УКР РУС
» » Гіроскутери для МВС та корм для рибок на "Укрзалізниці": які закупівлі роблять чиновники
Всі новини

Гіроскутери для МВС та корм для рибок на "Укрзалізниці": які закупівлі роблять чиновники

Підготуйтеся до святкування Нового року заздалегідь. Складіть новорічне меню, подумайте, що ви подаруєте своїм близьким – і вже можна купувати. Це щонайменше допоможе уникнути величезних черг в останні дні року. Це ті прості поради, якими, на жаль, не користуються наші чиновники. І мова йде про наші з вами гроші.

Протягом року вони не можуть спланувати закупівлі, провести тендери, а на кінець року хаотично і похапцем скуповують усе, що бачать. Бо в разі, якщо бюджетні гроші не витратити, а залишити на рахунках, то вони повернуться назад у державну скарбницю.

Тож нині приміром Офіс гепрокурорки закуповує швабри, "Укрзалізниця" – корм для рибок. І в цьому, можливо, немає нічого поганого. А от новенькі автомобілі, елітні позашляховики і гіроскутери можуть викликати запитання. Навіщо нашим чиновникам такі недешеві забаганки? І всім, головне, припекло в кінці року

Це при тому, що вони не надто й заощаджували свої бюджети впродовж 11 попередніх місяців – у коронавірусний рік. А ті, хто економив або невдало розпланував свої закупівлі, залишився з кругленькими сумами на рахунках, які могли би піти на потреби українців. Так, наприклад, сталося з Міністерством оборони. Для армії держава виділила 10 мільярдів гривень, але генерали не змогли їх спрямувати на потреби військових, не освоїли. Чому так сталося – Ганна Рибалка з'ясовувала.

На старт, увага, руш. Чиновники розпочали так звані "грудневі жнива" – час, коли бюджетні кошти треба "освоїти" і витратити. Інакше до кінця року вони просто згорять. Тож саме нині державні установи активно поповнюють свої автопарки. Оригінальні закупи у поліції – для копів придбають електросамокати, моноколеса та гіроборди.

Про закупівлю електротранспорту за спрощеною процедурою Нацполіція оголосила наприкінці листопада. 101 тисячу хотіли викласти за вісім одиниць нетипової для наших копів техніки.


Електротранспорт для МВС5 канал

Навіщо полісменам взимку моноколеса та електросамокати, в Нацполіції поки не розсекречують. Тим часом для майбутніх правоохоронців обирають традиційніший транспорт. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ придбав два мікроавтобуси. Вартість кожного по мільйону з гаком.

Яна Шнурко, керівниця пресслужби Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, каже: "У нас автопарк не оновлювався з 2004 року! Вдумайтеся на секундочку".

Не таке скромне у закупівлях Управління державної охорони. У листопаді 2020 року поповнили свій автопарк десятьма новенькими Toyota Corolla. На це з бюджету витратили майже 6 мільйонів гривень. Приблизно таку ж суму, але вже на шість елітних позашляховиків тієї ж марки скупилося у жовтні Державне бюро розслідувань. Оновила колеса й автобаза Верховної Ради. На початку листопада придбала 14 автівок Toyota Camrу за 12,5 мільйонів. А Служба зовнішньої розвідки у 2020-му за гроші платників податків купила 44 авто за 38,5 мільйонів гривень.


Спецслужби поповнили автопарк5 канал / Час. Підсумки тижня

В антикорупційній громадській організації Transparency International постійно моніторять публічні закупівлі можновладців. Кажуть, в коронавірусний рік, економією в високих кабінетах й не пахло.

Іван Лахтіонов, директор Програми інноваційних проєктів Transparency International Ukraine, розповідає: "За 20-й рік загалом із того, що ми побачили в електронній системі закупівель купили близько трьох тисяч одиниць автомобілів вартістю десь близько 1,5 мільярда гривень".

Пік марнотратства традиційно припадає на кінець року.

Кристина Гуцалова, менеджерка проєкту моніторингу та контролю ДП Prozorro, розповідає: "Вони намагаються все, що вони отримали, витратити до кінця року. Якщо змовники не витратять якісь кошти, до кінця року, які їм надійшли, наступного року їм можуть обрізати фінансування.

Сумнівними закупівлями за народні гроші грішать не лише чиновники топ-рівня. А й керівники комунальних підприємств. Так в середині листопада директор столичного комунального підприємства оголосив тендер на закупівлю позашляховика за 1,5 мільйони гривень. Автівка преміум класу у найдорожчій комплектації.

Кристина Гуцалова каже: "Ніхто не оцінює, що саме вони закуповують. Вони можуть купити як дорогий автомобіль для керівника, так і щось, що необхідної для їхньої щоденної діяльності".

На тлі вдалих закупівель для чиновницьких автопарків, закупівлі для армії мало не зірвали. Йдеться про державне оборонне замовлення на 2020 рік. За даними Рахункової палати, Міноборони не використало більш як 10 мільярдів гривень. А вони були. І саме для потреб військових. За підрахунками експертів, до кінця року закупити для армії зможуть навіть не половину від того, що планувалося. Точніше – не більше 45%.


Державні закупівлі для ЗСУ5 канал / Час. Підсумки тижня

Юрій Повх, помічник міністра оборони (2014-2019), розповідає: "Зараз дуже непрста ситуація з виконанням державного оборонного замовлення. Сам ДОЗ формувався пізно, багато виробників замовників скаржилися на нефінансування програм".

Народний депутат від "Голосу" Роман Костенко так коментує ситуацію: "Ми вважаємо, що у нас іде повний зрив державного оборонного замовлення. Щоб ми не говорили про бюджет, який закладається на армію, міністерство оборони з нинішнім його менеджметом не взмозі навіть витратити ті гроші, які їм дали на виконання цього замовлення".

"Слуга" Ірина Верещук каже: "Ми викликали пана Тарана. Ми його заслухали, ми дали оцінку його діяльності, вона є негативною".

А от ті закупівлі для армії, які все ж вдалося виконати вчасно, у фахівців оборонки викликали питання.

Юрій Повх каже: "Цивільний лісовоз, грубо кажучи, який пофарбований у зелений колір. Жоден свідомий командир не посадить свій підрозділ у такий автомобіль".


Державні закупівлі для ЗСУ5 канал / Час. Підсумки тижня

У червні цього року Збройні сили оголосили тендер на Prozorro про закупівлю 41 вантажівки на майже 100 мільйонів гривень. З шести претендентів, за словами колишнього посадовця Міноборони, до торгів допустили лише трьох. Зрештою багатомільйонне замовлення отримало товариство "Торговий Дім Будшляхмаш", яке буцімто переробило цивільні білоруські МАЗи під потреби армії.

"У тенті відсутні клапани вентиляційні. прикручена китайська лебідка. вони вийшли на двісті тисяч дорожче. ніж постачались автомобілі Богдан-63172", – говорить Юрій Повх.

"Підсумки тижня" надіслали запит до Міноборони, щоби з'ясувати деталі цього тендеру. Чекаємо на відповідь. Тим часом парад хаотичних закупівель – у розпалі. Рахунок невикористаних коштів у 2020-му – 94 мільярди гривень. Цікаво, скільки з них встигне повернутися в державну казну.

Міністр фінансів Сергій Марченко вже заявив: "Мінфін нікому не дасть бездумно витрачати бюджетні кошти. Якщо наприкінці року якесь відомство вирішило надолужити план використання коштів, аби іншими словами "освоїти" їх, то у нас точно виникне запитання до якості і доцільності витрат".

Віктор Мазярчук, радник голови Рахункової палати, каже: "Видатки не збільшились серйозно. Чому? Тому що ми спостерігаємо затримки з оплатами за певні товари і послуги через казначейство і це пов"язано з питаннями наявності фінансового ресурсу".

Тринькання грошей за народний кошт – стара звичка чиновників в усі роки. Генпрокурор часів Януковича, Віктор Пшонка мав одразу шість робочих кабінетів – зі спа-салоном, перукарнею та позолоченою сантехнікою. Та навіть приватним спортзалом.

Причини – погане планування. Покупку не зробили вчасно, бо не провели тендер. Відтак гроші з кишені наприклад, міністерства, у новому році повернуться в загальну скарбницю. А кому ж хочеться втрачати те, що вже, начебто й твоє?

Ганна Рибалка, Юрій Усик, "Підсумки тижня" 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну