УКР РУС
Всі новини

Як стрес впливає на посивіння волосся

Посивіння волосся є повсюдною, видимою і ранньою ознакою біологічного старіння людини. Час початку посивіння волосся варіює між людьми, а також між окремими волосяними фолікулами в залежності від генетичних та інших біоповедінкових факторів.

Дослідники говорять про можливість вимірювання процесу, при якому волосся стає сивим, і надають ранні докази того, що іноді це можна повернути назад. Результати роботи були опубліковані в журналі eLife.

Причини посивіння


Колір волосся втрачається, а пасма стають сивими у міру зменшення кількості меланіну – пігменту, що міститься в шкірі, очах і волоссі. Перш ніж волосся з'являться зі шкіри голови, вони проростають під шкірою в фолікулах, які отримують від тіла хімічні та електричні сигнали, в тому числі гормони стресу. Як тільки волосся з'являються, вони тверднуть, а їх молекулярна структура зберігається і відбивається в їх пігментації.

У більшості людей з третього десятиліття життя спостерігається депігментація все більшої кількості стрижнів волосся. Вважається, що вікове посивіння пов'язане з виснаженням стовбурових клітин меланоцитів цибулини та зовнішньої кореневої оболонки, нейроендокринними змінами та іншими факторами, включаючи окислювальні пошкодження пігментної одиниці волосяного фолікула, що ймовірно, є вихідним драйвером, що домінує.

Хоча втрата пігментації є найбільш помітною зміною серед сивіючого волосся, депігментоване волосся також відрізняється від своїх пігментованих аналогів, в тому числі швидкістю зростання.

Хід дослідження

Вчені, використовуючи сканери з високою роздільною здатністю, виявили невеликі зміни кольору в окремих пасмах людського волосся. Вони виміряли втрату кольору окремих пасом людського волосся у 14 добровольців, які вели щоденники, щоб документувати щотижневі рівні стресу.

Керівник дослідження – доцент кафедри поведінкової медицини Коледжу лікарів і хірургів Вагелоса Колумбійського університету в Нью-Йорку, Мартін Пікард, каже, що результати виявилися несподіваними. У міру того як добровольці відчували більший стрес, волосся втрачали пігмент. Але коли стрес зменшувався, волосся знову набули кольору.

Був використаний метод, що дозволяє захоплювати зображення крихітних фрагментів волосся (зростання за 1 годину). Виявилося, що волосся людини зберігає інформацію про біологічну і психологічну історію, подібно кільцям стовбура дерева. Вивчення дозволило дослідникам оцінити втрату пігменту. Крім зміни кольору волосся також спостерігалися зміни в 300 білках.

Для дослідження була розроблена математична модель, що дозволяє передбачити, що може статися з людським волоссям з плином часу, і припустити, що в житті людини є момент, коли стрес може тимчасово викликати втрату кольору, але це можна виправити, якщо напруга ослабне.

Таким чином дослідникам вдалося встановити зв'язок між динамікою посивіння і зворотного фарбування волосся з психосоціальним впливом і біоповедінковими факторами.

Використаний підхід до оптичного цифрування розширює попередні спроби витягти тимчасову інформацію з людського волосся та ілюструє корисність профілювання посивіння як повчальної та чутливої ​​моделі психобіологічного дослідження. Для підтвердження отриманих даних необхідні додаткові проспективні дослідження з більшими розмірами вибірки.

Результат дослідження

Дослідження доповнює велику кількість доказів, що вказують на те, що старіння не є лінійним, фіксованим біологічним процесом і його можна уповільнювати.

Якщо вдасться досягти ще більш глибокого розуміння біологічної основи втрати пігментації волосся, можливо, що одного разу ранню сивину можна буде повернути назад, відвідавши замість перукарні кабінет лікаря.

Підписуйся на наш Telegram. Отримуй тільки найважливіше!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну