше.

Однак автобус на акумуляторі вигідніше в іншому: через 10 років він повністю окупається, транспорт на пальному – можливо, ніколи (постійно збільшуючи свою вартість за рахунок палива). Тобто, коли місто купує за бюджетні гроші електробус, то громада з часом повертає гроші і може купити ще один такий же.

На сьогодні електробус може проїхати 300 км на одному заряді. Такий пробіг обіцяють виробники китайського автобуса Skywell, який офіційно продається в Україні. У корпорації "Електрон" намагаються не відставати і розробляють модель електробуса з запасом ходу більше 300 км.

"Якщо зараз наш електробус на одному заряді може проїхати 200-250 км, то наступний наш прототип буде понад 350 км на одній зарядці. Ми вже приступили до його розробки. Це велика економія витрат для міста і перевізника", – поділився з сайтом "Сегодня" Юрій Бубес, голова правління концерну "Електрон.

Запас ходу в 300 км для громадського транспорту – це навіть більше, ніж потрібно. У містах-мільйонниках автобус по одному маршруту наїжджає максимум 274 км, проаналізували в Українській асоціації учасників ринку електромобілів.

Електробус "Електрон". Фото: eltrans.electron.ua

Ще експлуатувати електробуси дешевше, ніж тролейбуси. Справа в тому, що електробус заряджається вночі, а за нічним тарифом електроенергія вдвічі дешевше. Також електробусу не потрібна контактна мережа за маршрутом або рейки. Тролейбус споживає дорогу електроенергію і з великими втратами.

"Тролейбус на день споживає три кіловати на кожен кілометр пробігу. Електроавтобус – 0,96 кіловата, при цьому він заряджається за нічним тарифом з коефіцієнтом 0,5. Тобто, він втричі менше споживає і за тарифом вдвічі нижче", – розповідає Арсеній Абдураїмов, керівник "Української асоціації учасників ринку електромобілів".

Абдураїмов підрахував, що при переході на електробуси тільки за рахунок економії на електроенергії одне тролейбусне депо може заощадити за рік 93 млн грн на рік. За ці гроші можна купити ще 10 електробусів.

Однак електричні автобуси альтернатива, насамперед, автобусам на дизелі, бензині або газі. Якщо в місті проведена контактна мережа, то вигідніше використовувати тролейбуси з автономним ходом з підзарядкою. Якщо ж тролейбусної інфраструктури немає, або маршрут руху буде перпендикулярним тролейбусному, тоді електробуси можуть використовуватися.

Офіціально представлений в Україні китайський електробус Skywell. Фото: SkywellUkraine

Електробуси також можуть стати альтернативою для бізнесу. Наприклад, ДТЕК почав переведення свого електропарку на електромобілі ще 2017-го. Наразі у компанії сім легкових електрокарів.

"За 9 місяців їх експлуатації ми отримали 177 тис. грн (86%) економії на паливі. Тому, ми також зацікавлені в пошуку моделі електробуса, який міг би забезпечити транспортування співробітників наших підприємств. Сьогодні такими перевезеннями у нас займаються більше сотні традиційних автобусів. Нам необхідна міжміська модель електробуса з великою кількістю посадочних місць. Такі моделі наразі не використовуються в Україні, і їх пропозиція істотно вужча, ніж у випадку з міськими. Ми активно збираємо пропозиції і ведемо спілкування, як з українськими, так і зарубіжними виробниками", – говорить Ігор Ковальов, керівник проектного офісу з розвитку інфраструктури ДТЕК і мережі електрозарядок STRUMM.

 Держава підтримує, але наразі нічого не зробила

Два заводи в Україні виробляють електромобілі і батареї. Кожна друга машина, яку купили українці, – електрична. А громадський транспорт весь на електротязі. Так в Кабміні бачать український транспорт 2030 року.

Наразі до всього вище переліченого дозволяє наблизитися те, що в Україну можна ввозити електрокари і не платити податки – така норма діє до кінця року. Однак не можна виробляти електричний транспорт всередині країни і теж не платити податки.

Також в Міністерстві інфраструктури лежить Концепція розвитку електротранспорту. Вона складається з трьох етапів. Перші п'ять років Україна повинна розвивати ринок електричного транспорту. Наступні десять років – залучати інвесторів у виробництво електротранспорту і зарядних станцій. І третій етап розрахований на 15 років – створення місцевих виробництв компонентів для електротранспорту, зарядних станцій і батарей.

"Наразі електробус дорожче тролейбуса на 30-40%. Але якщо запустити серійне виробництво, і ще держава дасть преференції електробусам в Україні, а не тільки електрокарам, то ціна його буде набагато нижче. Жодного протекціонізму національному виробнику не потрібно, просто конкурентні умови", – каже Юрій Бубес.

Крім того, в Україні наразі слабка інфраструктура. Зарядити одну-дві машини, які стали на зарядку, – можна; якщо ж їх приїде п'ять, майданчиків з достатньою потужністю вже не вистачить. А якщо приїде 20 або 100, заряджати їх буде практично неможливо.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну