УКР РУС
Всі новини

Вакцини від COVID-19 можна вирощувати на тютюновому заводі

Пандемія COVID-19 виявила прогалини в наявних у світі потужностях з виробництва вакцин. Лише деякі країни мають технології, людські ресурси та кошти для організації цього дорогого і складного процесу.

Звичайні вакцини повинні транспортуватися і зберігатися в холоді. Це не тільки дорого, але і є серйозною перешкодою для поширення препаратів на сільських, важкодоступних територіях і в країнах з обмеженою інфраструктурою. На думку деяких вчених, розв'язання проблеми полягає в використанні рослин для виробництва вакцин.

Канадська біотехнологічна компанія Medicago розробила вакцину проти COVID-19 на рослинній основі, яка в цей час проходить третій етап клінічних випробувань. За словами медичного працівника компанії Брайана Уорда, вакцина проти грипу на рослинній основі пройшла клінічні випробування та очікує остаточного затвердження канадським урядом.


Хто ще розробляє вакцини від COVID-19 на рослинній основі

У грудні минулого року компанія Kentucky BioProcessing, американське біотехнологічне відділення British American Tobacco Company, оголосила про те, що вакцина від COVID-19 на рослинній основі буде проходити клінічні випробування. Кількома місяцями раніше про перші етапи клінічних досліджень повідомляла японська компанія Icon Genetics GmbH.

Уряд Південної Кореї інвестував 13,5 млрд доларів у дослідження вакцин на рослинній основі, і очікується, що вже цієї осені відкриється перше в країні підприємство з виробництва вакцин на основі рослин у місті Пхохан. За однією з оцінок, ринкова вартість вакцин на рослинній основі виросте з 40 до 600 мільйонів доларів протягом наступних семи років.

Кетлін Хефферон, авторка і професорка мікробіології Корнельського університету, що спеціалізується на дослідженнях рослин і сільськогосподарських біотехнологіях, каже, що індустрія вакцин рослинного походження повільно, але вірно просувається вперед. Вона вважає, що створення вакцини проти COVID-19 насправді можна бути здійснено незабаром – приблизно в наступні шість місяців.

Переваги технології

Технологія виробництва вакцин на основі рослин не нова. Концепція була перевірена приблизно 30 років тому. Вчені використовували картоплю, рис, шпинат, кукурудзу та інші рослини для створення вакцин проти денге, поліомієліту, малярії та чуми, але жодна з них не пройшла усі стадії клінічних випробувань, можливо, через відсутність нормативних документів.

На відміну від традиційного виробництва вакцин, препарати на рослинній основі усувають необхідність у біореакторах, тому що вони самі є біореакторами. Рослини можна вирощувати в теплицях фармацевтичного класу з контрольованим кліматом, які захищають від комах і шкідників, при цьому створення стерильних умов не потрібно.

У теплиці Medicago в Ролі, Північна Кароліна, препарати створюються на основі Nicotiana benthamiana. Це бур'ян, австралійський родич тютюнової рослини, що використовується в сигаретних виробах. Групу рослин занурюють в резервуар з рідиною, що містить мільйони агробактерій, які природним чином заражають рослини. Агробактерії в цій теплиці змінені та містять невеликий фрагмент ДНК вірусу грипу або COVID-19. Технологія дозволяє вбирати рідину, що переносить агробактерії, і поширювати її по всій судинній структурі рослини.

За лічені хвилини рослини Nicotiana benthamiana перетворюються у міні-біореактори. Агробактерії переносять вірусну ДНК до клітин рослин, які потім створюють мільйони копій вірусоподібних частинок, які служать антигенами, але не є інфекційними.

Рослини пересаджують у теплицю, і через п'ять або шість днів листя збирають, поміщають на конвеєрну стрічку, подрібнюють на дрібні шматочки та замочують у ванні з ферментами, які руйнують тверду клітинну стінку рослин і вивільняють мільйони вірусів. Готовий продукт являє собою вакцину рослинного походження.

Нові технології виробництва вакцин на рослинній основі більш доступні. Вони не тільки можуть допомогти світу відреагувати на нинішні та майбутні пандемії, а й дадуть можливість розширити власне виробництво вакцин у країнах, що розвиваються.

Підписуйся на наш Telegram. Отримуй тільки найважливіше!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну