УКР РУС
» » Президент схвалив приєднання України до протоколу до Гаазької конвенції щодо захисту культурних цінностей
Всі новини

Президент схвалив приєднання України до протоколу до Гаазької конвенції щодо захисту культурних цінностей

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №0036 "Про приєднання України до Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року". Про це свідчать дані на сайті Верховної ради, передає "РБК-Україна".

Зазначено, що протокол деталізує положення Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 роки для застосування її у період збройного конфлікту і регламентує процедуру щодо вдосконалення захисту культурних цінностей, як у мирний час, так і в разі збройного конфлікту, в тому числі захист культурних цінностей на окупованій території та створення системи посиленого захисту спеціально виділених категорій культурних цінностей.

Крім того, протокол встановлює додаткові обмеження у застосуванні принципу "військової необхідності", вводить інститут "посиленого захисту".

Протоколом розвинено і регламентовано питання кримінального переслідування за злочини проти культурних цінностей, що значно розширює і підсилює відповідальність за злочини у сфері охорони культурної спадщини в разі збройного конфлікту.

Він також передбачає захист культурних цінностей на окупованій території. Зокрема, згідно зі статтею 9 протоколу заборонений:



  • будь-який незаконний експорт, інше вилучення або передача права власності на культурну цінність;



    будь-які археологічні розкопки, якщо тільки це не потрібно виключно для охорони, обліку або збереження культурної цінності;



    будь-які модифікації або зміна виду використання культурної цінності, які мають на меті приховати або знищити свідчення культурного, історичного або наукового характеру.

"Ратифікація зазначеного протоколу дозволить Україні звертатися до ЮНЕСКО з проханнями про надання технічної допомоги в організації належного захисту власних культурних цінностей, підготовчих, профілактичних, організаційних заходів на випадок надзвичайних ситуацій, а також отримати додаткові інструменти в організації здійснення моніторингу та охорони культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях", – йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, ЮНЕСКО констатує погіршення ситуації на території окупованого Криму у сферах освіти, науки, культури, поширення інформації і функціонування ЗМІ.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну