УКР РУС
» » 700 років історії жовто-блакитного: чи справді Скоропадський перевернув український прапор
Всі новини

700 років історії жовто-блакитного: чи справді Скоропадський перевернув український прапор

Вперше жовтий і синій кольори почали використовуватися на гербі Руського королівства в ХIV ст. А також на гербах руських земель, князів, шляхти і міст Середньовіччя і раннього Нового часу. Найуживанішими прапорними зображеннями були хрести, небесні світила та княжо-родові тризуби-двозуби. Древка були завершені наконечниками.



  • Прапор Київської держави був переважно червоний із золотим тризубом-двозубом - у того чи іншого великого князівства. Пізніше виникла хоругва Галицько-Волинського князівства – блакитна із золотим левом.


Прапор Галицько-Волинського князівстваhistory.archiv.ua

Прапор Великого князівства Литовського у XV ст. був червоний із золотим тризубоподібним родовим знаком Гедиміновичів, а з XV ст. – червоний із зображенням білого лицаря на такому ж коні із золотою упряжжю, з мечем у правій руці і з блакитним щитом із подвійним золотим хрестом на лівому плечі.

1410 р. руські війська брали участь у битві під Грюнвальдом на боці Королівства Польського і Великого князівства Литовського проти свого давнішнього союзника часів Галицько-Волинського князівства - Тевтонського Ордену. Польський хроніст Ян Длугош залишив опис хоругов військ із руських земель, які з'явилися на рать із хрестоносцями. Він писав про жовто-блакитні стяги.



  • Починаючи з ХVІ ст. козаки Війська Запорозького подекуди використовували синьо-жовті прапори-хоругви, а вже з 1710-х рр. синьо-жовті прапори почали переважати серед козацьких хоругов. Такі прапори часто виготовляли з синього полотнища із вишитим на ньому лицарем у золотих чи червлених шатах та золотим орнаментом.


Прапори Гетьманщиниhistory.archiv.ua


  • Гетьманщина у XVII ст. користувалася різнокольоровими прапорами, однак переважав червоний колір. У XVIII ст. акцент лягав на блакитні полотнища з золотими чи жовтими зображеннями гербів та частково інші ознаки, наприклад, небесні світила, зброя, постаті святих Михаїла, Юрія та інших. Лицева сторона полкових і сотенних хоругов і знамен була національною емблемою з зображенням козака у золотому чи жовтому щитовому полі на блакитному полотнищі, а зворотня — полковою чи сотенною емблемою відповідного кольору з встановленим зображенням.


Прапори УкраїниВікіпедія


  • Під час революційної "Весни народів" 1848 р. Головна Руська рада у Львові відновлює використання герба Галицько-Волинської держави ХІІІ-XIV ст. з зображенням золотого лева, що спинається на скелю у синьому полі. А як національні прапори широко вживаються стяги з поєднанням синього і жовтого кольорів.


Прапори Україниhistory.archiv.ua

Вперше український синьо-жовтий прапор було вивішено над Львівською ратушею вранці 25 червня 1848 р. Майорів український національний стяг на ратуші недовго - лише кілька днів. Надалі синьо-жовті та жовто-блакитні прапори використовувались у Львові на прийомах державних діячів, наприклад, імператора Франца Йосифа I у 1851 та 1880 роках. В цей час підкарпатські русини, як тоді називалися галицькі українці, вже визнавали синьо-жовті кольори своїми національними.


Прапори УкраїниВікіпедія

В кінці XIX ст. на державні і національні свята львівські міщани привселюдно використовували національні синьо-жовті прапори.



  • З 5 травня 1900 р. в Галичині під синьо-жовтим прапором починає діяти українське спортивно-пожежно-руханкове товариство "Січ". Поступово поняття про синьо-жовтий український прапор поширюється на закарпатські землі, а з початком масової еміграції українців у кінці ХІХ ст. за океан – і на поселення в Америці.


Прапори Україниhistory.archiv.ua

На українських землях у складі Російської імперії, де українофільський рух переслідувався царським режимом як ворожий, національні кольори почали утверджуватися лише після революції 1905 р. в середовищі свідоміших верств населення. Подальша публічна дискусія на цю тему у львівських і київських часописах у 1911-1912 рр. довела історичну традицію синьої та жовтої барв не лише в Галичині, але й на Наддніпрянщині.



  • Вперше після Лютневої революції 1917 р. українські синьо-жовті прапори публічно з'явилися в Києві, Одесі та Харкові. Протягом наступних тижнів відбулися маніфестації та інші заходи під українськими прапорами в багатьох містах України, зокрема в Харкові, Катеринославі, Чернігові, Полтаві, Сімферополі, Севастополі. Процес українського національного відродження охопив не лише етнічні території, а й регіони центральної Росії, Сибіру, Туркестану, Далекого Сходу та інші землі – скрізь, куди доля завела українських поселенців, репресованих чи військовополонених - українці виходили на площі з синьо-жовтими прапорами.


Українські прапори в Києві, 1917history.archiv.ua


  • Українська Центральна Рада 27 січня 1918 р. затвердила проєкт українського морського прапора, розроблений Українською Морською Радою. Він складався з двох смуг - вгорі блакитна, внизу жовта. На верхній – золотий знак князя Володимира – Тризуб із хрестом. У 1917-1921 рр., під час Української революції, цей стяг був державним прапором УНР та Української Держави.


Прапори УкраїниВікіпедія


  • За поширеними легендами, прапором УНР ніби був жовто-блакитний стяг. Та насправді протягом 1917 р. в Україні порядок кольорів на прапорі не був остаточно усталений, хоча переважно використовували варіант з верхньою блакитною смугою, а з жовтою внизу.


Прапори Україниhistory.archiv.ua


  • На початку ХХ ст. під впливом поширеної в Німеччині практики для створення місцевих прапорів, певного поширення набув жовто-синій прапор. Тому до початку 1918 року вживалися обидва варіанти прапорів.


Прапори Україниhistory.archiv.ua

На початку 1918 р. було затверджено низку морських і службових прапорів, де верхня смуга законодавчо фіксувалася як блакитна або синя. За часів гетьманату Павла Скоропадського (1918 р.), порядок кольорів не змінився. Іноді помилково Скоропадському приписують "перевертання кольорів". Аналогічний порядок прийняла й ЗУНР, проголошена в листопаді 1918 р., але верхня смуга визначалася як "синя", а не "блакитна".

Після повалення Гетьманату в грудні 1918 р. уряд УНР залишив прапор без змін, остаточно закріпивши сучасний порядок смуг. У 1920 р. верхню смугу, з огляду на низьку світлостійкість блакитного кольору, також робили синьою.



  • Першим прапором УРСР, за керування Леніна, став червоний стяг із жовто-блакитним прапором у верхньому лівому куті. Та в 1919 р., з ідеологічних міркувань, прапор УСРР став просто червоним із абревіатурою назви республіки, облямованою золотою рамкою. Так рання радянська влада позбавила Україну рідної національної символіки.


Прапори Україниhistory.archiv.ua

У радянську добу зберігання синьо-жовтого полотнища вважалося злочином, а поява українського прапора у громадських місцях розцінювалася як надзвичайна подія. НКВС, а згодом КДБ докладали всіх зусиль, щоби виявити і покарати "антирадянські елементи". Патріотів за такі дії засуджували на 2 роки позбавлення волі.



  • У 1950-1980-х рр. КДБ регулярно повідомляв про вивішування стягу в населених пунктах України. Найбільш знаменитий випадок стався 1 травня 1966 р. Уродженець Одеси, майстер-сантехнік Георгій Москаленко, та уродженець Київщини, слюсар-зварювальник Віктор Кукса, замість скинутого і порваного червоного прапора, підняли синьо-жовтий стяг над будівлею Київського інституту народного господарства.


З 1989 року синьо-жовтий прапор активно з'являється на вулиці. Він став одним із передвісників незалежності.

Юрко Волощак, активіст "Товариства Лева", вперше в Україні підняв національний прапор 26 квітня 1989 р. на мітингу до роковин Чорнобильської катастрофи на площі Ринок у Львові.



  • Фани харківського "Металіста" з'явилися з жовто-блакитним прапором на стадіоні в Ленінграді 23 вересня 1989 р.


Футбольний вболівальник із українським прапором, СРСРhistory.archiv.ua

Під час акції "Живий ланцюг" 21 січня 1990 р. до Дня Соборності України вперше на території країни люди масово вийшли на вулиці з синьо-жовтими прапорами, які переважно самотужки шили вдома.

У місті Стрий Львівської області, 14 березня 1990 р. в першому з українських міст, підняли національний прапор над будівлею міської ради. Це був перший прецедент публічного підняття українського національного прапора над офіційною радянською установою.


Український прапор над Стрийською міськрадою, 1990history.archiv.ua

24 липня 1990 року на Хрещатику біля будинку Київради було піднято синьо-жовтий прапор, а 16 липня 1991 року в Святогорську на Донбасі над Сіверським Донцем активістами Донецької Крайової організації НРУ М. А. Тищенком та В. С. Білецьким було піднято синьо-жовтий прапор.



  • 24 серпня 1991 р., після провалу путчу в Москві, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. Освячення Національного прапора було проведено священиком УАПЦ Петром Бойком. Цей прапор урочисто зберігається під склом в фойє ВРУ. Україна проголосила незалежність.


А 4 вересня 1991 синьо-жовтий національний прапор урочисто піднято над будинком парламенту.



  • У ХХІ ст. українська революція 2013-2014 років та війна на Сході України проти російських окупантів перетворила український прапор та загалом синьо-жовту атрибутику на символ боротьби України з "Русским Миром", Кремлем, російським імперіалізмом та іншими противниками української державності та незалежності.


Революція ГідностіDepositphotos

За інформацією vlasno.info

Читайте також: Серпневий путч 1991-го: як помер СРСР – і відродилася Україна

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну