УКР РУС
» » "Створюється ризик відкату демократії": у Європарламенті зробили заяву щодо політичного переслідування в Україні
Всі новини

"Створюється ризик відкату демократії": у Європарламенті зробили заяву щодо політичного переслідування в Україні

Депутати Європарламенту – члени неформальної групи "Друзів європейської України" оприлюднили заяву щодо неприпустимості політичного переслідування в Україні, зокрема, щодо п'ятого Президента, лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка. Про це інформує "Європейська правда".

Заява оприлюднена 1 липня, коли відбулося засідання Печерського суду у справі Петра Порошенка.

"Нас турбують постійні спроби зловживання українською судовою системою для політично мотивованого переслідування політичних опонентів", – заявили євродепутати, нагадавши, що мирний перехід влади в Україні після парламентських і президентських виборів минулого року був високо оцінений Європейським Союзом і його державами-членами.

"Нинішні спроби переслідування політичних опонентів створюють ризик відкату демократії, що відповідає інтересам третіх сторін, які прагнуть поставити під загрозу євроінтеграційні реформи в Україні", – наголошується у заяві.

Євродепутати підкреслили, що визнають прагнення України до більш глибокої інтеграції з Європейським Союзом на політичному, економічному, міжособистісному рівнях і рівні безпеки за умови досягнення результатів реформ і прогресу в повазі верховенства права, незалежності та неупередженості судової системи, а також у зміцненні демократії.

Повний текст заяви:

Заява

членів Європейського Парламенту, членів неформальної "Групи друзів європейської України" у Європейському Парламенті щодо спроб політично вмотивованих переслідувань в Україні (Брюссель, 1 липня 2020 року)

Ми стривожені триваючими спробами зловживання українською системою правосуддя для політично вмотивованих переслідувань політичних опонентів.

Мирна передача влади в Україні після парламентських та президентських виборів минулого року була високо оцінена Європейським Союзом та його державами-членами. Нинішні спроби переслідувати політичних опонентів створюють ризик згортання демократії, що відповідає інтересам третіх сторін, які прагнуть перешкодити євроінтеграційним реформам в Україні.

18 червня Європейський Парламент схвалив рекомендації щодо Східного партнерства, в яких закликав Європейську Раду, Європейську Комісію та Віце-Президента Європейської Комісії - Високого представника Союзу із закордонних справ та безпекової політики невікладно запровадити стратегічне та орієнтоване на майбутнє бачення розвитку політики Східного партнерства на наступні десять років після 2020 року. Ми розглядаємо Україну як важливого європейського партнера у наших спільних зусиллях щодо забезпечення стабільності та співробітництва в Європі.

Рекомендації визнають статус України як асоційованого партнера та закликають до запровадження додаткових інструментів політичної, адміністративної та фінансової допомоги та підтримки амбітної швидкості реалізації євроінтеграційних реформ. Те, що абсолютна більшість членів Європейського Парламенту проголосувала за схвалення рекомендацій, підтверджує нашу рішучу підтримку Україні та її народу.

Ми визнаємо прагнення України до глибшої інтеграції до Європейського Союзу у політичній, економічній, міжлюдській та безпековій сферах за умови результативності реформ та досягненні прогресу у забезпеченні верховенства права, незалежності та неупередженості правосуддя, зміцненні демократії.

Ми очікуємо, що судова система України буде незалежною, вільною від політичного впливу та відповідатиме основним принципам демократії. Ми підтримуємо посилення та активізацію політичного діалогу і співпраці між політичними силами та їх керівництвом, особливо коли вони поділяють бачення стабільної та квітучої України.

Пєтрас Ауштрявічус, група "Оновлення Європи", Литва

Радослав Сікорскі, група Європейської народної партії, Польща

Віола фон Крамон-Таубадель, група "Зелені", ФРН

Анна Фотига, група "Європейські консерватори та реформісти", Польща

Андріус Кубіліус, група Європейської народної партії, Литва

Іван Штефанек, група Європейської народної партії, Словаччина

Сандра Калнієте, група Європейської народної партії, Латвія

Міхал Шимечка, група "Оновлення Європи", Словаччина

Арба Кокаларі, група Європейської народної партії, Швеція

Алєксандр Алєксандров Йорданов, група Європейської народної партії, Болгарія

Владімір Більчік, група Європейської народної партії, Словаччина.

Нагадаємо, слідство вважає, що п'ятий Президент порушив процедуру під час призначення Сергія Семочка на посаду першого заступника голови служби зовнішньої розвідки. Спочатку прокуратура просила арешт, але на засіданні 18 червня представники обвинувачення заявили, що достатньо буде особистих зобов'язань. Зокрема, щоби Петро Порошенко здав свої паспорти для виїзду за кордон.

Захист Порошенка і він сам наполягають, що указ про призначення Семочка був підписаний в рамках повноважень президента і не був визнаний Конституційним Судом як неконституційний. У судовому засідання оголосили перерву до 8 липня.

Захист Порошенка наголошує, що документи, якими оперують прокурори, є сфальсифікованими.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну