УКР РУС
» » У Національному інституті імені Амосова немовляті зробили унікальну операцію на серці
Всі новини

У Національному інституті імені Амосова немовляті зробили унікальну операцію на серці

Унікальну операцію на серці немовляті зробили в Національному інституті імені Амосова. Медики врятували життя новонародженій Амалії з тяжкою вадою серця. Операція тривала 5 годин, зі штучним кровообігом та пересадкою артерій. Попри пандемію коронавірусу, медики інституту продовжують оперувати маленьких пацієнтів. Щороку в Україні з вродженими вадами серця народжуються 5 дітей, які потребують хірургічного втручання. Як кардіохірурги врятували життя, бачила кореспондентка "5 каналу" Олена Царенко.

Операційне відділення Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова. Лікарі оперують новонароджену дівчинку, яку привезли з реанімації у вкрай складному стані. У дівчинки тяжка серцево-судинна патологія і медики борються за її життя. Операція триває вже кілька годин.

Це одна з найскладніших операцій на відкритому серці, кажуть медики. Кардіохірурги, анестезіологи, лікарі і медсестри 5 годин рятували життя і серце Амалії, якій виповнилося лише сім днів. Діагноз – транспозиція магістральних судин. Кардіохірургам потрібно поміняти місцями судини у крихітному серці завважки лише 12 грамів.

"На етапі формування серця, приблизно на 40 дні вагітності, магістральні судини міняються місцями. Але на цей момент стався збій і судини не помінялися місцями. Тобто нам треба поміняти місцями дві судини і при цьому пересадити дві маленькі коронарні артерії, які також неправильно відходять, в цьому полягає вся суть операції", – говорить Василь Лазоришинець, директор Інституту імені Амосова, кардіохірург.

Під час операції 100 хвилин штучного кровообігу забезпечує лікар-перфузіолог.

За кордоном за таку операцію треба заплатити понад 60 тисяч євро. В Україні в Інституті Амосова дітям із вродженими вадами серця це роблять безоплатно.

"Ми маємо можливість забезпечити вагітних, інвалідів, учасників АТО, забезпечити стовідсотково медикаментами, необхідними для виконання тієї чи іншої операції", – каже Василь Лазоришинець, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова, кардіохірург.

Пацієнтів тут оперують навіть під час суворого карантину. Але вони мусять здати тест на COVID-19. Маленьку Амалію та її маму теж перевіряли на коронавірус.

"Якщо пацієнт не може чекати закінчення карантину до кінця року, то звичайно, ми маємо його прийняти, прооперувати, врятувати життя і дати можливість жити далі", – розповідає Сергій Сіромаха, головний лікар Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова.

Після складної і тривалої операції на відкритому серці дівчинку перевели у відділення реанімації. Там вона набиратиметься сил, щоб нарешті зустрітися з мамою, яка бачила свою дочку лише мить після народження.

"Дитинка вже, ви бачите, на ліжку у відділенні реанімації та інтенсивної терапії, стан її стабільний. Цю добу дитина перебуватиме на штучній вентиляції легень, після покращення стану переведемо до матусі", – каже Сергій Бойко, завідувач відділення дитячої реанімації Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова.

В Інституті Амосова медики щороку оперують 40 таких дітей. За даними Міністерства охорони здоров’я, усього на обліку перебувають близько 40 тисяч дітей віком до 14 років з уродженою серцево-судинною патологією.

Олена Царенко, Павло Тихоненко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну