УКР РУС
» » Протипаразитарні або від ВІЛ: якими препаратами науковці намагаються перемогти коронавірус
Всі новини

Протипаразитарні або від ВІЛ: якими препаратами науковці намагаються перемогти коронавірус

Пошуком ліків від коронавірусу займаються провідні науковці світу. Хворих на COVID-19 лікують експериментальними препаратами, ефективними у боротьбі з іншими недугами. Нині від інфекції у світі одужало понад 500 тисяч людей. Як лікують коронавірус і які препарати вже довели свою ефективність, розповів "24 канал".

У світі COVID-19 у наш час лікують симптоматично: збивають підвищену температуру, а також призначають антибіотик у разі бактеріального ускладнення.

Нині перелік препаратів, про ефективність заявили лікарі та вчені, не надто довгий. Більшість із них наявні і в українському протоколі лікування пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

Плаквеніл

Гідроксихлорохін та хлорохін – ці препарати постачають під назвою Плаквеніл. Хлорохін застосовується для лікування малярії, а гідроксихлорохін застосовується для лікування ревматоїдного артриту чи системного червоного вовчака.

Загалом, Плаквеніл – це антималярійний препарат із групи імунодепресантів. Він зменшує активність імунної системи. Плаквеніл використовують для лікування артритів різної важкості, малярії, при хворобах шкіри та вовчанці

У США заявили про ефективність Плаквенілу для лікування хворих на коронавірус. 9 березня у журналі Clinical Infectious Diseases опудлікували результати дослідження, згідно з яким на третій день 50% учасників, яких лікували лише Плаквенілом, отримали негативний результат тесту на коронавірус. А на шостий день негативний результат отримали вже 70%.

6 з 20 пацієнтів лікували за допомогою Плаквенілу в поєднанні з антибіотиком азитроміцином. Цікаво, що ці люди одужали ще швидше. Вже на третій день негативний результат на коронавірус отримали 83% учасників, а на шостий день одужали всі 100%.

Плаквенілом лікують й українських хворих.

Важливо! За даними CDC (Центр з контролю та профілактики захворювань в США - ред.), немає даних про результати клінічних випробувань гідроксихлорохіну для лікування COVID-19, аби включати їх в клінічні рекомендації.


Лікиpixabay.com

Ремдисивір

Противірусний препарат, розроблений для боротьби з лихоманкою Ебола. При спробі лікування ним коронавірусної інфекції показав позитивний результат.

Його розробила американська компанія Gilead Sciences. Ліки вводять внутрішньовенно. Ремдесивір знімає лихоманку у важких пацієнтів і допомагає їм пережити гостру фазу захворювання.

Дві третини пацієнтів із діагнозом COVID-19 повідомили про поліпшення самопочуття після лікування експериментальним препаратом. Цікаво, що він допоміг одужати пацієнтам із важким перебігом захворювання. Пацієнти, які були підключені до апаратів ШВЛ, після терапії у комплексі з Ремдесивіром змогли дихати самостійно.

Нині тривають клінічні випробування цих ліків третьої фази в лабораторіях п'яти різних країн. У Китаї його випробовують на одній тисячі пацієнтів. Перші повноцінні результати очікують отримати уже незабаром. Втім, на Ремдесивір вже покладають великі надії.

У ВООЗ наголосили, що "наразі це єдиний препарат, який може дати ефект".

Тоцилізумаб

В Італії та Китаї заявили про позитивний результат лікування хворих на коронавірус препаратом проти ревматоїдного артриту Тоцілізумаб виробництва фармацевтичної компанії Roche. Україна теж додала Тоцилізумаб до протоколу лікування COVID-19.

Препарат належить до групи імунодепресантів. Тобто він зменшує активність імунної системи. Його використовують для лікування артритів різної важкості.

Італійські інфекціоністи стверджують, що пацієнти, які отримували лікування цим протиартритним препаратом, мали вражаючі успіхи в подоланні недуги. Лікування проводили в рамках наукового експерименту, протокол якого було схвалено на державному рівні.

Препарат діє на ускладнення коронавірусу, тобто на запалення, яке провокує COVID-19. Він знижує гіперактивність імунної системи, яка є причиною дихальної недостатності, і тим самим допомагає людині не задихнутись. Тобто Тоцілізумаб не впливає на сам вірус, а тому для профілактики не годиться.


Лікиwww.youtube.com

Нелфінавір

Механізм дії препарату полягає у придушенні активного центру ферменту вірусу ВІЛ – протеази – і придушенні самовідтворення вірусу ВІЛ із утворенням незрілих вірусних частинок, які не можуть інфікувати клітини організму.

Нелфінавір застосовують проти вірусу імунодифіциту людини. Під час терапії ВІЛ препарат приймають у комплексі із іншими антиретровірусними ліками.

Японські медики заявили, що Нелфінавір блокує розмноження клітин коронавірусу. Звіт про ефективність цих ліків у боротьбі з COVID-19 опублікували на медичному порталі bioRxiv.

Дослідники вивчили дію дев'яти подібних препаратів і виявили, що Нелфінавір мав здатність зупиняти реплікацію збудника COVID-19 навіть при використанні малих доз.

Івермектин

Протипаразитарний препарат Івермектин може виявитися дієвим при лікуванні коронавірусу. Він зміг знищити COVID-19 за 48 годин, але наразі – тільки в пробірці.

Цей антипаразитарний препарат довів свою ефективність in vitro проти широкого спектра вірусів, включаючи віруси ВІЛ, денге, грипу та Зика. В Україні він часто застосовується у ветеринарії. Івермектин показав ефективність для людей і тварин. Для людей його застосовують при корості, гельмінтозах, міазі.

Поки що дослідження проводилися in vitro (в пробірці), і ліки ще мають пройти випробування на людях.

Механізм, за допомогою якого івермектин впливає на коронавірус, невідомий, але виходячи з дії на інші віруси, можна зробити висновок, що він послаблює клітини-господарі.

Фавіпіравір

Фавіпіравір використовують для лікування нових штамів грипу. Клінічні випробування дії препарату на COVID-19 розпочалися лише у лютому.

Фавіпіравір – це синтетичний противірусний препарат, який під час попередніх досліджень продемонстрував свою активну дію у боротьбі з широким спектром вірусів у кількох моделях захворювання in vivo.

Китай заявляє, що під час досліджень в Ухані, температура у пацієнтів, яким давали Фавіпіравір, повернулась до норми приблизно через 2 дні порівняно з тими, кому його не давали. Для нормалізації температури учасникам іншої групи знадобилося 4 дні. Натомість кашель у пацієнтів, які приймали вищезгадані ліки, минав на день раніше – на четвертий день, а не на п'ятий.

Лише 8,2% пацієнтів, які приймали фавіпіравір, потребували підключення до штучної вентиляції легень. Серед пацієнтів, які не приймали цей препарат, апарати штучного дихання знадобилися 17,1% хворим.

Нині ВООЗ тестує чотири препарати від COVID-19

ВООЗ обрало препарати для спеціальної програми SOLIDARITY. Дослідження організували, аби вивчати ефективність чотирьох препаратів та їхніх комбінацій щодо дії на SARS-CoV-2:



  • Ремдесивір;



    Лопінавір;



    Ритонавір;



    Інтерферон-бета.

Лікар повинен ввести дані пацієнта з підтвердженим COVID-19 на сайті ВООЗ, а учасник дослідження повинен підписати інформовану форму згоду на експериментальне лікування. Таким чином ВООЗ прослідкує ефективність препаратів.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну