УКР РУС
» » Дослідження підтвердили ефективність тоцилізумабу у важких хворих з COVID-19
Всі новини

Дослідження підтвердили ефективність тоцилізумабу у важких хворих з COVID-19

Актемра (тоцилізумаб) – імуносупресант, який застосовують переважно при лікуванні ревматоїдного та ювенільного ідіопатичного артриту. Передбачалося, що препарат може бути ефективний при лікуванні важкого COVID-19, і він був включений в українські протоколи лікування, що викликало чимало дискусій. Це було пов'язано з відсутністю доказової бази його ефективності.

На початку липня на підставі аналізу 27 клінічних досліджень ставлення до тоцилізумабу було переглянуте, і ВООЗ включила ліки до списку таких, які показують ефективність при важкому COVID-19 і значно знижують смертність від захворювання і потребу в ШВЛ. Про це на своїй сторінці у Facebook написала Ольга Голубовська, яка понад рік активно відстоювала свою позицію щодо необхідності застосування препарату у важких хворих.

Що відбувається при важкому COVID-19


Встановлено, що SARS-CoV-2 може викликати надмірну, нерегульовану імунну відповідь, що проявляється у вигляді цитокінового шторму. Цитокіни, такі як інтерлейкін-6 (ІЛ-6), стають причиною виникнення гострого респіраторного дистрес-синдрому, що часто приводить до летального ісходу. Тому передбачалося, що у цьому випадку інгібування ІЛ-6 може бути корисним.

Аналіз досліджень, які підтверджують ефективність тоцилізумабу

Новий аналіз 27 рандомізованих досліджень сумарно охоплював майже 11 тис. пацієнтів, 33% з них становили жінки, середній вік – 61 рік. Аналіз показав, що лікування госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 препаратами, що блокують ефекти ІЛ -6 (антагоністами інтерлейкіну-6 тоцилізумабом і сарілумабом), зменшує ймовірність летального результату і необхідність у проведенні штучної вентиляції легенів. Результати були опубліковані у JAMA.

Дослідження координувалося ВООЗ у партнерстві з Королівським коледжем Лондона, Брістольським університетом, Університетським коледжем Лондона і Фондом охорони здоров'я Гая і Сент-Томаса. Воно показало, що антагоністи ІЛ-6 найбільш ефективні при застосуванні одночасно з кортикостероїдами. У госпіталізованих пацієнтів інгібування ІЛ-6, а також кортикостероїдів знижує ризик смерті на 17% у порівнянні з використанням тільки кортикостероїдів. У пацієнтів, які не отримують ШВЛ, ризик ШВЛ або смерті зменшується на 21% у порівнянні з терапією тільки кортикостероїдами.

В цілому, зв'язок з поліпшеними результатами була більш виражена для тоцилізумабу, ніж для сарілумабу, хоча порівняння між цими препаратами були непрямими (проводилися між випробуваннями). Однак випробування сарілумабу, як правило, проводилися раніше під час пандемії, ніж випробування тоцилізумабу, і до того, як кортикостероїди стали стандартом лікування.

У дослідженні також було вивчено вплив антагоністів інтерлейкіну-6 на прогресування пацієнтів до ШВЛ або летального результату. Серед отримували кортикостероїди пацієнтів було виявлено, що ймовірність становила 26% для тих, хто отримував антагоністи ІЛ-6, у порівнянні з очікуваними 33% для тих, хто тоцилізумаб не отримував. Це означає, що на кожні 100 таких пацієнтів ще 7 осіб одужають і зможуть уникнути ШВЛ.

Керівник відділу клінічного управління ВООЗ з надзвичайних ситуацій в області охорони здоров'я доктор Джанет Діас прокоментувала ці зміни протоколу. За її словами, об'єднання проведених по всьому світу результатів випробувань є одним з кращих способів знайти методи лікування, які допоможуть більшій кількості людей вижити при COVID- 19.

У США на минулому тижні Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів видало дозвіл на екстрене використання Актемра (тоцилізумаб) для лікування COVID-19.

Не пропусти блискавку! Підписуйся на нас в Telegram

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну