УКР РУС
» » Степанов віддав контракт на вакцину від COVID-19 фірмі скандальної Богатирьової – заява активістів
Всі новини

Степанов віддав контракт на вакцину від COVID-19 фірмі скандальної Богатирьової – заява активістів

Компанія, яка стала посередником між МОЗ України та китайським виробником вакцини від коронавірусу, пов'язана з ексрегіоналкою Раїсою Богатирьовою. Однак чинний міністр охорони здоров'я Максим Степанов не бачить в цьому проблем. В інтерв'ю виданню "Настоящее время" він заявив, нібито посередника вибрала китайська сторона.

ГО "Пацієнти України" зробила заяву, що Степанов сам обрав фірму-посередника. Активісти застерігають, що на ринок медичних закупівель знову повертаються корупційні схеми часів Богатирьової. Арсен Жумаділов, який очолює ДП "Медичні закупівлі", теж публічно закинув Степанову, що міністр втрутився у процес закупівель, через що Україна отримає вакцину дорожче, ніж могла.

"Міністр, по суті, сам визначив постачальника. За моєю інформацією, Україна могла отримати ціну щонайменше на $1 нижчу від фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкуретний тиск на постачальника", – зазначив Жумаділов.

У "Пацієнтах України" вказують, що "Медичні закупівлі" надіслало в МОЗ документи щодо укладання угод із кількома компаніями, але Степанов наполіг на укладанні лише однієї угоди з виробником.

"Вакцина від коронавірусу іноземного виробництва, проте продає її виключно єдина українська фірма – "Лекхім". Інші виробники не можуть вийти на український ринок, адже це блокує особисто міністр Степанов", – пишуть активісти.

"Вибір Максима Степанова не випадковий. Компанія "Лехкім" вже має свою скандальну репутацію часів Богатирьової. Власником заводу АТ "Лекхім", як і ще одного ПрАТ "Технолог" є один з соратників Раїси Богатирьової. Препарати цих двох заводів за часів Богатирьової перемагали у мільйонних тендерах", – наголошують у "Пацієнтах".

Очільник МОЗ, у свою чергу, перекладає відповідальність за вибір посередника на китайських виробників.

"Те, що стосується підприємства "Лекхім", з яким укладено договір, і ми про це відразу заявили, це була умова, що компанія Sinovac Biotech, яка хотіла здійснювати поставку в Україну через це фармпідприємство. Це далеко не маленьке фармацевтичне підприємство, яке, наскільки я розумію, давно співпрацює з компанією Sinovac Biotech, і це була умова китайської сторони, що свою поставку вони будуть здійснювати через це підприємство. Тому з ними уклали договір", – заявив Степанов.

Він також зазначив, що президент Володимир Зеленський особисто контролює закупівлю вакцин від COVID-19. Зі слів міністра, репутаційні проблеми посередника його не обходять.

"А що таке "негативний фон" навколо цього підприємства? Це українське фармпідприємство, яке випускає лікарські засоби, які використовуються на території України. Ви вирішили, що у нас є "негативний фон", тому що якась організація щось там вигадала і заявила? Я навіть не розумію, на підставі чого він мене може бентежити", – сказав він в інтерв'ю.

У "Пацієнтах України" вважають, що подібна практика свідчить про перетворення МОЗ на "міністерство закупівель", як за часів регіоналів.

Максим Степанов був призначений міністром охорони здоров'я України 30 березня 2020 року. За його кандидатуру віддали голоси фракції "Слуга народу" та ОПЗЖ, а також групи "Довіра", "За Майбутнє" та кілька позафракційних нардепів.

Дивіться також: Вакцина від COVID-19: чому між ДП "Медзакупівлі" та МОЗ виник конфлікт

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну