УКР РУС
» » Борис Колесніков: За п'ять років Україна може стати експортером газу
Всі новини

Борис Колесніков: За п'ять років Україна може стати експортером газу

Прем'єр-міністр опозиційного уряду Борис Колесніков під час робочої поїздки на Полтавщину, в ході якої він відвідав Мачухську установку підготовки газу "ДТЕК Нафтогаз", зазначив, що Україна 50 років тому видобувала втричі більше газу, ніж сьогодні – а саме 60 мільярдів кубометрів, які поставлялися на всю радянську систему газопроводів. Сьогодні Україна видобуває 20 мільярдів кубів.

"Якщо зростати на 20% на рік, то за 5 років можна стати чистим експортером газу, покривши всі свої внутрішні потреби. Для досягнення такого результату необхідні гарантії для інвесторів. Чим надійніше будуть гарантії у інвесторів, тим швидше Україна стане енергонезалежною. Потрібно гарантувати права інвестора і створити умови для того, щоб газовидобувачі могли вкладати в нові свердловини. Необхідний аукціон ліцензій, і чим швидше, тим краще. Все інвестори завмерли в очікуванні аукціону. Якщо влада називає себе проєвропейською, то нехай відкриває аукціони", – підкреслив Борис Колесніков.

За його словами, Україна займає перше місце в Європі з енергоспоживання і останнє – за ВВП на душу населення.

"Тому необхідно провести модернізацію житлового фонду. Це дозволить заощадити від 50% до 65% енерговитрат. Всі країни, які входили до складу Радянського Союзу, давно вже це зробили. Якщо застосувати цей досвід, то наші люди платитимуть в 2-2,5 раза менше", – зазначив опозиційний прем'єр.

Він акцентував: важливо не те, скільки коштує газ, а то, щоб плата за комунальні послуги займала в зарплатах українців не більше 15%.

"Головне – зростання доходів громадян України. Справа ж не в тому, скільки коштує газ, а в тому, скільки відсотків від вашої зарплати займає ця вартість. У США і Великій Британії на продукти населення в середньому витрачає 10-12%, на комунальну сферу – 15%. Решта залишається на життя. Тоді люди будуть спокійні, задоволені і залишать масу коштів на освіту, навчання своїх дітей і створення успішного майбутнього для кожної української родини. Вихід тільки в зростанні продуктивності разом із зростанням зарплат", – резюмував Борис Колесніков.

Нагадаємо, з 1 листопада в Україні підвищилися ціни на газ для населення. Така вимога передбачена постановою Кабінету міністрів від 19 жовтня 2018 року № 867. Кінцева ціна газу для населення становить 8548,92 грн за тисячу кубометрів. До цього тарифу вже включена вартість доставки газу і його розподілу, а також ПДВ. Газ для підприємств ТКЕ коштуватиме 8361,85 грн, поінформували в "Нафтогазі". Тарифи залишаться такими до кінця нинішнього опалювального сезону, тобто до весни 2019 року.

До підвищення тарифу українці, які користуються газом тільки для приготування їжі, в середньому платили за нього по 414 гривень на місяць, але тепер віддаватимуть в середньому по 510 гривень. Сильніше зростання ціни вдарить по бюджету тих, хто опалює газом будинку, – обігрів 90 м2 коштуватиме майже 3500 гривень замість 2800 гривень.

К Крім газу, в Україні подорожчають послуги централізованої подачі тепла і гарячої води  – в середньому на 16%. Точна вартість залежатиме від постачальника.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну