УКР РУС
» » Скандал довкола претендента на посаду міністра освіти: хто такий Сергій Шкарлет – сюжет
Всі новини

Скандал довкола претендента на посаду міністра освіти: хто такий Сергій Шкарлет – сюжет

Кандидата на посаду міністра освіти Сергія Шкарлета підловили на плагіаті. Аналізувати наукові доробки нинішнього ректора Чернігівського університету взялася група науковців – вкрадений текст вже віднайшли в кількох матеріалах. На плагіат критично відреагувала й колишня чільниця міністерства Ганна Новосад. І це не вперше в історії України, коли можновладців ловлять на крадіжці інтелектуальної власності. Тим часом постанова про призначення Шкарлета – вже у Верховній Раді. Кореспондентка "5 каналу" Ірина Сисак розбиралася в темі.

Урядова команда чекає на поповнення! В четвер Верховна Рада може підтримати призначення міністром освіти Сергія Шкарлета, ректора Чернігівського університету. І не без скандалу! Окрім членства у Партії̈ регіонів, претендент не гребує плагіатом у своїх наукових роботах.

Виділений жовтим кольором текст – списаний, із мінімальними корективами вже раніше написане видає за своє Сергій Шкарлет. За науковим ступенем – професор та доктор економічних наук.

"Поки що фігурує три публікації Шкарлета. Окремі слова замінялися, переставлялися, роки, тобто це такі косметичні виправлення в чужих текстах, які видавалися за свої", – говорить Віктор Досенко, професор інституту фізіології імені Богомольця, член групи "Дисергейт".

Знайшли плагіат у працях Шкарлета група науковців "Дисергейт". Борці за академічну доброчесність нині обурюються.

"Плагіатор залишається ректором університету? Як так? Навпаки, йдеться підготовка для підвищення цього заслуженого плагіатора України", – каже Віктор Досенко.

А підвищення – на міністра освіти! Кандидатуру Сергія Шкарлета погодив і прем'єр, і президент. Але бунтує освітня спільнота. Проти такого сумнівного призначення виступила й колишня міністерка освіти Ганна Новосад.

"Людина, яка іменує себе доктором економічних наук і має кілька вкрадених списаних робіт, як на мене, така людина не має жодного морального права претендувати на цю посаду", – вважає Ганна Новосад, міністерка освіти (2019 – 2020).


Думають і парламентарії. На порядку денному питання мало б з'явитися в четвер. Але чи назбирають голосів? Адже підтримку більшості шукають і досі. Депутати сумніваються.

"Підтримка є, але не всебічна така", – говорить Давид Арахамія, голова фракції "Слуга народу".

"Його кандидатурою займається Офіс президента. І знаю, що на багатьох депутатів із "Слуги народу" чинять тиск", – розповідає Наталія Піпа, народна депутатка, "Голос".

Плагіат чи ні – ми хотіли запитати й у самого кандидата на посаду чільника МОН. Однак у Чернігівському університеті, де він працює ректором, на робочому місці Сергія Шкарлета не було.

"Його терміново викликали до Києва, тому наразі будь-який коментар неможливий", – заявили в університеті.

Сергій Шкарлет не перший, кого упіймали на плагіаті. У крадіжці матеріалу звинувачують і нинішнього чільника комітету з питань освіти, "слугу народу" Сергія Бабака. Привласненням чужих абзаців згрішила й ексчільниця МОН Лілія Гриневич. А свого часу розгорівся скандал із політиком Арсенієм Яценюком. У його кандидатській дисертації знайшли понад 70 вкрадених сторінок. Схоже трапилося із дружиною ексвіцепремєра В'ячеслава Кириленка – Катериною. Третина її докторської дисертації – суцільний плагіат – зробили висновок експерти.

"Згенерувала одночасно і плагіат, і псевдонауку. Така унікальна була комбінація в цій докторській дисертації, і вона не скасована, вона затверджена, так само, як залишається кандидатом наук Арсеній Яценюк, і багато інших, які були при владі чи при владі зараз", – каже Віктор Досенко, професор Інституту фізіології імені Богомольця, член групи "Дисергейт".

Тоді скандали зам'яли. А от цієї зими наукового звання позбувся колишній нардеп та брат третього президента Віктора Ющенка – Петро. За плагіат у дисертації атестаційна колегія МОН позбавила його докторського ступеня.

"У цій роботі не те, що неприпустимий плагіат, це тотальна псевдонаука, там міститься абсолютна нісенітниця. Має бути спротив самої академічної спільноти, має бути несприйняття всередині самих себе. Якщо продовжимо толерувати, то можна забути про реформу освіти", – говорить Ганна Новосад, міністерка освіти (2019 – 2020).

А толерують давно! Бо випадків плагіату чимало, а от покарань за незаконне списування – майже немає, кажуть науковці. Хоч механізм існує! Плагіат вивчає Національне агентство з питань якості вищої освіти.

"Бачиш факт плагіату, бачиш, що це стосується публічної особи, звертайся туди, давай ці факти, давай копії. Вони швидко розберуться. Є механізм, є компетенція в НАЗЯВО прийняти рішення скасувати результати захисту. Це репутаційно для них дуже важке питання", – говорить Ростислав Герасимов, помічник-консультант народного депутата-члена комітету з питань освіти і науки.

Ну а поки владна більшість вирішує, чи піддавати удару репутацію через призначення Сергія Шкарлета, освітяни анонсували – у четвер прийдуть під Раду на акцію протесту. У порядку денному на четвер призначення міністром освіти Сергія Шкарлета поки що немає.

Ірина Сисак, Юрій Гончаренко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну