УКР РУС
» » Ночі без сну і кримінальне провадження: як триває другий день підрахунку голосів у Києві
Всі новини

Ночі без сну і кримінальне провадження: як триває другий день підрахунку голосів у Києві

Остаточних результатів голосування у столиці ще немає. Така ситуація і в області. Журналісти "5 каналу" перевірили роботу кількох територіальних виборчих комісій Київщини, щоби з'ясувати: чому підрахунки голосів затримуються. Розлогіше – кореспондентка "5 каналу" Евеліна Михайленко.

Другий день після виборів. В оболонській територіальній виборчій комісії тисняви, яка була у перший день – вже немає. Утім черга ще стоїть.

"Давка, сутички, організація тут нуль. Сказали, що електронна черга, ми записалися на електронну, потім виявилося, що ще й жива. Потім на з'єднали в одну", – каже Олег, член дільничної виборчої комісії.

"Ми змінюємося, не одна, двоє побули, пішли, через кілька годин приходять такі, і ось сидимо сьогодні, думаємо. Ще на завтра", – говорить Тетяна, членкиня дільничної виборчої комісії.

До обіду вівторка прийняли більше половини дільничних виборчих комісій. Але частину документації відправили на уточнення.

"Приміщення маленьке, воно не може вмістити таку кількість членів ДВК, тому на першому етапі, коли всі порахувалися і приїхали до нас задаватися з протоколами, були трохи складнощі. Помилки під час складання протоколів, які неможливо виявити без складання уточненого протоколу", – розповідає Інна Співак, голова оболонської територіальної виборчої комісії.

Печерська територіальна виборча комісія трохи більше ніж за добу прийняла усю виборчу документацію. Але нині роботу не закінчила. Підсумки деяких дільничних виборчих комісій доводиться переглядати. Бо бюлетені з окремих ДВК доводиться перераховувати.

"Картина там не критична. Плаває один два голоси. Люди просто стомилися, ми відкриваємо мішки. Там навіть наліпки правильні цифри стоять. Чисто технічно помилилися на один голос", – каже Володимир Левицький, член печерської територіальної виборчої комісії.

Усе прийняли, порахували і лише три протоколи відправили на уточнення через технічні помилки. Шевченківській ТВК залишилося внести ці дані в електронну базу.

"Система інформаційна не працює в нормальному режимі, ми не змогли внести в повному обсязі, але фізично всі протоколи прийняті на опрацювання. Скарг серйозних не надходило від спостерігачів і суб'єктів виборчого процесу", – каже Руслан, член шевченківської територіальної виборчої комісії.

Інша ситуація в Київській області. Бровари. Третя доба підрахунку голосів.

"Складність, щоби оце приїхати, здати все оце", – говорить Олена, членкиня дільничної виборчої комісії.

"Рахувати було важкувато", – розповідає Світлана, членкиня дільничної виборчої комісії.

"Жінки дописують першу тисячу нормально. На другій тисячі просто віднімається рука. Починає німіти. Навіщо прописувати такі норми в законодавстві. Мені би дуже хотілося поставити питання депутатам ВР. Хлопці, ви взагалі, думаєте, що ви там пишете?", – каже Роман, член дільничної виборчої комісії.

Ночі без сну, витрачені на підрахунок голосів, можуть виявитися даремними. Позаяк місту загрожує переголосування. Частина виборчих бюлетенів виявилися пронумеровані і на корінці, і на відривному талоні. Тому можна вирахувати, хто за кого голосував.

"Технічна помилка ТВК, вона допущена була несвідомо, не з метою фальсифікувати вибори, чи забезпечити місцевій владі змогу проконтролювати свій адміністративний ресурс, що прийшов на вибори", – каже Олексій Скочко, член міської територіальної виборчої комісії.

Свої помилки кинулися виправляти, тільки-но зачинилася дільниця. Щоби уникнути порушення таємниці голосування, комісія відрізала кути талонів із номером та спалила у дворі школи, де і розміщувалася ДВК.

Через пронумеровані бюлетені й контрольні талони поліція вже порушила кримінальне провадження. Чи буде переголосування у Броварах, має вирішити суд.

Евеліна Михайленко, Сергій Барбу, Микола Довгий, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну