УКР РУС
» » Чи гідний Церебролізин бути включеним до протоколу лікування інсульту
Всі новини

Чи гідний Церебролізин бути включеним до протоколу лікування інсульту

Неефективні препарати, особливо для лікування серйозних захворювань серцево-судинної системи – це зло. Ще більше зло – коли такі ліки просуваються шанованими та авторитетними організаціями, такими як Європейська Академія Неврології.

Про таку ситуацію з сумнозвісним препаратом церебролізин на своїй сторінці в Facebook розповів MED GOblin. Церебролізин належить до числа "нейропротекторів", його дія спрямована на "поліпшення, нормалізацію і стабілізацію нейронів". І зараз його практично нав'язують пацієнтам з інсультом і лікарям, які займаються їх лікуванням.

Церебролізин – спроба отримати відшкодування НСЗУ


Виробник препарату недавно направив лист до МОЗ України з фактично вимогою призначення церебролізину всім пацієнтам з інсультом і відшкодуванням грошима НСЗУ. Це означає, що всі відділення неврології повинні будуть препарат гарантовано закуповувати.

У MED GOblin закономірно виникає питання – на що спирається виробник у своїх вимогах і звідки у нього впевненість в ефективності препарату?

Як аргумент компанія наводить посилання на безліч публікацій, які MED GOblin оцінює як дуже сумнівні. Тому він зупинився тільки на самому свіжому і найбільш авторитетному матеріалі – рекомендаціях по реабілітації після ішемічного інсульту, представлених Європейською Академією Неврології. І практично всі розділи цього матеріалу присвячені вихвалянню ефективності церебролізину.

Що ж не так з рекомендаціями Європейської Академії Неврології?

Сумнів у MED GOblin викликали багато чинників:


Структура рекомендацій. У ній відсутній чіткий перелік клінічних питань з відповідями на них (з відповідним обґрунтуванням, чому відповіді саме такі).


Вибір препаратів, які брали участь в аналізі. Порівнювалися різні засоби, включаючи літій, антидепресанти, амфетамін і Di-Huang-Yi-Zhi. Однак серед цих препаратів не знайшлося місце іншим нейропротекторам – актовегіну, пірацетаму, гліатиліну, що було б логічно в подібному розгляді, якщо вже доводиться користь одного із препаратів цієї групи.


Результати. З розглянутих в дослідженні десяти препаратів ефективним визнаний був тільки один – церебролізин. Всі інші засоби, на думку експертів, застосовувати не слід.


Градація "weak" для використання церебролізину. Це означає, що надійні свідчення ефективності відсутні, і відповідальність за застосування препарату лежить на лікареві та пацієнті.


Якість досліджень. Основні клінічні роботи в підтримку ефективності церебролізину проводилися в країнах Східної Європи, що за оцінкою MED GOblin, може мати сумнівну достовірність.


Комбінація з фізичною реабілітацією. Експерти Європейської Академії неврології рекомендують застосовувати церебролизин тільки в поєднанні з фізичною реабілітацією. Знаючи умови відновлення, особливо – можливості використання ЛФК, у лікарнях України, це навряд чи представляється реальним.


Конфлікт інтересів. 5 з 14 авторів дослідження отримували гроші від виробника церебролізину. Питання про їх рекомендації щодо препарату, по ідеї, повинні насторожити.


Контраргументи

Як контраргумент MED GOblin призводить Кокранівський незалежний аналіз 2020. Згідно з цим оглядом, церебролізин на додаток до стандартної терапії:


не знижує ризик смерті;


не впливає на те, скільки людей в цілому мають серйозні небажані ефекти; але


збільшує кількість серйозних, нелетальних небажаних ефектів.


Дивно, що цей висновок організації, якій довіряють у світі, виявився не врахованим при розробці рекомендацій Європейською Академєю Неврології. Він був проігнорований, оскільки, за словами дослідників, не відповідав критеріям.





Що у підсумку?

У підсумку, з одного боку – низькоякісні наукові публікації, конфлікт інтересів і непрозорість методології, з іншого – незалежний аналіз Cochrane. Питання – чому довіриться МОЗ України, залишається відкритим.

Підписуйся на наш Telegram. Отримуй тільки найважливіше!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну