УКР РУС
» » Знищення норок через мутацію коронавірусу: на шкуродернях ЄС спалах нового штаму інфекції – ситуація в Україні
Всі новини

Знищення норок через мутацію коронавірусу: на шкуродернях ЄС спалах нового штаму інфекції – ситуація в Україні

Ваша нова норкова шуба може звести нанівець боротьбу з коронавірусом. На шкуродернях у кількох країнах Євросоюзу зафіксували спалах нового штаму інфекції. Цей мутований коронавірус стійкий до вакцин, дослідили науковці. У Данії уряд розпорядився вбити понад 15 мільйонів норок, народжених у неволі. І поки в Євросоюзі діють, в Україні лише думають. Обіцяють перевірити всі норкові ферми. Але далі обіцянок справа ще не пішла. Як пережиток із минулого може поставити хрест на майбутньому – кореспондент "5 каналу" Сергій Барбу досліджував.
Найбільша у світі норкова шкуродерня зачинилася. Данська компанія, яка щороку вбивала близько 10 мільйонів тварин, припинила роботу. "Тварини страждають на респіраторний дистрес-синдром. Але це, виявляється, невелика частина таких симптомів. Інфекція дуже швидко поширюється на фермах", – розповідає Ґрем Джон Белшем, ветеринарний мікробіолог, Університет Копенгагена.
У Данії вбили мільйони норок, народжених на фермах. Так наказав уряд. Все – через коронавірус.
Перші висновки вчених такі: норок на фермах заразили робітники. В організмі тварин коронавірус мутував. І його знову підхопили люди. Але головна небезпека не в цьому. Новий штам може бути стійким до вакцин. Данські чиновники визнають: знищення такої кількості норок порушує закон. Але небезпека від нового штаму вірусу реальна. "Але поки ми своїми тест-системами уловлюємо ці віруси, значить вони не настільки змінилися, щоб думати про те, що немає сенсу нічого робити. І взагалі, вірус біжить попереду нас", – каже Алла Мироненко, завідувачка відділу вірусних інфекцій Інституту епідеміології.
На норкові ферми в Україні чекає ревізія. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі. Проте, як і коли це відбудеться, не поточнили. Зробити норкам тест і визначити, чи хворіють вони на коронавірус, держава не може. Закон цього не передбачає.
"МОЗ звернулося в НАН, НАМНУ, Державну службу з питань безпеки харчових продуктів, щоб вони провели оцінку ризику поширення на території України передачі коронавірусної інфекції від норок людині і від людини норкам. Ми очікуємо офіційної позиції Європейського центру з контролю за інфекційним захворюваннями за ризиками і протиепідемічним заходам", – каже Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України. В Україні працюють 8 норкових ферм. А це понад 1 мільйон тварин і лише офіційно півтори тисячі працівників. В Асоціації звірівників Україні переконують: спалаху коронавірусу на підприємствах немає. Не хворіють ані працівники, ані тварини. "На українських норкових фермах і за звичайних умов у будь-який період часу є доволі строгий карантинний режим. Це передбачає, що будь-який транспорт, який потрапляє на ферму, проходить дезінфекційну обробку", – говорить Володимир Федина, президент Асоціації звірівників України.
У зоозахисників інша інформація. Переконують: їздили на три норкові ферми на Київщині і довідалися про таке:
"На жаль, це неправда. Це злочинна дезінформація. Нам повідомили щонайменше про два випадки захворювання на коронавірус серед працівників норкової ферми в Україні. Але я впевнений, що таких випадків більше", – говорить Павло Вишебаба, активіст ГО "Єдина планета". Якою є ситуація на самих фермах і чи справді там дотримуються суворих карантинних правил, дізнатися неможливо. Пресу на територію не пропускають. Кажуть, із міркувань безпеки і для людей, і для тварин. Підприємці запевняють: у майбутньому готові вакцинувати норок від коронавірусу. В уряді поки що думають, як діяти. Тим часом у Євросоюзі фіксують дедалі більше нових випадків інфікування людей мутованим коронавірусом від норок. Окрім Данії, Іспанії, Нідерландів зараження виявили вже і у Греції. Сергій Барбу, Олексій Тищенко, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну