УКР РУС
Всі новини

Як розвивається рак молочної залози?


Якщо ви відкриєте статтю про будь-який тип раку, то в розділі про причини, найімовірніше, знайдете таку фразу: «рак виникає через мутації, які призводять до безконтрольного розмноження клітин, але чому саме це відбувається в кожному конкретному випадку – невідомо». Але наука не стоїть на місці, і вченим вдається зазирнути все глибше в гени ракових клітин. Наприклад, за деяких злоякісних пухлин молочної залози вдалося простежити події аж до «геномної перетасовки» - перебудови в хромосомах, яка активує онкогени і провокує розвиток захворювання. Попутно вчені виявили, що гормони естрогени, які раніше вважалися лише «паливом» для росту злоякісної пухлини, здатні безпосередньо викликати геномні перебудови, що провокують розвиток раку.


Дослідникам з Гарвардської медичної школи (Harvard Medical School, США) вдалося виявити «свічку запалювання», що запускає процес розвитку злоякісних пухлин грудей, походження яких не вдавалося пояснити за допомогою класичної моделі. Результати цієї роботи були опубліковані 17 травня 2023 року в журналі Nature.


Професор Пітер Парк (Peter Park), старший дослідник, розповідає:


«Ми ідентифікували те, що, на нашу думку, є початковим молекулярним тригером, який запускає каскад, результатом якого є розвиток злоякісної пухлини. Це стосується підтипу раку молочної залози, спричиненого естрогенами.»


Автори роботи заявили, що виявлений ними механізм може призводити до кожного третього випадку раку молочної залози. Дослідження також показало, що естрогени здатні безпосередньо змінювати ДНК у клітинах і є безпосередніми винуватцями генетичних змін. Тому радимо час від часу перевіряти рівень гормонів та відвідувати лікаря-мамолога. Кваліфіковані фахівці своєї справи працюють в клініці «JMC», докладніше за посиланням: https://jmc.org.ua/ru/rak-molocnoyi-zalozi.  


Не всі, але більшість злоякісних пухлин грудей викликані коливаннями рівнів гормонів. Раніше роль естрогенів в онкогенезі розглядали так: ці гормони змушують клітини молочної залози активніше ділитися, а там, де більше клітинних поділів, вища ймовірність виникнення помилок під час копіювання ДНК. Поступово ці помилки-мутації накопичуються, виникає злоякісна пухлина. Але нове дослідження показало, що естрогени діють куди більш прямолінійно.


Перший автор дослідження Джейк Лі (Jake Lee) пояснює:


«Наша робота показала, що естрогени можуть безпосередньо викликати геномні перебудови, які призводять до раку. Таким чином, щодо злоякісних пухлин молочної залози статеві гормони є не тільки каталізатором, а й безпосередньою причиною.»


Це відкриття навряд чи вплине на протипухлинну терапію, але воно може допомогти в розробці діагностичних підходів, за допомогою яких лікарі зможуть більш ефективно відстежувати реакцію пухлини на лікування і виявляти рецидиви.

Як «народжуються» ракові клітини?

Під час кожного клітинного поділу ДНК у всіх хромосомах подвоюється. Іноді щось іде не так, і ланцюжок ДНК розривається. У більшості випадків ці розриви успішно усуваються системами репарації. Однак і в цих системах можуть відбуватися збої. У підсумку структура хромосом порушується. Можуть «прокинутися» гени, які в нормі мають залишатися неактивними. Саме так найчастіше нормальні клітини стають раковими.


Наприклад, розірвана хромосома може подвоїтися до того, як системи репарації її «полагодять». У підсумку відірваний шматочок з'єднається не з тим місцем, звідки він відокремився, а з пошкодженим кінцем копії хромосоми. Виходить дефектна аномальна хромосома. Під час чергового клітинного поділу ця хромосома розривається і залишає після себе гени, здатні перетворювати клітину на ракову.


Вищеописаний механізм найпоширеніший при розвитку раку молочної залози. Його відкрила в 1930-х роках Барбара МакКлінток, яка отримала за це Нобелівську премію з фізіології та медицини 1983 року.


Але в деяких злоякісних пухлинах грудей такої хромосомної зміни немає. Як же виникають такі пухлини? На це питання і спробували відповісти вчені за допомогою нового дослідження. Для цього вони проаналізували геноми 780 злоякісних новоутворень молочної залози. У багатьох зразках дослідники виявили не класичну деформовану хромосому, а дві хромосоми, що злилися в одну. При цьому злиття відбулося дуже близько до областей, що містять онкогени. Така картина була присутня в третині зразків - 244 із 780.


Якщо пояснювати простими словами, то спочатку в клітинах утворюється «потворна» спарена хромосома, потім вона руйнується, і це призводить до активації генів, пов'язаних зі злоякісними пухлинами.

До чого тут естрогени?

Коли вчені розглянули ділянки, де активуються онкогени, вони виявили, що ці ділянки розташовані напрочуд близько до ділянок ДНК, що зв'язують естрогени. Таким чином, було отримано переконливий доказ того, що естроген здатний брати участь у «геномному перетасовуванні» і активації онкогенів.


Щоб перевірити своє припущення, вчені провели експерименти з раковими клітинами молочної залози «в пробірці». Їх піддали впливу естрогенів, а потім застосували технологію генетичного редагування CRISPR, щоб зробити «надрізи» на ДНК. У підсумку після репарації хромосом відбулася та сама перебудова, що раніше спостерігалася в ракових клітинах.


З огляду на це відкриття гормональна терапія при раку молочної залози починає загравати новими фарбами. Такі препарати, як тамоксифен, не тільки сповільнюють розмноження злоякісних клітин, а й чинять більш прямий вплив.

Практична користь цього дослідження в тому, що можна поліпшити діагностику. Наприклад, характерні хромосомні зміни можуть вказати онкологу, що починається рецидив. Аналогічне тестування вже застосовують у разі лейкозів.


Рак молочної залози, чутливий до гормонів, називають гормонально-позитивним, і боротися з ним допомагає гормональна терапія. У медичному центрі «JMC» доступні всі сучасні оригінальні протипухлинні препарати. Наші лікарі готові приступити до лікування максимально оперативно.

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну