УКР РУС
» » Україна може позбутися Росії: Маломуж розповів про новий "світовий формат"
Всі новини

Україна може позбутися Росії: Маломуж розповів про новий "світовий формат"

Просування у врегулюванні кризи в Україні може статися завдяки "новому формату", який зараз зріє в світі за участю найбільших світових гравців. Нові домовленості змінять світолад, а разом з ним допоможуть наблизити закінчення війни на Донбасі.

Про це розповів "Апострофу" екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж.

За його словами, зараз в світі йдуть глобальні переговори щодо нового світоладу між США, Європейським Союзом, Китаєм, Японією, Індією, Бразилією, Канадою, Росією. Цей новий "формат" торкнеться і України: наприклад, той же представник США по Україні Курт Волкер гнутиме лінію виконання Мінських угод, але вже за підтримки провідних країн світу, щоб впливати на Москву вийти з Донбасу.

"Хто може реально змінити ситуацію? Це країни-учасниці, які зараз готують новий пакет глобальних домовленостей, щоб не допустити глобальних катастроф. І в цьому форматі ми вже можемо говорити про дорожню карту по Україні. Так, можливо дорожня карта, яка буде підготовлена за участю міністрів закордонних справ провідних країн світу, в якійсь мірі збігатиметься з Мінським угодами. Але це буде зовсім інший формат. Це реальна програма дій, яка зараз готується і буде затверджена в новому форматі за участю в тому числі Росії. І це буде юридично зобов'язуючий документ і програма дій по виконанню під егідою керівників провідних країн світу і їх уповноважених представників, наприклад, міністрів закордонних справ, міністрів оборони. Тобто це той контингент учасників робочої групи, який ухвалює рішення відповідно до правової позиції країн-учасниць цього формату. І тільки такий формат спрацює", – розповів Маломуж.

Він зазначив, що новий "світовий формат" зріє і зараз йде важкий процес неофіційних переговорів між країнами. Це буде щось на зразок Гельсінських угод, де ухвалюватимуться всі стратегічні рішення щодо нового світоладу: це обмеження і контроль глобальних озброєнь, недопущення глобальних контраверсійних сценаріїв між різними блоками, а також вирішення проблем стратегічного, економічного, екологічного характеру і питань в сфері безпеки (виживання людства).

"Тобто, готується потужний формат на новому якісному етапі, який надасть програми дій по кожній проблемній ситуації, включно з Україною. Будуть ухвалені юридично зобов'язуючі документи. І найголовніше, будуть створені механізми реалізації не під егідою Тристоронньої контактної групи (в Мінську – ред.), яка по суті нічого не вирішує, а в рамках серйозного формату. І в цьому форматі Путін буде критично залежний від всіх домовленостей, бо там стоятимуть питання і перспектив самої Росії. Тому це зовсім інший механізм", – пояснив екс-розвідник.

Відзначимо, що найближча спроба змінити ситуацію в російсько-українському протистоянні може статися вже 11 листопада в Парижі, куди запрошені лідери країн "нормандського формату" і президент США. Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що Меркель дарма збирає разом Порошенка і Путіна – у неї є якийсь план щодо Донбасу.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну