УКР РУС
Всі новини

Ускладнення COVID-19: чи є небезпека для молодих людей

COVID-19 – нове захворювання, яке вивчається в усьому світі. Вважається, що для молодих людей воно не становить серйозної небезпеки. В епідеміологічних дослідженнях коронавірусу як результат широко використовується летальність, тому короткостроковим проблемам зі здоров'ям, з якими стикаються ті, що вижили, включаючи госпітальні ускладнення і функціональні результати, приділяється недостатня увага.

Проведене нещодавно у Великобританії проспективне дослідження, результати якого були опубліковані в The Lancet 17 липня, показує, що ускладнення COVID-19 також є значущою проблемою, яка охоплює людей різного віку. Згідно з отриманими даними, майже у половини госпіталізованих з COVID-19 пацієнтів незалежно від віку розвивається принаймні одне ускладнення, яке може суттєво вплинути на їх здатність піклуватися про себе після виписки.

Хід дослідження


У дослідження було включено 73+ тис. британських пацієнтів, госпіталізованих до лікарні з COVID-19 у період січень-серпень 2020 року. Була зібрана і систематизована інформація з 302 медичних установ Великобританії. Вона включала демографічні дані та відомості, пов'язані зі здоров'ям. Це стосується наявності супутніх захворювань, таких як хронічні серцеві, гематологічні, ниркові, неврологічні або легеневі захворювання, астма, ВІЛ / СНІД, рак, захворювання печінки, ожиріння і ревматологічні розлади.

Також були зібрані відомості о респіраторних, неврологічних, серцево-судинних, ниркових, шлунково-кишкових і системних ускладненнях, які відчували учасники під час перебування в лікарні, і про здатність пацієнтів піклуватися про себе після виписки.

Середній вік пацієнтів становив 71,1 рік, 56% становили чоловіки та 81% мали хоча б одну супутню патологію. Хронічне захворювання серця було найбільш поширеним (30,8%), за ним слід діабет (24,2%), хронічне захворювання легенів (16,7%) і хронічне захворювання нирок (16,6%).

Результати дослідження

Загальна летальність у когорті склала 31,5%. Майже у половини всіх учасників дослідження розвинулося хоча б одне ускладнення: від 39% у людей у ​​віці 19-49 років до 51% у літніх хворих. Найбільш часті ускладнення – ниркові (24,3%), складні респіраторні (18,4%) і системні (16,3%), і вони постійно впливали на здоров'я пацієнтів.

Серцево-судинні ускладнення були зареєстровані у 12,3% пацієнтів, шлунково-кишкові та печінкові – у 10,8%, неврологічні – у 4,3%. Найбільш частими індивідуальними ускладненнями було гостре пошкодження нирок, ймовірний гострий респіраторний дистрес-синдром, пошкодження печінки, анемія і серцева аритмія.

Захворюваність росла з віком: з 27% серед 19-29-річних госпіталізованих з COVID-19 до 37% серед 30-39-річних, 43% серед 40-49-річних і 51% серед людей у ​​віці 50+ років.

Важливість роботи

Дослідники відзначають, що у значної частини пацієнтів з COVID-19 розвивається критичне захворювання, що вимагає підтримки органів, це стає причиною виникнення додаткової хвороби соматичного і психічного здоров'я.

Головний дослідник, професор дитячого здоров'я і медицини епідемій університету Ліверпуля Калум Семпл зазначив, що це суперечить уявленням про те, що COVID-19 становить небезпеку тільки для людей з уже наявними супутніми захворюваннями та літніх людей. Тяжкість захворювання при надходженні є предиктором ускладнень навіть у молодих пацієнтів, тому профілактика ускладнень вимагає розробки стратегії первинної профілактики, тобто вакцинації.

Один з найбільш примітних результатів дослідження полягає в тому, що відносний ризик смерті набагато вище у молодих пацієнтів з ускладненнями в порівнянні з пацієнтами того ж віку, у яких не було ускладнень, тоді як у літніх пацієнтів відносний вплив ускладнень на смертність здається нижче.

Підпишись на Telegram-канал і подивись, що відбудеться далі!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну